Soluții de uz casnic: toxice vs naturale. Ghid util

17 Ianuarie 2024

de Gabriela Roman

Ai nevoie de soluții de uz casnic, bineînțeles. Ai fost învățată că trebuie să faci curat, să speli, să dezinfectezi cu produsele care se găsesc pe rafturile supermarketurilor.

Sunt la îndemână, destul de ieftine multe dintre aceste soluții de uz casnic. Poate ai cunoștințe și despre soluții naturale, le folosești uneori, dar baza rămân cele din comerț. Știi ce ingrediente conțin? Ai luat în calcul riscurile pentru sănătate?

Dacă ai un copil mic sau ești însărcinată, trebuie să fii foarte precaută. Anumite produse de curățat sunt toxice, foarte dăunătoare pe termen scurt sau lung.

Cele mai periculoase ingrediente din soluțiile de curățare

Oamenii folosesc dezinfectanți și agenți de curățare cât mai puternici pentru a scăpa de germeni și bacterii. Este normal să vrei să menții curată casa și obiectele de uz casnic și personal. Dar este indicat să citești etichetele produselor pe care le folosești, să cauți informații despre ele și să decizi ulterior în cunoștință de cauză. Aceste produse comerciale conțin compuși chimici, substanțe care, prin expunere sau contact, te pot îmbolnăvi. În medie, un produs destinat curățeniei poate avea circa 62 de substanțe periculoase. Când este vorba despre soluții de uz casnic, unele, înghițite (accidental), chiar în cantități mici, sunt otrăvitoare.

Un ONG european a arătat în 2012, în urma unei analize a celor mai folosite produse de curățenie, că există 65 de substanțe foarte dăunătoare. Acestea sunt asociate des cu: tulburări endocrine, infertilitate, o stare de rău generală.

Un studiu din Norvegia a inclus 6000 de persoane care zilnic utilizau produsele de curățare chimice de uz casnic. Rezultatul? Cei care au fost expuși la aceste substanțe au avut probleme cu sistemul respirator.

Unele produse, soluții de uz casnic, provoacă imediat o reacție. De exemplu, dureri de cap din cauza faptului că au fost inhalați vapori. Pe termen lung, corpul acumulează toxine.

Specialiștii spun că primele luni după naștere sunt cruciale pentru dezvoltarea sistemului imunitar și a celui respirator. Aceasta este perioada cea mai sensibilă, vulnerabilă când este vorba despre substanțe toxice.

Potrivit unui studiu, (realizat de cercetători din Canada), există riscul ca până la vârsta de trei ani, un copil să aibă astm sau respirație șuierătoare (wheezing) dacă în casă sunt folosite frecvent produse chimice de curățare. Cele mai periculoase pentru sănătatea copiilor sunt, printre altele: produsele cu spray (pentru praf), produsele pentru curățarea cuptorului, odorizante solide sau lichide.

Iată câteva dintre cele mai nocive ingrediente care se găsesc în produsele pentru casă:

  • Percloroetilenă

Agenția de Protecție a Mediului (EPA) din SUA a clasificat-o astfel: potențial cancerigenă. Percloroetilena este o neorotoxină care se găsește în produse de curățat tapițeriile, covoarele, în cele pentru eliminarea petelor etc. Poate provoca amețeli, iritații la ochi, iritații la nivelul căilor respiratorii. Și alte simptome neplăcute.

  • Izopropanol

Este un lichid, care se mai numește și alcool izopropilic. Transparent, incolor, are un miros precum amestecul de acetonă și etanol. Este un dezinfectant foarte bun și unul dintre ingredientele principale în soluțiile pentru curățarea geamurilor, sticlei. Provoacă iritații la nivelul pielii, nasului, ochilor, gâtului. Provoacă starea de somnolență, leșin și poate fi chiar fatal, dacă este înghițit.

  • Amoniacul

Celălalt ingredient principal din produsele pentru ferestre și sticlă este amoniacul, tot un iritant. Însă se găsește și în alte soluții: pentru eliminarea calcarului, pentru curățarea metalului și inoxului, pentru țevi înfundate.

Dacă este folosit des, poate provoca astm sau bronșită. Este bine să știi că vaporii de amoniac, dacă sunt inhalați, afectează în special persoanele care au probleme respiratorii. Ingerat poate provoca leșin, somnolență și deces.

  • Triclosanul

Este o substanță chimică agresivă, antibacteriană care a fost interzisă în SUA. Se găsește în produsele denumite ,,antibacteriene”, precum detergenți de vase lichizi, săpunuri de mâini. De ce este nociv pentru sănătate? Triclosanul produce, înmulțește bacterii care sunt rezistente la antibiotice.

  • Clorul

Clorul se găsește în mai multe produse destinate uzului casnic. De pildă: soluții pentru vasul de toaletă, pentru eliminarea mucegaiului, înălbitori pentru rufe și haine, pudre de curățat. Clorul poate afecta, irita nasul. Este iritant și pentru ochi, gât și piele. Clorul poate provoca dermatită, în contact cu pielea. Dacă este ingerat, pot să apară leziuni pe esofag. În plus, provoacă vărsături prelungite și greață.

  • Hidroxidul de sodiu (Soda caustică)

Este o substanță chimică foarte usturătoare, corozivă cu un grad de toxicitate ridicat. Afectează pielea, în contact direct. Poate provoca arsuri severe. Se găsește în produsele care degresează cuptoarele, de exemplu. Deși soda caustică este eficientă pentru curățare, înălbește și dezinfectează; dacă este înghițită sau inhalată este foarte periculoasă pentru sănătate.

Printre altele, poate irita gâtul (mult timp), provoacă arsuri la nivelul esofagului, ulcer gastric, scade tensiunea arterială. Consecințele depind de cantitatea de hidroxid de sodiu care ajunge în organism.

  • Ftalați

Se pot găsi în detergenți de vase, produse pentru curățat (mobila etc.) care au parfum sintetic. Pe etichete nu scrie ,,ftalați”, însă pot fi ascunși sub denumirea de ,,parfum”. Asta deoarece nu există, prin lege, obligativitatea să fie trecute pe etichetă substanțele chimice ale parfumurilor utilizate.

Unii ftalați (de exemplu cei cu abrevierile DBP, DEHP), afectează glandele endocrine și pot provoca infertilitate. Totodată, sunt dăunători în sarcină, pentru bebeluș.

Ai grijă și la detergenții de haine, cationici, sub formă de pastile! Sunt cei mai toxici dintre detergenții comercializați. Un detergent poate fi: cationic, anionic sau neionic. Dacă un detergent cationic este ingerat, se poate ajunge chiar la comă.

Reține faptul că substanțele periculoase, din produsele pentru casă, pătrund în corp, cel mai mult, prin piele, ochi, căile respiratorii.

Dacă decizi să folosești un produs care conține substanțe chimice, utilizează mănuși de protecție, chiar și mască, și aerisește bine încăperea când faci curățenie. Recomandarea unor specialiști este să porți ochelari de protecție, șorț și mănuși atunci când cureți cuptorul cu produsele specifice.

De asemenea, respectă instrucțiunile scrise pe etichetele produselor de curățenie. E necesar să diluezi unele.

Nu uita să ascunzi, ferești produsele de uz casnic, (soluții dezinfectante pentru casă) de copil. Este important să nu fie la îndemâna unui bebeluș sau copil mai mic, care nu știe/nu înțelege riscurile.

Nu este nevoie de mult pentru a îmbolnăvi un copil. Dimensiunea mică a corpului lor și metabolismul rapid cresc riscul de a dezvolta toxicitate semnificativă din aceste produse, a afirmat medicul pediatru Eva Love, citat de health.clevalandclinic.org.

Când utilizezi produse de uz casnic, toxice, nu lăsa bebelușul în zonă. După ce termini, aerisește mai întâi câteva minute, apoi îl poți aduce în încăpere.

De ce să alegi dezinfectant natural pentru casă

Dezinfectanții naturali nu sunt periculoși sau toxici pentru sănătatea femeilor însărcinate sau a bebelușului. Majoritatea sunt siguri și nu provoacă reacții alergice.

Pe lângă beneficiile legate de sănătate, dezinfectanții naturali, în general, sunt la îndemână, unii mai ieftini decât produsele chimice. Însă și în cazul unui dezinfectant natural, din comerț, trebuie să urmezi instrucțiunile de pe ambalaj. Cumpără produse care nu au parfum.

Totodată, poți prepara acasă soluții bune pentru curățat, naturale. Un dezinfectant natural poate îndepărta eficient germenii și bacteriile.

Însă trebuie să știi că nu are aceeași putere ca și unul chimic. Dar te poți baza pe ingrediente naturale, au efect de curățare și igienizare și nu sunt periculoase nici pentru mediu dacă sunt folosite și eliminate corect.

Însă ai grijă să utilizezi moderat unele produse naturale. Oțetul, de exemplu, poate strica anumite materiale și corodează suprafețe dacă este folosit în exces.

Produse de uz casnic naturale cu efect dezinfectant

Există produse naturale care au efect dezinfectant. Iată câteva exemple:

  • Oțet alb
  • Bicarbonat de sodiu
  • Sare
  • Lămâie
  • Alcool sanitar
  • Apa oxigenată

Cu ajutorul acestor produse, ,,ingrediente” poți curăța și dezinfecta locuința, suprafețele, mobilierul etc. Poți înlocui produsele chimice de curățare a toaletei cu oțet. Totodată, oțetul acționează și ca un înălbitor, poți înălbi rufele cu el. Oțetul amestecat cu apă este o soluție eficientă pentru curățarea geamurilor.

Iată o rețetă pentru a prepara în casă o soluție de curățat suprafețe:

După ce le speli cu săpun și apă, blaturile din bucătărie, de exemplu, pot fi dezinfectate cu apă oxigenată, apoi pui oțet. Nu contează ordinea. Însă trebuie să lași fiecare ,,ingredient” să acționeze câteva minute după ce l-ai pulverizat și să ștergi apoi cu o cârpă.

Apa fierbinte și bicarbonatul de sodiu sunt ,,aliați” buni. Printre altele, poți utiliza bicarbonatul de sodiu în locul produselor cu substanțe chimice ca să cureți grăsimea de pe tăvi, oale etc. În plus, poți curăța faianța și gresia cu bicarbonat de sodiu, cu ajutorul unui burete pe care l-ai umezit. La final, folosești apă caldă.

Și lămâia este foarte bună la curățat. Zeama poate îndepărta grăsimea, pete de mâncare. O poți folosi și pentru a curăța rugina.

Sarea are efect antifungic, curăță și albește. De pildă, poți curăța eficient podelele cu ea. Ai nevoie de o găleată cu apă caldă în care pui sare (o jumătate de cană).

În concluzie, evită pe cât posibil produsele de uz casnic care conțin substanțe toxice. Perioada sarcinii este sensibilă. De asemenea, după naștere bebelușul tău are nevoie să fie protejat de agenți chimici care îi pot afecta sănătatea.

Dacă decizi să folosești anumite produse care nu sunt naturale, fii precaută! Ia măsurile personale de protecție când le folosești.

Recomandările specialiștilor:

Cumpără produse fără parfum, respectă instrucțiunile. De asemenea, alege mopuri și materiale (lavete, cârpe) din microfibră când faci curățenie, pe cât posibil. Poți folosi apă caldă și un săpun biodegradabil ca să speli electrocasnicele sau blaturile, suprafețele; de exemplu. Nu este recomandat să folosești substanțe chimice pentru a curăța zonele unde ajunge bebelușul, de exemplu o mochetă sau podea pe care îl lași să stea.

Așadar, soluțiile dezinfectante naturale sunt cele mai sigure pentru sănătate, însă decizia îți aparține.

Surse: republicabio.ro, health.clevalandclinic.org, momscleanairforce.org, dozadesanatate.ro, ro.fengchengroup.net, agerpres.ro, springfarma.com, chemicalsinourlife.echa.europa.eu/ro, blog.cicloorganico.com.br/ro, tettu.ro, lovedeco.ro, dcmedical.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close