Tot ce trebuie să știi despre pielea uscată la bebeluși

20 Decembrie 2023

de Gabriela Roman

Poate te întrebi dacă pielea uscată la bebeluși este o problemă, mai ales că statisticile spun că 3 din 6 copii sub 1 an sunt afectați de o astfel de condiție a pielii. Specialiștii spun că un bebeluș are pielea mai sensibilă, predispusă la uscăciune. În plus, este normal ca și anumite condiții externe să ducă la uscarea pielii. De exemplu, frigul.

Însă este posibil să apară și dermatita atopică sau alte afecțiuni. De aceea, fii atentă la ce ,,comunică” pielea micuțului tău.

    Pielea uscată la bebeluși pe față

Nou-născuții și bebelușii au pielea mai subțire cu circa 20% față de cea a unui adult. La naștere, toată pielea este foarte fragilă și acoperită de vernix, o substanță ceroasă cu un rol important în viața uterină.

Pielea sensibilă a bebelușului este foarte predispusă la uscăciune, mai ales în perioadele mai reci ale anului. Potrivit specialiștilor americani, unii sugari au pielea mai uscată deoarece sunt predispuși genetic.

Este important să ai grijă cu ce intră în contact pielea micuțului tău. De exemplu, nu îl curăța cu șervețele umede parfumate în primele trei luni.

În general, un bebeluș are pielea uscată din cauza condițiilor din mediu. De pildă, aerul uscat, vântul puternic sau frigul.

În plus, și când vine vorba despre față, există câteva cauze importante pentru uscarea pielii:

  • Prea multă expunere la apă

Dacă apa este prea caldă și îmbăierea lungă, unele uleiuri naturale de pe fața celui mic, vor fi înlăturate. În consecință, este mai mare riscul să i se usuce pielea feței.

  • Deshidratarea

În special, mediile uscate o favorizează. Reține că bebelușul își menține starea de hidratare prin alăptare exclusivă.

  • Dermatita atopică

Eczema sau dermatita atopică apare, de multe ori, din cauza alergiilor (alimentare, sezoniere), igienei excesive, astmului, infecțiilor. Însă cauza nu este cunoscută întotdeauna. Nu afectează doar fața, însă în această zonă, pielea este foarte uscată în jurul gurii și pe obraji. Pot să apară erupțiile cutanate și iritația. Tratamentul este prescris de către specialist.

  • Ihtioza

Există peste 20 de tipuri ale acestei afecțiuni. Cea mai ușoară formă este Ihtioza vulgara. Majoritatea persoanelor moștenesc o genă, care provocă boala, de la un părinte. Simptomele, care pot fi ușoare sau severe și pot varia, apar în primul an sau chiar după naștere.

Cum se manifestă, în general? Pielea are un aspect ,,solzos”, este exfoliată și uscată. Practic, există o acumulare de celule moarte. În consecință, survine descuamarea. Specialiștii susțin că nu există remediu, leac, însă anumite creme topice ameliorează și țin sub control simptomele.

Este important să reții că pielea uscată la bebeluși pe față, de multe ori, este ceva normal. Este o reacție naturală a organismului. Însă dacă mai mult de două săptămâni, micuțul are pielea feței uscată, trebuie să mergi la pediatru sau dermatolog.

  Pielea capului uscată la bebeluși

Pielea capului uscată la bebe poate avea mai multe cauze, externe și interne. Este important să fie identificate corect.

  • Cauze externe:

Părul de animale și alți alergeni

Temperaturi scăzute

Transpirație în exces (din cauza căldurii sau expunerii la soare)

Produse de îngrijire cu alcool sau parfum

Condiții de umiditate scăzută

Detergenți

  • Printre cauzele interne se numără:

Crusta de lapte sau dermatita seboreică infantilă

În acest caz, pe scalp sunt zone cu cruste sau uleioase. Culoarea lor variază. Pot fi albe sau galbene. În zonele respective, părul cade sau nu crește deloc. Crusta de lapte este un lucru obișnuit la nou-născuți, însă este important să nu apară infecția. Problema dispare, în timp, fără tratament; la majoritatea sugarilor. Însă este important să mergi la medic pentru un diagnostic corect și îndrumare.

Alergiile, în cazuri mai rare

Scalpul poate fi uscat din cauza unei alergii. Mai ales dacă uscăciunea este însoțită de mâncărime și de o erupție roșie, la mijloc pot fi alergii.

Mătreața este o altă cauză pentru uscăciunea scalpului. Este o problemă care poate să apară pe fond genetic, cel mic ,,moștenește” mătreața. În acest caz, este indicat să îl speli pe scalp o dată la două zile.

Dacă observi că micuțul tău are scalpul uscat, este important să afli cauza.

Tratamentul se face acasă. În funcție de problemă, poți utiliza șampoane anti-mătreață, ulei de măsline, ulei mineral etc. Cere recomandarea medicului care consultă bebelușul.

Pielea uscată la bebeluși pe picioare

Poate te întrebi cum recunoști, în general, pielea uscată. Ea este caracterizată de: asprime (rugozitate), crăpături sau fisuri ușoare, aspectul neuniform, inflamații cutanate (uneori).

Zonele uscate sunt frecvent întâlnite pe față, buze, picioare și mâini. Pielea uscată poate fi simptomul unor probleme de sănătate sau consecința expunerii la factori externi, menționați anterior: temperatura scăzută, vântul etc.

Pielea uscată pe picioare, la bebeluși, are diverse cauze. Sunt importante cele care țin de afecțiuni. De exemplu, dermatita atopică se poate manifesta și pe picioare. Vei observa erupția specifică sau porțiuni uscate pe piciorușele bebelușului. Se întâmplă ca eczema să apară și în zone care, de obicei, sunt hidratate, nu sunt predispuse la uscăciune. De pildă, în spatele genunchilor.

Și Ihtioza este ,,vinovată” de uscăciunea pielii (și) pe picioare. Pe tălpi, pielea poate fi îngroșată și cu linii mai multe decât este normal. Însă, fiind de mai multe tipuri, după cum am menționat, (și, implicit, cu evoluții și tratamente diferite), această afecțiune trebuie diagnosticată precis. Potrivit specialiștilor, există forme care, în timp, se ameliorează; în unele cazuri chiar dispar simptomele la un moment dat, în copilărie, dar pot reveni peste ani (în adolescență sau la maturitate).

În general, tratamentul constă în aplicarea unor creme emoliente, aplicate local, care au rolul de a hidrata și de a elimina crustele, treptat.

   Piele uscată la bebeluși pe spate

Dacă pielea micuțului este uscată și pe spate, trebuie să iei în considerare, la fel ca la celelalte zone afectate, posibili factori interni și externi. Evită să îi faci băi lungi, ai grijă la temperatura apei și alege produse de îngrijire ,,blânde” cu pielea bebelușului.

Dermatita de contact poate fi o cauză importantă pentru uscăciunea pielii pe spate. Asta dacă zona a fost expusă, a intrat în contact cu un alergen sau iritant.

Dacă îmbraci bebelușul în materiale cu fibre sintetice sau pielea lui intră des în contact cu acestea, (de exemplu, îl așezi cu spatele gol pe un astfel de material), poate să apară afecțiunea. Dermatita de contact se declanșează frecvent și de la săpunuri și detergenți. Ai grijă și la clor! În plus, dacă micuțul intră cumva în contact cu anumite plante, precum iedera otrăvitoare, în zona respectivă se poate forma o leziune specifică acestei afecțiuni.

Xeroza cutanată este un simptom al dermatitei de contact. Asta înseamnă că pielea este uscată, se crapă. Poate fi ,,solzoasă”. Medicul va fi atent și la celelalte simptome care însoțesc afecțiunea.

Așadar, ai grijă la iritanți când vine vorba despre pielea bebelușului.

   Pete uscate pe piele la bebeluși

Dermatita seboreică, o problemă întâlnită frecvent la bebeluși, poate fi ,,vinovată” pentru apariția petelor uscate. Apar cruste (ori scuame) uscate, au un aspect uscat. Dar acestea pot fi și unsuroase, uleioase.

Unde este localizată dermatita seboreică? De obicei, afectează sprâncenele, obrajii, scalpul, fruntea. Afecțiunea apare, în general, până la vârsta de trei luni.

Reține faptul că trebuie să mergi la medic cu bebelușul când observi primele simptome ale bolii.

Pete roșii și uscate pe piele la bebeluși

Petele roșii și uscate pe pielea bebelușului indică dermatita atopică (eczema), în general. Este o afecțiune cronică, iar simptomele pot varia. Iată câteva:

  • Pielea are pete uscate și roșii
  • Piele dură, îngroșată
  • Mâncărime (noaptea poate fi mai acută)
  • Inflamarea pielii (din cauza scărpinatului)
  • Petele roșiatice-maronii pe scalp și pe față; în cazul sugarilor

Trebuie să mergi urgent la medic dacă bebelușul face febră sau prezintă semne de infecție în zona cu eczema. Bubițele cu puroi sunt un semnal de alarmă. La fel și dungile roșiatice și scuamele gălbui.

Dermatita atopică poate duce la complicații, precum febra fânului, infecții cutanate sau astm. Medicii spun că, până la vârsta de 13 ani, peste jumătate dintre copiii care au boala sunt diagnosticați cu febra fânului și astm.

Anumite alimente (de pildă: grâul, laptele, ouăle) pot declanșa episoade de dermatită atopică, de aceea trebuie să afli dacă bebelușul are alergii alimentare și să eviți alergenii.

În caz de dermatită atopică, hidratarea intensă a pielii (de minim două ori zilnic) cu o cremă grasă, fără conservanți și parfum, este de ajutor. Evită să îl expui la temperaturi extreme. Nici aerul uscat nu îi face bine. Folosește doar materialele din bumbac.

Mergi la medic cu micuțul când observi semnele bolii și urmează recomandările în ceea ce privește tratamentul.

 Pielea uscată la bebeluși, forum

Multe mame se confruntă cu problema pielii uscate la bebeluși și încearcă diverse remedii. Iată opiniile unor mame pe un forum.

,,Fetelor, am o fetiță de două luni care are pielea foarte uscată în special pe frunte, urechi, sprâncene și acum i-au apărut și în cap (arată ca niște solzi de pește). Nu știu ce să fac, pediatra mi-a spus că nu am ce-i face decât să-i dau cu ulei de măsline….i-am dat dar nu a avut nici un efect. Voi ați avut problema asta?”

Sursa: forum.desprecopii.com

,,Cel mai bine folosește ulei de măsline după fiecare băiță decât tot felul de creme. Mai poți încerca și Bepanten. Cu timpul o să treacă pe măsură ce bebe crește.”

Sursa: forum.desprecopii.com

,,Și băiețelul meu are pielea foarte uscată. Îl dau cu lapte de corp și e bine.”

Sursa: forum.desprecopii.com

,,Vezi sa nu aibă probleme de la săpunul/gelul cu care o speli…”

Sursa: forum.desprecopii.com

În concluzie, reține faptul că nu este un lucru de speriat ca bebelușul să aibă pielea uscată. Însă dacă problema persistă, în ciuda îngrijirii adecvate, și/sau observi simptome care indică o afecțiune, mergi la un specialist. Nu neglija niciun semnal de alarmă și nu pleca urechea la sfaturi neavizate!

Surse: whattoexpect.com, totuldespremame.ro, sfatulmedicului.ro, providentamedical.ro, springfarma.com, medlife.ro, drmax.ro, catena.ro, klorane.com, dermaonline.ro, medicinfo.ro, vizualmed.ro, reginamaria.ro, desprecopii.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close