Wheezing-ul la copii: când trebuie să te alarmezi

15 Februarie 2024

de Gabriela Roman

Subiectul ,,wheezing copii” poate fi foarte dificil pentru unii părinți. Ce înseamnă wheezing? Respirație șuierătoare. Dacă copilul tău are frecvent episoade de wheezing, este greu și neplăcut.

Sunt mai multe cauze pentru respirația șuierătoare, inclusiv afecțiuni severe.

Însă de multe ori, wheezing-ul este ceva minor, cauzat de o răceală. Este important să știi când se poate preveni și ce ai de făcut

Wheezing-ul sau respirația șuierătoare: de ce apare

Wheezing-ul este o problemă des întâlnită în cabinetele medicilor de familie, potrivit specialiștilor. Circa 25-30% dintre bebeluși au cel puțin un episod de wheezing. Până la șase ani, aproape jumătate dintre copii se confruntă cu respirația șuierătoare.

Cum se manifestă practic? În timp ce copilul respiră, mai ales la expirare, se aude un zgomot ascuțit, tip șuierat. Similar puțin cu un fluierat. Nu întotdeauna este un sunet puternic. Uneori, doar cu stetoscopul poate fi perceput. Sunetul șuierător este dat de aer. Acesta încearcă să pătrundă prin căile respiratorii ale plămânilor, care sunt îngustate.

Reține că wheezingul nu înseamnă sunetul, zgomotul care apare când nasul copilului se înfundă foarte tare. Aerul nu circulă ușor prin căile respiratorii de la nivelul plămânilor; așadar, fără excepție, wheezingul provine din pieptul copilului.

Ce trebuie să știi când vine vorba despre termenii ,,wheezing copii”? Există mai multe tipuri de wheezing, conform specialiștilor.

Wheezing persistent

Este vorba despre multe episoade de respirație șuierătoare până la trei ani. În general, chiar și la vârsta de șase ani, persistă.

Wheezing tranzitor

Este întâlnit des la copii de 2-3 ani. Până la trei ani, micuții au cel puțin un episod de respirație șuierătoare, cel mai frecvent din cauza infecțiilor virale. Trece până la șase ani.

Wheezing care debutează tardiv

Respirația șuierătoare apare după vârsta de trei ani și persistă.

În multe cazuri, wheezingul vine ,,la pachet” cu alte simptome. De exemplu, febră mare, tuse care persistă, durere de cap, respirație rapidă, lăcrimare în exces, sângerarea nazală.

Respirația șuierătoare are mai multe cauze posibile.

Cele mai frecvente:

  • Infecții virale, respiratorii (Pneumonie, Bronșită, Infecție la nivelul căilor respiratorii superioare, Bronșiolită)
  • Apnee obstructivă de somn
  • Astmul (dar reține că bebelușii nu au wheezing din cauza astmului; însă primele semne de astm apar înainte de cinci ani)
  • Boala de reflux gastroesofagian
  • Alergiile (rinita, reacție la acarieni, polen; de exemplu)

Exemple de cauze mai puțin obișnuite, rare; potrivit aafp.org:

  • Anomalii vasculare congenitale
  • Fibroza chistică
  • Tumori (maligne)
  • Anomalii traheobronșice
  • Disfuncția de corzi vocale
  • Dischinezia ciliară primară

Specialiștii spun că wheezingul apare și dacă în căile respiratorii intră obiecte mici sau bucăți de alimente.

În plus, anumiți copii pot fi predispuși să se confrunte cu respirația șuierătoare. Este vorba despre prematuri, cei care vin în contact cu fumul de țigară sau sunt născuți de mame care în timpul sarcinii au fumat, copiii care nu au avut parte de alăptare, dar și cei care sunt în medii poluate și aglomerate (la grădiniță, de exemplu).

Există situații când medicii nu pot identifica o anumită cauză. Uneori, wheezingul doar semnalează faptul că va debuta astmul mai târziu.

Dar nu întotdeauna există o legătură și specialiștii nu pot afirma cu precizie dacă va face astm. Însă dacă în familie există antecedente de astm, riscul este mare.

Potrivit aafp.org, wheezingul temporar, care este asociat cu alergeni din mediul extern este mai frecvent toamna și primăvara. În SUA, wheezingul sezonier cauzat de RSV (virus sincițial respirator, principala cauză pentru penumonii și bronșiolite la copii care nu au împlinit un an ) este frecvent în perioada noiembrie-mai (lunile ianuarie și februarie fiind de vârf). În cazul alergenilor din interior (animale de companie sau praf), respirația șuierătoare poate să apară oricând, tot timpul anului.

În cazul astmului bronșic, specialiștii spun că wheezingul poate fi provocat de schimbările vremii. Respirația șuierătoare asociată cu crupul (o afecțiune la nivelul căilor respiratorii superioare) apare mai des iarna și toamna.

În cazul wheezingului, diagnosticul se pune prin examinarea pacientului, anamneză (pentru a identifica dacă la bază este astmul sau o infecție), dar și prin prelevarea unei probe din nasul celui mic.

Medicul va recolta mucus (și îl va trimite la laborator) ca să afle dacă este vorba despre infecție virală. Dar nu întotdeauna o astfel de probă ajută sau este suficientă pentru un diagnostic.

Specialistul poate cere și radiografie toracică, dar și alte teste, (în funcție de etiologie, vârstă), dar reține că testele pentru alergie se fac după ce copilul a împlinit doi ani.

Totodată, medicul poate verifica și dacă copilul a înghițit un obiect mic, fapt care provoacă un episod de wheezing.

Respirația șuierătoare la copii în timpul somnului

Respirația șuierătoare în timpul nopții, în somn, poate fi foarte neplăcută, cu anumite consecințe pe termen lung. Subiectul ,,wheezing copii” este sensibil pentru unii părinți. Copilul poate avea probleme (de concentrare la școală, de exemplu) dacă somnul este perturbat, afectat.

O cauză posibilă pentru wheezingul nocturn este astmul. Însă în general, apar și alte simptome, nu doar respirația șuierătoare. De exemplu, copilul tușește sec, simte presiune în piept, respiră greu.

Dacă copilul are peste cinci ani, i se pot face teste de respirație care ajută la stabilirea diagnosticului de astm. Reține! Când persistă respirația șuierătoare și nu are la bază o infecție, în majoritatea cazurilor este vorba despre astm.

O altă cauză posibilă pentru wheezing nocturn este insuficiența cardiacă; o problemă gravă, care poate duce la deces. Însă nu întotdeauna afecțiunea vine ,,la pachet” cu respirația șuierătoare în somn. Trebuie să fii atentă și la celelalte simptome. De pildă: copilul are extremitățile și membrele umflate, îi este greu să respire, observi o tuse care persistă.

De asemenea, wheezingul în timpul somnului apare și din cauza bolii de reflux gastroesfogian. Noaptea, din cauza poziției (întins), simptomele pot fi mai acute.

Alte cauze pentru wheezing în somn sunt: alergiile, afecțiuni respiratorii, efectul fumului de țigară etc.

În funcție de cauza care provoacă respirația șuierătoare, se pot lua anumite măsuri care să ușureze somnul copilului. De exemplu, inhalatorul folosit și înainte de culcare ajută dacă micuțul suferă de astm.

Tratamentul wheezing-ului la copii

Nu există un singur tratament universal pentru wheezing. Medicul îl prescrie în funcție de cauza care provoacă respirația șuierătoare. De exemplu, sunt necesare antibioticele dacă infecția este bacteriană.

Dacă infecția este virală și nu este gravă, se poate trata cu anumite siropuri, cu lichide (pentru a fi hidratat), inhalații (în funcție de recomandările medicului).

Uneori însă este necesară internarea. Mai ales dacă copilul respiră greu. În acest caz, va primi tratament intravenos și mască cu oxigen.

În caz de astm, wheezingul poate fi ținut sub control cu anumite medicamente și tratamente. De exemplu, Ventolin. Acestea au rolul de a deschide căile respiratorii.

Dacă copilul are o alergie și necesită tratament, reține că acesta este de obicei pe termen lung. În plus, este foarte important să reduci sau să elimini pe cât posibil contactul copilului cu alergenul. De obicei, este vorba despre acarienii din plușuri (acestea sunt o sursă principală), dar ai grijă și la perna și salteaua copilului. Îi poți cumpăra pernă antialergică, de exemplu.

În general, tratamentul trebuie să deschidă căile respiratorii și să reducă inflamația acestora.

Nu îi da copilului medicamente când are un episod de wheezing, fără prescripție medicală.

Remedii naturiste pentru respirație șuierătoare

Dacă termenii ,,wheezing copii” sunt sensibili pentru tine, și vrei să îți ajuți copilul să respire mai ușor, să știi că există soluții.

În primul rând, ai grijă la câteva aspecte legate de mediul în care trăiește copilul. Purifică aerul din casă, aerisește și scapă de acarieni și potențiali alergeni. În încăperi, menține o umiditate bună, cu ajutorul unui umidificator (dacă este cazul). Este important ca toți membri familiei să se spele pe mâini frecvent, să păstreze o igienă bună pentru a evita infecțiile.

Ceaiurile din plante (de exemplu: salvie, lemn dulce) și băuturile calde sunt de folos pentru a relaxa căile respiratorii, dacă copilul are nasul congestionat.

Dacă copilul are respirație șuierătoare din cauza astmului, specialiștii recomandă consumul de antioxidanți (de exemplu, alimente care conțin vitaminele E și C).

Un remediu bun, potrivit unor specialiști, este cimbrul. Această plantă, printre altele, ajută în caz de congestie pectorală.

Și usturoiul este recomandat deoarece are efect expectorant și este antibacterian. Dacă copilul are bronșită sau astm, consumul de usturoi îl va ajuta mult; potrivit specialiștilor.

În concluzie, dacă copilul are wheezing, mergi la medic și respectă recomandările lui. Dacă respirația șuierătoare se agravează, în ciuda tratamentului, discută cu medicul. La fel și dacă după vindecare, după o vreme, wheezingul revine.

Cere ajutor medical imediat dacă copilul are simptome, precum: respirația nu este regulată, respiră prea rapid, nu vrea să mănânce și să bea, are febră mare, este foarte palid sau se albăstrește, pielea lui este prea rece, buzele sunt mov, tremură, tușește brusc (ca și cum s-ar sufoca), observi că are o stare de letargie etc.

Când este vorba despre termenii ,,wheezing copii”, reține că un copil poate avea brusc respirație șuierătoare, din cauză că s-a înecat cu mâncare sau cu un obiect.

Există situații când wheezingul netratat duce la complicații. Așadar, ia în serios fiecare episod!

Surse: https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2008/0415/p1109.html aafp.org, https://news.christianacare.org/2013/06/what-is-wheezing/ catena.ro, alergologultau.ro, empria.ro, sfaturimedicale.ro, medlife.ro, totuldespremame.ro, qbebe.ro, respirainsiguranta.ro, lataifas.ro, springfarma.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close