De ce este importanta pozitia fatului in sarcina

14 Septembrie 2016

de Irina Olteanu

Pozitia fatului in sarcina este extrem de importanta, mai ales in partea de final cand se apropie momentul nasterii. Care sunt pozitiile in care se poate aseza fatul in mediul intrauterin alaturi de informatii legate de motivul pentru care acestea sunt importante veti afla chiar aici.

Informatii legate de pozitia fatului in sarcina

Toate viitoarele mamici sunt framantate de o serie de intrebari si neclaritati referitoare la modul in care vor decurge travaliul si nasterea. Printre acestea se numara si aceea privitoare la pozitia fatului in sarcina si in momentul nasterii. Din punct de vedere medical este considerata usoara o pozitie care faciliteaza o nastere rapida, fara complicatii; ideal ar fi ca bebelusul sa fie asezat cu capul directionat in jos in zona pelviana cu scurt timp inainte de veni pe lume. Pot fi intalnite o serie de pozitii care pot usura sau dimpotriva ingreuna nasterea, iar intelegerea acestora poate clarifica multe dintre nelamuririle tale ca mama.

pozitia-fatului-pe-saptamani-in sarcina

Pozitii diferite ale fatului in sarcina

Dupa cum am mentionat, copilul poate fi pozitionat in moduri diferite inainte de nastere, acesta influentand metoda de nastere (naturala, respectiv prin cezariana), desemnate in termeni medicali drept prezentatii. Iata-le expuse in continuare si pe cele care sunt intalnite in practica cel mai adesea.

Cu fața în jos

Prezentatia anterioara care este considerata de specialist cea mai buna pozitie pentru copil. In aceasta pozitie capul copilul este indreptat in jos, iar ceafa este usor indreptata catre abdomenul mamei. Aceasta pozitie este desemnata medical drept prezentatie occipito-anterioara si scurteaza, respectiv usureaza travaliul.

Pozitionat astfel, copilul este amplasat comod in pelvis, o structura osoasa de forma unui castron in portiunea inferioara a abdomenului. Oasele soldului formeaza pelvisul si sustin organele reproducatoare, rinichii si intestinele. Cand bebelusul este asezat in partea dreapta a corpului tau este vorba despre prezentatie occipito-anterioara dreapta, respectiv stanga cand se afla pe partea stanga. Aceasta prezentatie poate fi perceptua in sens larg drept pozitia in care copilul isi poate flexa gatul, capul si se poate ghemui cu barbia in piept; cea mai ingusta portiune a capului sau preseaza cervixul mamei (ceea ce conteaza semnificativ in timpul nasterii). Cand copilul ajunge in pelvis in timpul nasterii, amplasarea anterioara a acestuia usureaza o venire delicata pe lume. In marea majoritate a situatiilor, pozitia fatului in sarcina influenteaza si nasterea.ste

Cu fața în sus

Prezentatia occipitala posterioara care presupune amplasarea copilului cu spatele in fata spatelui mamei. Daca bebelusul este asezat in pelvis in aceasta pozitie, travaliul poate dura un timp mai indelungat deoarece nu va incapea comod in structura pelviana si nu va reusi sa se ghemuiasca cu barbia in piept (ceea ce face pozitia putin ciudata si determina durere de spate pentru mama in timpul travaliului).

Exista cateva motive pentru care bebelusul poate ajunge sa fie astfel asezat in corpul mamei:

  • Marimea si tipul pelvisului (in mod normal un pelvis trebuie sa aiba o forma rotunda, insa unele femei au un pelvis in forma de inima, oval si ingust, acest aspect determinand bebelusul sa se instaleze in portiunea cea mai larga din pelvis pentru a avea la dispozitie un spatiu mai mare sa isi odihneasca capul)
  • Stilul de viata (o mama care sta in pozitie verticala cea mai mare parte din timp si efectueaza munca manuala nu va avea probleme cu privire la pozitia bebelusului, insa daca activitatea profesionala implica sofatul sau statul pe un scaun la birou pelvisul sau ajunge inclinat inapoi
  • Pozitie inadecvata a corpului: atunci cand te afli o durata lunga de timp intr-o pozitie in care genunchii sunt intotdeauna deasupra nivelului pelvisului; cea mai grea parte din bebelusul, respectiv capul sau va fi inclinat catre spate cand pelvisul tau este inclinat inapoi; in acest sens este importanta efectuarea regulat de exercitii fizice si evitarea mentinerii unei pozitii in sezut.

In alte cazuri, fata copilului este pozitionata catre stomacul mamei si nu catre spate. In primul stadiu al travaliului, aproximativ 10% din copii se nasc in aceasta pozitie si se rasucesc singuri in mod spontan (un procent de 5-8% nu face acest lucru). Aceasta pozitie creste sansele de travaliu indelungat insotit de durere severa de spate si necesitatea unei epidurale (pentru analgezie)

Picioarele primele

Prezentatia pelviana completa apare cand fatul se aseaza cu fesele sau picioarele inainte (apare in aproximativ 1 din 25 nasteri la termen), capul fiind ultima parte din corp care va iesi din vagin, facand dificila trecerea prin cervix (cresc sansele de a se forma o bucla in cordonul ombilical care poate leza bebelusul in cazul nasterii vaginale). Medicul poate apela in acest caz la o tehnica denumita versiune cefalica externa ce presupune aplicarea de presiune pe abdomen (este inconfortabila, dar nu periculoasa) si impune monitorizarea constanta a ritmului cardiac al copilului.

Sezutul primul

Se numește în termeni medicali prezentație pelviană francă și presupune ca pozitia fatului in sarcina să fie în partea superioară a uterului, cu fesele către canalul de naștere și cu ambele picioare întinse în sus, în fața corpului. Această poziție este o formă adesea întâlnită a prezentației pelviene. Este urmărită frecvent poziția fătului pe săptămâni și dacă nu se schimbă nimic până aproape de termen, decizia privind nașterea este luată în funcție de experiența medicului cu alte nașteri asemănătoare, dar se ține seama și de dorința mamei. Riscul de complicații există atât la nașterea vaginală, cât și la cezariană la bebelușii cu prezentație pelviană. Totuși, în cele mai multe cazuri se ajunge la cezariană, deoarece această metodă este mai sigură pentru mamă și făt.  

In lateral

Prezentatia transversala apare cand copilul se afla asezat orizontal in uter astfel incat umarul sau va iesi cel mai probabil primul. Apare extrem de rar si impune nastere prin cezariana (apare riscul de prolaps al cordonului ombilical in momentul ruperii membranelor, o urgenta medicala)

Gemenii

Gemenii se pot naște pe cale vaginală dacă ambii copii se află în prezentație craniană. Dacă numai unul dintre copii este cu fața în jos, totuși există o șansă ca fratele să se rotească și să se nască cu picioarele sau șezutul primul. În schimb, dacă niciunul dintre copii nu este poziționat cu fața în jos, atunci nașterea se va avea loc prin cezariană, tocmai pentru siguranța mamei și a bebelușilor.

Poziția fătului în luna 1

Prima lună de sarcină reprezintă momentul când afli, de fapt, că ești însărcinată, deoarece din săptămâna 3 încep să apară primele simptome precum grețurile matinale sau durerile de sâni. În prima lună nu se poate vorbi despre poziția fătului pe săptămâni, deoarece embrionul are dimensiunea unei gămălii de ac. Burta nu este vizibilă, iar placenta începe să se formeze încet.

femeie-gravida-in-prima-luna-de-sarcina-care-isi-mangaie-burta

Poziția fătului în luna 2

Embrionul începe să se dezvolte din săptămâna 6 de sarcină, adică îi apar cele mai importante organe. Embrionul are între 4 – 5 mm, fiind de mărimea unei zmeure. La primul consult ginecologic se aud bătăile inimii, iar cordonul ombilical începe să se dezvolte și el. În a doua lună nu ne referim la poziția fătului pe săptămâni, ci la poziția embrionului, care poate fi ori cu viitoarea față în jos sau cu fața în sus, dar acest lucru se va schimba odată ce sarcina va evolua.

Poziția fătului în luna 3

Acum te apropii de finalul primului trimestru de sarcină, iar organele și membrele bebelușului tău sunt în mare parte dezvoltate, el fiind având dimensiunea unui grapefruit. Stările de rău se diminuează, dar vei începe să simți primele mișcări ale copilului. Acum despre poziția fătului pe săptămâni nu se cunosc multe lucruri, deoarece el se mișcă foarte mult, având încă suficient loc în uter.

Poziția fătului în luna 4

Luna 4 de sarcină marchează începutul trimestrului 2, iar de cele mai multe ori acesta este și cel mai simplu. Grețurile încetează, iar starea permanentă de oboseală se ameliorează. În luna a 4-a, bebelușul tău are în jur de 6 cm, fiind de mărimea unei portocale. Poziția bebelușului în burtă la 4 luni este greu de estimat, el fiind activ, deoarece începe să audă primele sunete. Astfel, despre poziția fătului pe săptămâni în luna a 4-a se poate spune că el stă atât cu fața în jos sau în sus. Tu vei simți aceste mișcări ale fătului ca pe niște zvâcniri subtile.

femeie-gravida-care-are-o-ecografie-in-mana-pentru-pozitia-fatului-pe-saptamani

Poziția fătului în luna 5

Până la finalul lunii a 5-a de sarcină bebelușul ajunge la 29 de cm. Tot la finalul lunii a 5-a de sarcină, o ecografie poate determina sexul bebelușului. Deoarece încă există mult spațiu în uter, poziția bebelușului în burtă la 5 luni se schimbă constant, deoarece el se răsucește, se întoarce, iar tu simți mai puternic mișcările lui, față de săptămânile trecute.

Poziția fătului în luna 6

Aceasta este ultima lună din al doilea trimestru de sarcină, iar bebelușul crește acum într-un ritm accelerat. Capul bebelușului este aproape proporțional cu restul corpului, iar fața este complet dezvoltată. De asemenea, copilul cântărește 700 de g, iar greutatea uterului deja îți creează disconfort. În primul rând, mergi mai des la baie și poți simți contracțiile Braxton-Hicks. Poziția bebelușului în burtă la 6 luni este adesea cu capul în jos, deoarece spațiul în uter se micșorează treptat.

Poziția fătului în luna 7

Între săptămânile 25 – 28 de sarcină, copilul trece printr-o fază de dezvoltare rapidă a creierului. La finalul lunii a 7-a de sarcină, bebelușul tău va cântări în jur 1,750 g și va măsura 39 cm. Uterul este într-o continuă creștere, astfel că apasă pe vezică și pe coloana vertebrală, de aici și vizitele dese la baie și durerile de spate. Cu toate că spațiul în uter se micșorează, vei simți că poziția bebelușului în burtă la 7 luni se schimbă des, iar atunci când bebe se mișcă te va lovi ușor cu pumnii și picioarele. În cele mai multe cazuri, poziția fătului pe săptămâni este mai simplu de dedus, deoarece adesea bebelușul petrece cel mai mult timp în prezentație occipitală anterioară, adică cu fața în jos.

Poziția fătului în luna 8

În luna a 8-a bebe are tot mai puțin spațiu în uter, din această cauză îl vei simți foarte rar cum se  mișcă. De asemenea, și pentru tine să-ți legi șireturile este o provocare. Spre finalul lunii a 8-a de sarcină, majoritatea bebelușilor se întorc cu capul în jos și coboară în pelvis. Nu este corect să se spună faptul că este bebe cu capul în jos prea devreme, deoarece la unele gravide fătul se poziționează astfel încă din săptămâna 30, ceea ce este perfect normal. În schimb, dacă bebe este poziționat foarte jos, atunci poate fi vorba despre placenta praevia, fiind atunci când placenta ocupă o parte sau întreg colul cervical. În acea situație de placenta praevia, cezariana rămâne varianta sigură pentru mamă și făt. Mai poți citi despre poziția fătului pe săptămâni dinainte de naștere, anume în ceea ce privește poziția transversală a fătului de pe forum. Poziția transversală presupune ca bebe să stea în poziție oblică față de uter, ceea ce este anormal.

Poziția fătului în luna 9

Ultima lună de sarcină reprezintă cel mai emoționant moment, pentru că în scurt timp mămica își va ține bebelușul în brațe. În majoritatea cazurilor, la începutul lunii a 9-a de sarcină, bebelușul coboară în bazin, astfel că presiunea de pe diafragmă dispare, iar mama are o senzație de eliberare, deoarece respiră mai ușor. Despre poziția fătului pe săptămâni în luna a 9-a se poate spune faptul că acesta trebuie să se întoarcă cu fața în jos până la finalul săptămânii 36. Dacă acest lucru nu se întâmplă, medicul poate încerca rotația copilului aplicând o presiune la nivelul abdomenului. Nașterea vaginală în siguranță poate avea loc doar dacă bebelușul se află în prezentație craniană.

femeie-gravida-care-sta-in-pat-si-are-niste-cuburi-cu-numarul-39-pe-burta-pentru-pozitia-fatului-pe-saptamani

Pozitia fatului in sarcina – de retinut

Exista posibilitatea de a aduce copilul in prezentatie anterioara prin intermediul procesului de pozitionare fetala optima, precum si prin monitorizarea constanta a pozitiei genunchilor (care trebuie intotdeauna sa se afle sub nivelul pelvisului). Poate fi de ajutor si o minge de travaliu, iar daca activitatea ta profesionala presupune un timp indelungat in sezut, este bine sa iei pauze dese si sa te misti constant (in masina folositi o perna pentru a va ridica si indrepta sezutul).

Medicul ginecolog este in masura sa ofere sfaturi detaliate in acest sens si sa intervina; de asemenea, tot acesta trebuie sa isi ofere acordul pentru a efectua exercitii fizice in timpul sarcinii.

Dupa cum ati retinut, pozitia fatului in sarcina ideala pentru a naste este cu capul in jos, copilul avand fata indreptata catre spatele mamei. Desi in general copiii se vor naste in aceasta pozitie (ajung sa se amplaseze cu capul in jos in preajma varstei gestationale de 33-36 saptamani), exista si situatii in care nu se intampla acest lucru; exista o serie de prezentatii fetale (desemnate malprezentari) care pot cauza probleme atat pentru mama cat si pentru copil. Din acest motiv, pe masura ce sarcina progreseaza, medicul va continua sa verifice modul in care este pozitionat copil in uter, in special in ultima luna de sarcina. Daca bebelusul nu reuseste sa se pozitioneze corespunzator inainte de nastere, medicul recomanda de obicei nasterea intr-un mediu controlat, respectiv un spital sau o maternitate pentru a beneficia de cea mai buna ingrijire (acest tip de nasteri sunt de obicei urgente medicale si trebuie gestionate de un personal specializat).

Surse: momjunction.com, stylesatlife.com, healthline.com, reginamaria.ro, webmd.com, doctorsaustralia.com.au, medicover.ro, desprecopii.com, mamisicopilul.ro, plannedparenthood.org, whattoexpect.com, clubulbebelusilor.ro, qbebe.ro, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close