Ce inseamna daca ai dureri de cap in sarcina

25 Iunie 2019

de Irina Olteanu

Durerile de cap reprezinta o problema cu care se confrunta orice persoana. Insa atunci cand apar in sarcina pot indica probleme grave. Iata ce inseamna daca ai dureri de cap in sarcina, din ce cauza apar si ce poti face in acest sens.

Dureri de cap in sarcina

Durerile de cap in sarcina sunt mai dese decat iti imaginai, in special in primul trimestru de sarcina, acestea fiind din categoria migrenelor sau cefalee de tensiune. De obicei aceste dureri se diminueaza sau chiar dispar in cel de-al doilea trimestru de sarcina (in acest interval se stabilizeaza nivelurile hormonale si organismul se acomodeaza cu schimbarile aduse de sarcina). Insa, daca ai fost predispusa la cefalee de tensiune, sunt sanse reduse ca aceasta sa se intensifice; mai degraba frecventa lor va fi mai scazuta. In ceea ce priveste migrenele, acestea pot sa se amelioreze sau sa dispara complet in sarcina, in special daca este asociata menstrelor (in functie de modul in care se prezinta in primul trimestru – unele femei au prima migrena in sarcina). Ambele tipuri de dureri de cap, desi neplacute, nu prezinta motiv de ingrijorare. Insa atunci cand apare o durere de cap in mod subit, dupa primul trimestru de sarcina, trebuie sa fii consultata imediat de un medic (pot indica preeclampsia).

De ce apar durerile de cap in sarcina

Cauze pentru dureri de cap in sarcina

Nu se cunoaste motivul exact de aparitie al durerilor de cap, insa cauzele cele mai probabile sunt reprezentate de:

  • Modificarile hormonale (estrogenul este factorul principal pentru migrene) 
  • Fluxul sanguin intensificat (in special in prima parte a sarcinii)
  • Greutatea suplimentara pe care o aduce bebelusul (in ultima parte a sarcinii)

Alte cauze posibile pentru durerile de cap in sarcina sunt:

  • Oboseala generala 
  • Lipsa somnului
  • Congestia sinusurilor
  • Alergii
  • Nivel redus al glicemiei
  • Tensiune oculara
  • Stres/anxietate
  • Postura incorectă a corpului
  • Depresie
  • Înfometare/saritul peste mese
  • Deshidratare
  • Lipsa de activitate fizica
  • Anumite zgomote, mirosuri, alimente, bauturi (branza maturata, iaurt, alcool, ciocolata, alune, mezeluri)
  • Exercitiu fizic intens
  • Probleme cardiace
  • Meningită
  • Diabet
  • Moștenirea genetică

Nu in ultimul rand, si renuntatul la cafea in sarcina poate conduce la aparitia durerilor de cap. Cu privire la migrene, exista de asemenea anumiti factori declansatori la nivel cerebral, care influenteaza modul in care functioneaza semnalele nervoase, substantele chimice si vasele de sange din creier; mai pot fi implicati si hormonii si zestrea genetica.

Tipuri de dureri de cap in sarcina

Uneori poate fi dificil de diferentiat intre diverse tipuri de dureri de cap in sarcina. Iata ce trebuie sa urmaresti:

  • Cefaleea de tensiune – durere usoara spre moderata, seamana cu o senzatie de presiune sau cu o durere surda pe ambele parti ale capului sau in zona cefei, dureaza 30 minute-mai multe ore sau chiar zile, nu se agraveaza in urma activitatii fizice
  • Migrene – durerea poate fi de la moderata la grava, de obicei doar pe o parte a capului, poate fi acompaniata de alte simptome (greata, varsaturi, sensibilitate la sunet si lumina), se agraveaza prin activitate fizica (mers sau urcat pe scari), poate sa dureze 4-72 ore. Sunt migrene insotite si de simptome precum schimbari vizuale, senzatii de amortire/intepaturi, slabiciune musculara, probleme de vorbire.
    Aceste dureri pot fi confundate cu sinuzita (daca resimti durere si presiune in zona ochilor, obrajilor si fruntii). Mai exista si situatii cand apar in urma unei infectii respiratorii precum o raceala (in special cand ai febra).
  • Cefaleea de tip cluster (in ciorchine) – este mult mai rara si nu are legatura cu sarcina, fiind caracterizata de durere brusca si puternica in zona ochiului sau a tamplei, uneori cu lacrimare sau nas infundat. Apare in general in aceeasi perioada din zi, la cateva ore dupa ce adormi, persistand mai multe saptamani sau chiar luni.

Dureri de cap in sarcina si sanatatea bebelusului

Bebelusul tau nu va fi afectat daca ai o durere de cap sau o migrena. Insa femeile care se confrunta cu ele tind sa prezinte rate ridicate de hipertensiune arteriala si preeclampsie, in special daca nu au mai avut inainte de sarcina. Trebuie sa comunici orice simptom din sarcina medicului, care se poate asigura ca nu este o problema grava de sanatate. Astfel, in cel de-al doilea si al treilea trimestru de sarcina, durerea de cap poate semnaliza preeclampsia. Mergi de urgenta la medic daca ai probleme cu vederea, durere puternica in zona sternului, greata/varsaturi, umflarea brusca a fetei/mainilor/picioarelor. In cazuri extreme durerile de cap din sarcina pot reprezenta un simptom al unei complicatii rare (sindromul HELLP).

In general este bine sa eviti sa iei prea multe medicamente in sarcina; in cazul oricarui medicament trebuie sa iei in considerare riscurile si avantajele fiecaruia si sa discuti cu medicul sau cu farmacistul cu privire la dozajul optim. Este indicat sa nu iei aspirina sau ibuprofen in sarcina (doar paracetamolul este permis de obicei), decat la recomandarea medicului (mai ales in primul si al treilea trimestru), si nici codeina. Daca urmai o anumita medicatie inainte de sarcina discuta cu medicul inainte de a continua administrarea sa in sarcina; uneori este necesar sa nu o intrerupi pentru a putea sa desfasori activitatile zilnice.

Printre metodele naturiste care calmeaza durerile de cap se numara: compresele (cu apa calda sau rece), un dus (rece pentru migrene, cald pentru cefaleea de tensiune), mese mici si dese si cantitate suficienta de lichid, odihneste-te suficient si efectueaza exercitii fizice daca starea de sanatate iti permite, incearca tehnici de relaxare/acupunctura/masaj, fizioterapie.

Prevenirea durerilor de cap in sarcina

In cazul in care nu stii ce cauzeaza durerile de cap, ajuta sa incerci sa identifici factorul declansator. Este de ajutor sa notezi momentul in care acestea apar, gravitatea si localizarea, durata durerilor de cap, ce ai mancat si baut in ziua respectiva (la unele persoane glutamatul de sodiu, nitratii/nitritii sau ciocolata declanseaza durerile), ce faceai cand a inceput durerea, gradul de activitate fizica, nivelul de stres sau de relaxare in care te aflai, cantitatea de odihna, medicamente administrate. Alti factori declansatori de luat in considerare: lumini care palpaie, zgomote puternice, caldura/frig extrem, mirosuri puternice, fum de tigara.
Dupa nastere tiparul migrenelor revine la normal de obicei; se considera ca alaptarea poate avea un efect protector impotriva acestora.

Cum se diagnostichează durerile de cap în sarcină

Înainte de stabilirea unui tratament pentru dureri de cap în sarcină, specialistul trebuie să pună un diagnostic corect, pe baza istoricului medical al pacientei. Pentru diagnosticare se iau în considerare următorii factori: vârsta, posibile cazuri în familie, frecvența, durata, locul durerii și severitatea.

femeie-gravida-cu-bluza-in-dungi-sta-pe-canapea-deoarece-are-dureri-de-cap-in-sarcina

Tocmai pentru a-l ajuta pe medic să-și dea seama de cauza durerilor de cap, este indicat ca pacienta să descrie cât mai exact simptomele și caracteristicile durerilor. Dacă medicul nu este sigur de cauza durerilor de cap, el poate solicita investigații suplimentare precum analize de sânge, teste oftalmologice, ecografii sau un examen neurologic complet. Abia după aflarea rezultatelor se poate pune un diagnostic corect și se începe un tratament pentru dureri de cap în sarcină adecvat.

Cum poți trata durerile de cap în sarcină

Sarcina este o perioadă delicată pentru orice femeie, astfel că pentru dureri de cap în sarcină nu se poate oferi orice tratament. Niște dureri de cap pot fi semn de sarcină, iar dacă bănuiala ta este că vei avea un bebeluș, atunci trebuie să știi faptul că tratamentul medicamentos pentru cefalee poate fi luat doar cu acceptul medicului. În sarcină sunt de evitat aspirina și ibuprofenul, deoarece există complicații asociate cu administrarea acestor medicamente. Doar în cazurile grave, atunci când există dureri mari de cap în sarcină, medicul poate recomanda doze foarte mici, la distanțe de minim 6 – 8 ore și pe perioade scurte de timp.

În general, în funcție de stadiul sarcinii, specialiștii prescriu paracetamolul ca metodă de reducere a durerilor de cap, dar și a altor simptome asociate sarcinii precum greața sau vărsăturile. Mare atenție, însă, pentru dureri de cap în sarcină este recomandat doar paracetamolul clasic, nu paracetamol sinus. La fel ca în cazul asipirinei și a ibuprofenului, medicul tău va decide cât timp vei lua paracetamol, dar și ce cantități sunt sigure pentru tine și bebeluș. Așadar, NU lua niciun fel de medicament pentru dureri de cap în sarcină înainte de a contacta doctorul.

Tratament naturist pentru durerile de cap în sarcină

În schimb, dacă vorbim despre un tratament pentru dureri de cap în sarcină inofensiv există câteva variante pe care să le încerci. Iată mai jos câteva remedii pentru dureri de cap în sarcină.

femeie-gravida-cu-dureri-de-cap-in-sarcina-care-sta-langa-fereastra
  • Compresele reci/calde: ajută ca vasele de sânge de pe frunte să se contracte. Poți aplica pe frunte sau pe ceafă o compresă ținută la congelator sau o cârpă înmuiată în apă caldă. Ține compresa pentru 30 – 40 de minute.
  • Băile calde: reprezintă un remediu folosit pentru a ameliora durerile de cap pe moment.
  • Exercițiile fizice: te ajută să te relaxezi și să-ți îmbunătățești circulația sângelui. Un program regulat de 15 minute de exerciții fizice te vor ajuta să scapi de migrenele supărătoare.
  • Tehnicile de relaxare: poți apela la un specialist în masaj care să te ajute cu ameliorarea durerilor de cap. Relaxarea mentală este benefică pentru amețeli și dureri de cap în sarcină.
  • Hidratarea: este esențială mai ales în timpul sarcinii. Deshidratarea intensifică adesea migrenele pe care deja le ai. Este recomandat să consumi între 6 – 8 pahare cu apă pe zi.
  • Odihnește-te suficient: mai ales în timpul nopții. Stresul și oboseala sunt factori dănători pentru orice persoană, astfel că încearcă să respecți cele 8 ore de somn în fiecare noapte.

Complicații ale durerii de cap în sarcină

În afară de tulburările hormonale, grețurile matinale sau glicemia scăzută, există și alte cauze care duc la declanșarea unor dureri de cap în sarcină cum ar fi:

  • Anemie
  • Anumite probleme cardiovasculare
  • Anevrisme cerebrale
  • Hipertensiune arterială
  • Infecții ale sinusurilor
  • Tumori
  • Hemoragii
  • Cheaguri de sânge
  • Encefalită
  • Meningită

În cele mai multe cazuri, femeilor care suferă de hipertensiune arterială li se prescrie un tratament prin care își pot ține sub control problema de sănătate. Hipertensiunea în sarcină este asociată cu preeclampsie, avort spontan sau naștere prematură.

Când să mergi la medic dacă te confrunți cu dureri de cap în sarcină

Durerile de cap sunt frecvente, cu precădere în primul trimestru de sarcină, de aceea pentru a constacta medicul trebuie să iei în considerare și alte simptome pe care le poți avea. În schimb, trebuie să mergi de urgență la medic dacă ai:

  • Vărsături sau stare de greață care nu trece
  • Stare de leșin
  • Dureri care se acutizează în decurs de câteva ore
  • Durerea este însoțită de tulburări de vedere
  • Dureri de cap și amețeli declanșate brusc
  • Febră și rigiditatea cefei
  • Stări de confuzie, dificultăți de vorbire și slăbiciune musculară
  • Dureri de cap însoțite de congestie nazală, dureri dentare și senzație de presiune în jurul ochilor
  • Dureri de cap și umflarea picioarelor sau a mâinilor
  • Convulsii

Este posibil să ai dureri de cap și greață în sarcină, fiind 2 simptome specifice primului trimestru de sarcină. Durerile de cap sunt puse, cel mai adesea, pe seama schimbărilor hormonale prin care trece organismul tău. Însă, dacă ai dureri de cap în sarcină care nu cedează în câteva ore, este recomandat să mergi la un control medical. În unele cazuri, durerile de cap pot fi semnul unei probleme de sănătate care necesită tratament.

Surse: babycenter.com.au, americanpregnancy.org, pregnancybirthbaby.org.au, webmd.com, drmax.ro, doc.ro, qbebe.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close