Ce este perla de lapte la bebeluşi şi cum o gestionezi

22 Septembrie 2023

de Teodora Savu

Dacă alăptezi, poate ai observat la nivelul mamelonului o perlă de lapte mică, albă şi dureroasă. Este posibil ca acel canal mamar prin care se transportă laptele sa fie blocat şi, de aceea, să apară un fel de băşică sub care se află o cantitate mică de lapte. Durerea în timpul alăptării le îngrijorează pe anumite mămici, nu doar imediat dupa ce au născut, ci şi în primele două săptămâni sau chiar la o lună după naştere. Nu este doar durerea fizică, ci şi distragerea atenţiei de la anumite lucruri pe care obişnuiai să le faci, îngreunându-ţi somnul liniştit sau starea de spirit. Află în continuare tot ce trebuie să ştii despre perla de lapte.

Perla de lapte la sân

Multe mămici care alăptează observă pe mameleoane mici puncte albe, ca niște bășicuțe umplute cu lapte. Acestea sunt de fapt niște inflamații și reprezintă un semn al blocării canalelor prin care laptele este transportat din sân către mamelon. Perlele de lapte persistă de la câteva zile până la săptămâni și pot fi destul de dureroase în timpul alăptării, mama resimțind o durere ascuțită, ca o înțepătură, spre interiorul sânului. De asemenea, când un canal este blocat, zona din jurul sânului este tare și dureroasă, uneori roșie și caldă la atingere.

Glandele mamare sunt divizate în „segmente”, iar prin canale se transportă laptele din fiecare „segment” către mamelon. În general, secreţia glandelor mamare este declanşată de mai mulţi stimuli hormonali reprezentaţi, în mare măsură, de prolactină, estrogeni şi progesteroni, potrivit Romedic.

Aşadar, ţi se poate bloca canalul prin care se transportă laptele atunci când oricare dintre aceste „segmente” nu se scurg corect în timpul alăptării. Te poţi confrunta cu această problemă atunci când sugarul suferă de anchiloglosie, denumită şi „fren lingual scurt”. În acest caz, bebeluşul nu apucă suficient sân în cavitatea bucală pentru a se hrăni cât mai mult, ci cumva superficial, potrivit Organizaţiei Caritabile „National Childbirth Trust” din Marea Britanie.

Blocarea canalelor mamare poate avea mai multe cauze, dintre care amintim:

  • ataşarea incorectă la sân şi suptul superficial al bebeluşului (acesta nu ia suficient sân în cavitatea bucală)
  • purtarea unui sutien prea strâmt
  • o poziţie incomodă de dormit a mamei
  • o infecţie bacteriană laptele este prea bogat în grăsimi.

Perla de lapte imagini

Imaginea 1
Imaginea 2

Perlele de lapte sunt uşor de identificat deoarece apar la suprafaţa pielii, deci sunt vizibile. Ele pot apărea pe mamelon (imaginea 1) sau pe areolă (imaginea 2).

Imaginea 3

Sunt de culoare albă (imaginea 1) dar, uneori, pot avea nuanţe gălbui sau maronii (imaginea 3).

În cazul în care petele sau punctele au alte culori, trebuie să te adresezi medicului, pentru că este posibil să fie vorba despre o infecţie cauzată fie chiar de perla de lapte, fie de altceva. Pentru că blocarea unui canal cauzează oprirea laptelui în organism, există riscul să se dezvolte bacterii sau fungi în zona respectivă. În general, cu cât punctul este mai închis la culoare, cu atât infecţia este mai serioasă şi durerea este mai puternică.

Imaginea 4

Există şi cazuri în care un astfel de canal este blocat, dar totul se întâmplă sub piele, iar perla de lapte de la suprafaţa epidermei nu îşi face apariţia. Aşa cum se vede în imaginea 4, pielea este doar uşor înroşită, iar zona este umflată. În acest caz, trebuie să îţi palpezi sânul pentru a vedea dacă prezintă:

  • o protuberanţă tare cu margini bine definite;
  • noduli mici dispersaţi.

Protuberanţa apare exact în zona canalului înfundat, dar în cazul apariţiei nodulilor suplimentari, aceştia nu sunt limitaţi la o anumită zonă, uneori nici măcar doar la sân. Ei se pot extinde până în zona axilei.

Dacă nu scapi de canalele înfundate prin metodele pe care urmează să le detaliem imediat, poţi ajunge să te confrunţi cu un sân umflat, dacă mai multe canale se blochează şi se umflă concomitent. În acest caz, sânul este umflat, tare, dureros şi sensibil la atingere. Cea mai bună variantă pentru a scăpa de această problemă este golirea sânilor de lapte, o altă informaţie pe care o vom discuta mai pe larg în continuarea articolului.

Citeşte şi: Ghid pentru mamici: Ce trebuie sa faci in prima saptamana de alaptare

Perla de lapte tratament

Specialiştii în alăptare recomandă să nu iei măsuri atunci când băşica sânilor nu este dureroasă. Dacă perla de lapte este dureroasă, atunci când alăptezi, doctorul te poate ajuta în această privinţă:

  • fie prin presarea uşoară în zona băşicii pentru a se elimina lichidul, urmând să-ţi pună imediat ser fiziologic sau o soluţie antiseptică la recomandarea farmacistului sau medicului, pentru a preveni înmulţirea microbilor, cauzată de spargerea băşicii;
  • fie prin spargerea băşicii cu un ac steril (Atenţie: această procedură se va efectua doar de către specialist!). În urma spargerii băşicii, doctorul îţi poate prescrie tratament antiinflamator (sigur chiar şi atunci când alăptezi). În cele mai multe cazuri, tratamentul medicamentos nu va fi necesar pentru perla de lapte.

Mamele ce fac frecvent perle de lapte pot urma un tratament cu lecitină, care are rolul de a “subția” laptele și de a scădea astfel frecvența unor astfel de episoade. Tratamentul se face cu 3 g lecitină pe zi, timp de două săptămâni, nu afectează în niciun fel sugarul. Se poate repeta de fiecare dată când mama face o perlă de lapte.

Atunci când băşica nu este dureroasă, poţi avea în vedere şi remediile naturale care să te ajute în combaterea perlei de lapte, şi anume:

  • Masare uşoară în zona umflăturilor fie cu degetele (de exemplu, degetul inelar, care nu pune atât de multă presiune), fie cu palmele.
  • Multora dintre femei le-a fost de ajutor o poziţie de alăptat diferită. De exemplu, atunci când bărbia bebeluşului stă lângă acel canal blocat, poate fi de ajutor.
  • Aplică un prosop sau o compresă rece în zona cu probleme, după ce ai alăptat.
  • Pauzele lungi între alăptări pot duce la revenirea canalelor galactofore blocate.
  • Odihneşte-te cât de mult poţi.
  • Alăptează chiar dacă doare sau foloseşte pompa de sân, dacă nu poţi alăpta.
  • Atunci când ţii prea mult sânii negoliţi suficient de lapte, există riscul ca laptele să se îngroaşe şi să circule mai greu către mamelon.
  • Poartă un sutien potrivit pieptului tău deoarece hainele sau sutienele mult prea strânse pe corp pot bloca canalul mamar.
  • Asigură-te că bebeluşul este într-o poziţie de alăptat corespunzătoare.
  • Aplică ulei de masline. De exemplu, aşeaza puţină vată în ulei de măsline astfel încât să se înmoaie, apoi aplic-o pe zona afectată sub sutien şi rămâne aşa pe tot parcursul zilei. Băşica se va înmuia şi va fi mult mai uşor de înlăturat.
  • Foloseşte o compresă cu apă caldă înainte de alăptare, deoarece apa caldă permite pielii moarte să fie înlăturată şi, astfel, va permite din nou ca laptele să circule.
  • Masează şi alăptează, mai întâi, din zona afectată pentru ca acel canar mamar să se deblocheze.
  • Nu uita să eviţi, pe cât posibil, frecarea în zona sânilor, din cauza articolelor vestimentare sau sutienelor dintr-un material tare.

Citeşte şi: Alimentația în alăptare: ghidul proaspetei mămici

Golirea sânilor de lapte

Hiperlactația poate constitui o mare problemă pentru mămicile care alăptează. Sânii sunt prea plini, dureroși, iar bebelușul nu poate să consume întrega cantitate existentă în ei. Specialiștii susțin că hiperlactația se instalează de obicei când mama are, la nivelul sânilor, mai multe glande care produc lapte decât în mod normal. Dereglările hormonale, tratamentul medicamentos ori mulsul excesiv pot fi alte cauze ale abundenței de lapte. Bebelușii ai căror mame se confruntă cu această problemă, pot avea balonări, colici și de aceea refuză să bea tot laptele.

În astfel de cazuri, respectivele mame trebuie să apeleze la diverse tehnici pentru a-și goli sânii de lapte, astfel încât să prevină apariția unor complicații precum blocarea canalelor mamare și mastită. Dacă te afli într-o astfel de situație, iată cum este bine să procedezi ca să-ți elibereze sânii:

  • Înainte de alăptare, folosește pompa de sân, dar nu în exces. Pompează doar atât cât să reduci din presiune, altfel poți obține efectul opus, adică să stimulezi lactația.
  • Alăptează bebelușul la cerere. Astfel, cantitatea de lapte este reglată de solicitarea sugarului.
  • Fii atentă la poziția de alăptat aleasă. Trebuie să-l poziționezi în așa fel încât copilul să nu fie incomodat de fluxul prea mare de lapte. Poți sta întinsă sau să pui bebelușul direct cu burtica pe abdomenul tău, într-o poziție semi-înclinată.
  • Alăptează doar la un singur sân la o masă.
  • Consumă cu moderație lichide. În acest fel producția de lapte va fi mai mică.

Punct alb pe mamelon la bebeluşi

În cazul în care observi un punct alb pe mamelonul bebeluşului tău, trebuie să ştii că acesta nu are nicio legătură cu perla de lapte care îţi poate apărea ţie, aşa că sfatul nostru este să consulţi medicul pediatru, pentru a depista cauza acestuia.

Dacă acest punct alb de pe mamelon nu este singular, ci există mai multe şi în restul corpului, poate fi vorba despre o afecţiune a pielii care se numeşte milia. La copiii mici, aceasta se manifestă prin mai multe umflături minuscule albe. Este extrem de frecventă și majoritatea bebelușilor vor dezvolta aceste chisturi care conțin cheratină. Această afecțiune este raportată la aproape jumătate dintre nou-născuți. Leziunile sale pot fi observate pe față, scalp și pe partea superioară a toracelui, dar nu sunt periculoase. De fapt, acestea se vor rezolva și vor dispărea în mod spontan. Așa că nu este niciun motiv de îngrijorare.

Milia apare atunci când celulele moarte ale epidermei rămân captive pe suprafața tenului, în loc să cadă. Acest lucru provoacă umflături minuscule, pe față și pe scalp, sub formă de perle. Umflăturile sunt deseori confundate cu acneea, dar nu reprezintă același lucru. Un pediatru cu experiență va putea face distincția doar prin examinarea pielii. Nu sunt necesare teste de diagnostic pentru a confirma prezența miliei.

Nu există un tratament clar recomandat, ci trebuie urmată o rutină zilnică de îngrijire a pielii. Majoritatea denivelărilor se vor vindeca dintr-odată, deși pot dura câteva săptămâni. Îngrijirea de bază a pielii include spălarea bebelușului cu apă caldă. Epiderma nu trebuie frecată prea tare atunci când copilul este în cadă și este recomandat să fie uscată cu un prosop. Nu ar trebui să încerci să scarpini umflăturile, deoarece acest lucru mărește riscul de infecție. Este bine să îl dai pe cel mic cu un hidratant fără parfum şi fără ulei. Milia nu face rău copilului. Nu provoacă mâncărime în cele mai multe cazuri, dar dacă bebelușul zgârie chisturile, în jurul lor se poate dezvolta o roșeață sau umflături. Acesta este un semn al unei infecții secundare, care trebuie arătat medicului.

Aşadar, nici perla de lapte, şi nici milia pe care o poate dezvolta bebeluşul tău, nu reprezintă motive de îngrijorare, sunt afecţiuni care se vindecă într-un timp relativ scurt şi nu necesită tratament medicamentos. În cazul în care simptomele se întind pe o durată lungă însă, poţi apela la medicul tău pentru sfaturi suplimentare.

Sursa: https://www.meandqi.com/, https://superbebe.ro/, https://www.qbebe.ro/, https://07alaptare.ro/, https://baby.unica.ro/, https://www.babyneeds.ro/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close