10 semne care te anunță că vei intra in travaliu

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Există câteva semne de travaliu care te anunță că vei naște, care pot fi puțin diferite de cele pe care le cunoști deja. Travaliul poate fi desemnat drept punctul culminant al celor 9 luni de sarcină. Fiecare viitoare mămică este curioasă ce simptome ai înainte de naștere, când apar acestea și cum se manifestă. Trebuie să știi că toate acestea diferă foarte mult de la organism la organism și chiar de la o naștere la alta. Sunt multe simptome înainte de naștere pe care mămicile le resimt diferit la primul copil sau la ceilalți. Invităm viitoarele mămici să afle când trebuie să se pregătească de momentul mult așteptat!

Simptomele apropierii nașterii

  1. Bebelușul coboară – bebelușul va începe să coboare în pelvis (această etapă este resimțită doar de primipare, mamicile cu experiență intră în ea doar în timpul travaliului efectiv) și se va așeza cât mai jos și cu capul înainte. S-ar putea să resimți o presiune și mai mare și vei simți nevoia unor incursiuni dese la toaletă deoarece capul copilului apasă pe vezica ta urinară. Vestea bună este că vei respira mai ușor pentru că se va îndepărta de plămâni. În plus, abdomenul gravidei poate părea mai coborât și mai proeminent.
  2. Cervixul se dilata – si cervixul tau se pregateste pentru nastere. Incepe sa se dilate si sa se stearga (se subtiaza) cu cateva zile sau saptamani inainte de nastere. Ti se va masura dilatarea si gradul de stergere a colului uterin prin intermediul unei examinari fizice. Fiecare femeie resimte diferit aceasta etapa; se poate dilata incet sau deloc.
  3. Simti mai multe crampe si o durere de spate puternica – aceste simptome apar mai ales daca nu te afli la prima sarcina. Crampele si durerea apar la nivel inghinal si in portiunea inferioara a spatelui pe masura ce se apropie travaliul. Muschii si articulatiile se intind si se deplaseaza pentru a se pregati de nastere.
  4. Articulatiile tale se simt mai laxe – pe parcursul sarcinii hormonul relaxina a inmuiat si slabit toate ligamentele (acesta este responsabil si pentru neindemanarea pe care o observi in partea de final a sarcinii). Corpul tau se pregateste pentru a ajuta pelvisul sa faca loc bebelusului.
  5. Apare diareea – in acelasi mod in care muschii uterului se relaxeaza pentru nastere, si ceilalti muschi din corp vor face acelasi lucru (inclusiv cei din rect); acest aspect poate conduce la scaune moi. Este vorba mai exact de eliberarea in corp a prostglandinelor, un grup de hormoni care determina contractarea uterului pentru a inmuia si dilata cervixul. Incearca sa mentii un nivel optim de hidratare, este un semn normal pentru travaliu.
  6. Incetezi sa te mai ingrasi (sau slabesti) – procesul de acumulare a unui surplus ponderal tinde sa se diminueze spre finalul sarcinii. Unele mame tind chiar sa slabeasca. Acest aspect este normal si nu va influenta greutatea bebelusului de la nastere; el continua sa se ingrase, insa tu slabesti ca urmare a unui nivel redus de lichid amniotic, a diareei si a unui nivel crescut de activitate.
  7. Te simti extrem de obosita sau ai dorinta de a-ti face un cuib. Ca urmare a trezitului noaptea pentru a merge la toaleta (vezica urinara hiperactiva), a imposibilitatii de a avea un somn de calitate noaptea, epuizarea este un simptom de la sine inteles. Unele mame se confrunta cu un sentiment opus epuizarii, aparand in cazul lor un nivel crescut de enegie si o dorinta de a curata si a organiza totul din casa. Nu exagera!
Femeie insarcinata in travaliu

Ce simți când te dilați și care sunt fazele travaliului?

Dilatarea își va face simțită prezența în trei etape care se pot întinde pe câteva zile sau doar câteva ore. În prima etapă, diltatarea va crește între unu și trei centimetrii iar mămica va simți niște contracții ușoare asemănătoare durerilor menstruale. Această durere va fi resimțită mai mult în zona spatelui și va avea durată și frecvență neregulate. În acest moment se poate produce și ruperea apei. În mod normal, acestea durează în jur de 10 ore și nu sunt foarte dureroase pentru mămică. În cea de-a doua etapă, contracțiile vor avea o intensitatea mai puternică și se vor repeta constant la un interval de aproximativ patru minute. Această perioadă o să dureze maxim cinci ore și dilatarea poate ajunge și până la 9 centimentrii. De asemenea, acesta este momentul când este eliminate și dopul gelatinos. Ultima etapă este reprezentată de dilatarea până la 10 centimentrii când bebelușul este pregătit să iasă. În acest moment mămica va simți contracții mai lungi, mult mai puternice și la un interval de timp mai scurt. Perioada acesta va dura între 30 de minute și două ore și poate provoca bufeuri, greață sau stări de vomă.  Greața înainte de naștere este un simptom normal care apare la majoritatea femeilor și asta este ce simți când te dilați.

Stări de vomă înainte de travaliu?

Da, este foarte posibil ca stările de greață și vomă să revină la final de sarcină, când organismul se pregătește să intre în travaliu. Senzațiile sunt cât se poate de normale și vor fi însoțite, în același timp, de o eliberare a presiunii gastrice. Nu vei mai simți arsurile stomacale deoarece fătul nu va mai apăsa pe stomac și se va îndrepta spre canalul de naștere.

femeie insarcinata care tine o mana pe burta si o mana la spate, semne de travaliu

Semne de travaliu

  1. Scurgerile vaginale își modifică culoarea și consistenșa – vei observa un nivel crescut de scurgeri vaginale, iar aspectul lor va fi mai îngroșat. Poți observa de asemenea pierderea dopului gelatinos (care sigilează deschiderea uterului); acesta poate ieși într-o singură bucată mai mare (arată aseănător cu mucusul din nas, dar conține mici striuri de sânge ca urmare a ruperii vaselor de sânge pe masură ce se deschide colul uterin) sau în mai multe bucățele mici (pe care se poate să nu le observi dacă nu acorzi atenție prea mare când te afli la toaletă). Cantitatea eliminată este de aproximativ o linguriță. Scurgerea îngroșată și rozalie reprezintă un semn clar că travaliul este iminent (deși în lipsa contracțiilor sau a dilatației cervicale de 3-4 cm poate să mai dureze cateva zile).
  2. Simti contractii mai puternice si mai dese – contractiile Braxton-Hicks pot aparea cu cateva saptamani si chiar luni inainte de momentul travaliului. Acestea se simt ca niste piscaturi ale muschilor uterului care se fortifica pentru momentul mult asteptat: expulzarea copilului. Cum vei distinge intre contractiile Braxton-Hicks si cele reale de travaliu: sunt din ce in ce mai puternice, nu dispar nici daca schimbi pozitia corpului, durerea porneste in portiunea inferioara a spatelui si ajunge in portiunea inferioara a abdomenului si chiar la nivelul picioarelor si, nu in ultimul rand, devin din ce in ce mai dese si mai dureroase (adeseori urmeaza un tipar regulat).
  3. Ruperea membranelor (a apei) – acest semn este ultimul dintre semnele travaliului, fiind experimentat doar de unele gravide (mai putin de 15%), fiind caracterizat de o cantitate abundenta de lichid. Pentru majoritatea femeilor acest semn apare in timpul travaliului, iar uneori bebelusul se naste in sacul amniotic intact. Este important sa urmaresti culoarea si mirosul lichidului amniotic pentru a transmite aceste informatii medicului; odata ce se rupe apa, bebelusul nu mai este inconjurat de lichidul protector si poate dezvolta o infectie (nasterea se va impune de urgenta).
  4. Simți că poți respira mai bine întrucât copilul a coborât în zona pelvisului și s-a îndepărtat de plămâni. Acesta este semnul că bebelușul este pregătit de naștere. În schimb, desi respirația va fi mai ușoară, vei simți nevoia de a urina mai des întrucât cel mic apasă pe vezica urinară. Acestea sunt printre primele simptome înainte de naștere.
  5. Durerile de spate sunt un alt simptom înainte de naștere. Acestea sunt asemănătoare cu durerile menstruale și pot apărea în același timp cu contracțiile. Ele apar întrucât corpul începe să se pregătească pentru naștere.
  6. Ești foarte energică. Acesta este un alt semn care anunță travaliul și nașterea. În acest moment corpul tău are un impuls de energie care este denumit de medici insticntul de cuib.
  7. Te-ai deranjat la stomac. Dacă mergi des la toaletă și scaunul este moale, cel mai probabil se apropie nașterea. Deși pare că ai mâncat ceva greșit, balonarea sau scaunele dese au un alt motiv bine întemeiat, nașterea.
  8. Ștergerea colului este un alt semn dinainte de naștere pe care îl vei afla dacă mergi la un ultim control în trimestrul al treilea de sarcină. Acesta constă în reducerea considerabilă a colului care se pregătește pentru naștere.

Contractiile in travaliu

Dacă te întrebi ce simți când ai contracții de naștere ar trebui să știi că acestea se instalează în ultimul trimestru de sarcină și sunt resimțite ca niște presiuni ușoare la nivelul pelvisiului. Acestea pot fi asemănate cu durerile menstruale și sunt mai mult localizate în spate. Aceste dureri devin mai puternice când se apropie momentul nașterii. Aceste contracții ușoare intră în lista de simptome cu câteva zile înainte de naștere. Contracțiile nașterii sunt simptome care apar la toate mămicile însă care au intensitate și durată diferite.

In cazul in care ai regasit vreunul din semne sau instinctul matern iti transmite ca intri in travaliu, trebuie sa fii consultata de medic pentru a citi semnele de nastere naturala; acesta de obicei recomanda deplasarea la spital/maternitate cand contractiile sunt la interval de 5 minute timp de cel putin 1 ora. Travaliul propriu-zis presupune anumite semne de nastere naturala:

  • Contractiile devin foarte regulate – Acum trebuie sa incepi sa iti cronometrezi contractiile. Acestea se vor simti ca o durere intensa de tip menstrual si la inceput vor fi la 12-15 minute distanta. Pe masura ce se apropie expulzia, distanta dintre ele se va reduce la 5 minute, moment in care este timpul sa te indrepti spre spital.
  • Contractiile devin mai puternice – Contractiile de inceput se vor simti exact ca niste dureri menstruale, insa pe masura ce momentul nasterii se apropie si durerea lor va deveni mult mai intensa, cu sagetari la nivelul spatelui si radiind de sus in jos si invers.

Ce sa faci să intri în travaliu?

Dacă vrei să declanșezi travaliul mai repede poți apela la două metode naturale, care, pare-se, că sunt singurele care chiar sunt eficiente:

  • Sex – Sperma conţine prostaglandine care ajută cervixul să se matureze, iar stimularea sfârcurilor şi orgasmul duc la eliberarea oxitocinei in corp, ce declanseaza contractiile.
  • Acupunctura – pentru asta apelează la specialiști care au lucrat cu gravide, pentru că există anumite puncte care trebuie evitate și anumite puncte care pot fi stimulate pentru a declanșa travaliul.

Cum îmi monitorizez contracțiile?

Îți poți monitoriza pentru o perioadă scurtă contracțiile pentru a vedea dacă ai intrat sau nu în travaliu. În principiu, pentru această activitate există aplicații speciale care te pot ajuta în evidența contracțiilor. Dacă nu ai o astfel de aplicație poți trece pe foaie perioadele în care apar contracțiile și durata acestora. Atunci când ești în pretravaliu contracțiile vor fi aproximativ de 20-30 de secune și la perioade de timp mai îndelungate.

Travaliul începe atunci când contracțiile sunt la un interval de 3-5 minute și durează mai mult, aproximativ un minut. Medicul te va anunța exact la ce interval trebuie să mergi la spital și când este aproape nașterea bebelușului. Începutul contracțiilor poate fi și cu câteva zile înainte dar și cu câteva ore în funcție de corpul fiecărei femei. Aceste simptome înainte de sarcină diferă de la mămică la mamică, manifestându-se în perioade diferite.

Bebelușul este agitat în burtică înainte de naștere

Dacă simți că bebe este agitat în burtică înainte de naștere trebuie să știi că activitatea bebelușului este neschimbată. Acesta se va mișca normal și probabil îl vei simți atunci când se răsucește sau își împinge mâinile și picioarele. Singurele momente când nu-l simți sunt atunci când acesta doarme. Somnul bebelușului în burtică durează în jur de 45 de minute și poate fi trezit de dușuri calde, mâncăruri dulci și băuturi reci sau prin masajul burții.

Mișcarea bebelușului în burtă înainte de naștere sau chiar în timpul travaliului este perfect normală. Acesta își schimbă poziția și se pregătește să coboare spre zona pelviană. După acest moment s-ar putea să simți nevoia să urinezi mai des întrucât cel mic apasă pe vezica ta urinară. După coborâre vei putea însă să respire mai ușor întrucât bebelușul se îndepărtează de plămâni. Aceste simptome înainte de naștere sunt normale și nu trebuie să fie o îngrijorare pentru mămică.

Dopul gelatinos: poze

Eliminarea dopului gelatinos este un alt semn important de travaliu. Acesta este o acumulare de mucus care este, de fapt, dopul ce acopera cervixul, impiedicand eliminarea lichidului amniotic. Dopul gelatinos arata ca un mucus sau jeleu, cu o consistenta groasa si lipicioasa, iar marimea sa nu depaseste 4-5 cm (2 linguri). Culoarea este alb-galbuie, bej, gri sau maronie, avand si mici striatii rosii sau albe. daca are un miros puternic si neplacut si o culoare verzuie prezinta-te de urgenta la medic, poate fi un semn de hipoxie fetala.

La cât timp după pierderea dopului gelatinos ați născut?

Dopul gelatinos este eliminat diferit de la femeie la femeie și nu există o regulă fixă pentru pierderea lui. Eliminarea dopului gelatinos poate începe cu cel mult două săptămâni înainte de naștere sau poate fi scos chiar și de doctor în timpul nașterii. Acesta se poate pierde fără a fi observat sau poate ieși într-un singur moment tot. De obicei, dopul gelatinos este pierdut integral cu aproximativ 3 zile înainte de naștere și mămicile îl remarcă în timpul dușului sau în momentul urinării. După eliminarea dopului gelatinos te poți aștepta să naști într-un timp scurt și vor apărea și alte simptome înainte de naștere.

Travaliul la prima nastere

Naștrea este un fenomen natural care poate fi experimentat diferit de la femeie la femeie, chiar de la sarcină la sarcină. La primipare (femeile care nasc prima oară) travaliul poate să dureze de la opt la zece ore, în funcție de contractilitatea fibrei musculare uterine.

Prima perioadă a nașterii (dilatația) diferă ca durată de la femeie la femeie, poate dura între 8-10 ore la primipare, sau 6-8 ore la multipare, in funcție de contractilitatea fibrei musculare uterine. Acestea sunt unele dintre cele mai des întâlnite simptome înainte de naștere la mămici.

Travaliul la a doua naștere

La multipare (femeile care au nascut deja o dată), travaliul se scurtează și poate să țină chiar și trei ore, până la opt ore. Sunt mărturii de la mămici care spun că au născut și în jumătate de oră, travaliul fiind foarte scurt, de numai câteva ore, de la ruperea membranelor, la expulzia propriu-zisa.

Femeie insarcinata care are contractii si sotul care o ajuta

Coborârea fătului în pelvis simptome

Înainte de naștere fătul se va muta în partea de jos a uterului, spre zona pelvisului. Această coborâre este descrisă drept o presiune crescută resimțită în zona pelvisului. Nu este neapărat dureroasă însă va fi resimțită de mămică. Probabil vei simți nevoia de a urina mai frecvent întrucât fătul apasă pe vezica ta urinară. În schimb, bebelușul se va îndepărta de plămâni și vei putea respira mult mai ușor. Aceste simptome înainte de naștere apar de obicei cu câteva zile înainte de venirea pe lume a bebelușului însă nu este o regulă.

Uscosin inainte de nastere

Uscosin este un supozitor care este introdus la spital pentru a înmuia colul și pentru a începe dilatarea. Acesta ajută mămica să treacă prin procesul nașterii mai repede. Uscosin este utilizat doar la spital de către doctor sau asistente și cantitatea este stabilită tot aceștia. În majoritatea cazurilor, acesta ajută colul să nu mai fie rigid și îl pregătește pentru naștere.

Semne de travaliu: mărturii de pe forum

  • ”La Riki in ultima zi imi apasa foarte tare, il simteam tot mai jos iar burta a luat o forma tare ciudata, seara am stat o bucata buna cu sotul la vorba, radea si faceam glume pe tema nasterii, si a doua zi de dimineata, la 5, la spital cu ceva contractii. In schimb la Flavio era duminica si, pe la ora 3, am simtit cateva intepaturi, dar inainte de asta totul a fost normal! In afara faptului ca ti se umfla mainile, picioarele la mine chiar si buzele”, spune Ana pe forumul forum.7p.ro
  • „Semne ar mai fi: durerea ca la menstruatie, nevoia de urinat, scremut… simti “ca-ti arde” burta si mijlocul”, spune mama I. despre semne care anunță travaliul pe forum.7p.ro
  • „Mie mi-a cazut dopul cu vreo 2 zile inainte sa nasc. Si nasterea Karinei a fost provocata, dar sigur nu mai asteptam mult. Dopul este ca si secretia evacuata la ovulatie: gelatinos, transparent, mai mult cantitativ decat o secretie normala si poate avea si pete de sange mai mult sau putin pronuntate”, spune D. pe forum.7p.ro
  • „Doua semne care pentru mine au avut mare importanta au fost: la Darius, urinatul des si in momentul cand ma ridicam de pe wc simteam cum mai curge si nu pot opri. S-a dovedit a fi o fisura a membranelor, adica nu mi s-a rupt apa ci doar s-a fisurat. La Lukas au fost firisoare de sange, de fiecare daca cand mergeam la baie, asta cu aproximativ 5 ore inainte sa se nasca”, scrie doamna F. pe forum.7p.ro

Apropierea nașterii semne forum

  • „In ziua dinaintea nasterii am fost foarte somnoroasa, nu reuseam sa ma mai trezesc.Iar spre seara mergeam foarte des la baie, de fapt se rupsese un pic membrana si pierdeam apa”, spune doamna B. pe forum.7p.ro
  • „Aveam 38 de saptamani si cu 5 zile inainte medicul mi-a spus ca mai stau o saptamana pana nasc. Ma pregateam de ziua sotului meu si m-am dus in oras pe jos, era cald de mureai, ma umflasem ca o ceapa si pentru prima data nu-mi mai iesea verigheta de pe deget. M-am intors acasa dupa 2 ore moarta de oboseala si m-am culcat. A venit sotul si am plecat la livada sa culeg coacaze. La intoarcere eram atat de obosita de am spus credca in noaptea asta nasc. Ne-am culcat pe la 11 si pe la 3 am inceput cu mersul la baie. Cred ca m-am dus de cel putin 3-4 ori si tot simteam ca mai fac “ceva”. Apoi au inceput usor de tot contractiile, total neregulate. Stateam cu cartile deschise in jurul meu sa-mi dau seama daca nasc sau nu si mai rau ma derutau informatiile” spune doamna N despre ce simptome apar înainte de naștere pe forum.7p.ro.
  • „ La mine au început contractiile exact la 40 de saptamâni, pe la 4 dimineata dar semanau foarte bine cu durerile acelea pe care le ai când te strici la burta si eu cum mâncasem numai tâmpenii cu o zi înainte credeam ca asta si patisem. Când am vazut ca se repeta cam la 20 de minute parca tot nu-mi venea sa cred. L-am trezit pe sotul meu pe la ora 5, i-am zis ca am niste dureri dar nu stiu daca sunt de nastere. Durerea contractiei dura mai putin de 1 minut si când disparea era de parca nu avusesem nimic. Pe la ora 6 si ceva am facut o baie calda (stiam ca ajuta) mi-am luat un bagaj mai mic, pentru ca tot nu-mi venea sa cred ca nasc si m-am dus la maternitate, în ideea ca poate e vorba despre altceva si probabil nu ma vor interna si nu avea rost sa car ditamai gentoiul cu mine. M-au internat cu dilatatie 2 cm la ora 8:30 si dupa înca 10 ore de dureri am nascut” –  spune Mira despre simptome înainte de naștere pe forum.7p.ro.
  • „Primele semne sunt dureri de spate (asa ca la ciclu), care se intensifica cu trecerea timpului. Acestea sunt contractiile. Depinde de fiecare femeie cum le percepe. La mine la al doilea copil au fost foarte intense si cand am ajuns la spital aveam deja dilatatie 7. Am stiut ca sunt cotractii din cauza durerilor mari de spate ,avand si dureri de burta. Nu am putut sa inchid un ochi toata noaptea. De la caz la caz se mai rupe si lichidul amniotic,eu n-am avut norocul”, spune C. despre travaliu pe forum.desprecopii.com.

Când trebuie să te duci de urgență la spital

Trebuie să mergi de urgență la medic dacă:

  • observi o sangerare sau scurgere vaginala de culoare rosie (nu maronie sau roz),
  • daca ti se rupe apa (in special daca lichidul eliminat are culoare verzui sau maronie – este un simptom ca meconiul este prezent si poate fi ingerat de bebelus in timpul nasterii),
  • daca te confrunti cu probleme cu vederea, durere de cap, o inflamatie brusca sau grava (pot fi simptome ale preeclampsiei).

Toate aceste semne și simptome înainte de naștere apar și se manifestă diferit pentru fiecare mămică. Nu trebuie să te îngrijorezi dacă întârzie să apară la tine sau dacă încep mai devreme cu câtev zile. Medicul tău îți poate spune exact în ce stadiu este sarcina ta și cât de curând se va naște bebelușul. Este important să observi din timp fiecare mic semn pe care corpul ți-l dă și să te consulți periodic cu medical tău.

Surse: healtline.com, www.whattoexpect.com; www.parents.com; www.livescience.com, anamc.ro, reginamaria.ro, copilul.ro, catena.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close