Nume de băieţi din Biblie care îţi vor păzi fiul de rele

7 Septembrie 2023

de Teodora Savu

Biblia este o sursă populară de consultat atunci când vine vorba de alegerea unui nume pentru micuţul tău. Nu numai părinţii religioşi caută nume biblice. În zilele noastre, persoanele nereligioase apelează de asemenea la Biblie, fie pentru a găsi nume tradiţionale, fie, în cele mai multe cazuri, pentru a găsi nume cu adevărat unice. În vremurile biblice, numirea unui copil venea cu o presiune mare, deoarece numele unei persoane avea o mare valoare şi spunea multe despre ea, de la religie, la personalitate şi, uneori, la ceea ce a realizat în viaţă sau este sortită să realizeze. Totuşi, un nume unic, plin de semnificaţie spirituală este important pentru mulţi părinţi. Dacă te numeri printre aceştia, îţi aducem cele mai frumoase, rare şi vechi nume de băieţi din Biblie, în speranţa că te vom ajuta în găsirea numelui perfect pentru micuţul tău.

Top nume de băieţi din Biblie

Începem ampla noastră listă de nume de băieţi din Biblie cu cele mai populare şi mai frumoase nume româneşti cu rădăcini în Cartea Sfântă.

George

Numele George este derivat din vechiul nume grecesc Georgios, care provine, la rândul său, din cuvântul grecesc „georgos”, care însemna „fermier” sau „lucrător al pământului”. Acesta este unul dintre cele mai populare nume de băieţi din Biblie. Sfântul Gheorghe, de unde provine numele mai actual George, a fost un soldat roman care a trăit în Cappadocia în secolul al III-lea şi care a fost martirizat în timpul persecuţiilor săvârşite de Împăratul Diocleţian. Legendele ulterioare povestesc despre lupta în care Sfântul Gheorghe a învins un balaur, fiind reprezentat alături de acesta în icoane încă din epoca medievală. Iniţial, Sfântul Gheorghe a fost venerat de creştinii din estul Europei, însă cruciaţii au dus vestea despre existenţa sa şi în Europa de Vest.

Astfel, el a devenit sfântul patron al Angliei, Portugaliei, Cataluniei şi Aragonului. În această zonă, numele George a fost purtat de nu mai puţin de şase regi englezi. Sfântul Gheorghe este prăznuit pe data de 23 aprilie.

Ioan

Numele Ioan provine de la numele grecesc Ioannes care, la rândul său, este derivat dintr-un vechi nume ebraic, Yochanan, care însemna „Dumnezeu a avut milă”. Forma ebraică apare în Vechiul Testament, dar acest nume îşi datorează popularitatea celor doi purtători ai săi din Noul Testament. Primul este Ioan Botezătorul, ultimul dintre prooroci, înainte-mergătorul şi botezătorul lui Iisus Hristos, care a fost executat de Irod Antipa. Cel de-al doilea este Sfântul Apostol Ioan, cunoscut şi ca Ioan Teologul, care a fost unui dintre Cei Doisprezece Apostoli şi care a scris Evanghelia după Ioan. Sfântul Ioan Botezătorul este prăznuit pe data de 7 ianuarie, pe când Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan este sărbătorit pe data de 8 mai.

Nicolae

Derivat din vechiul nume grecesc Nikolaos, numele Nicolae înseamnă „victoria poporului”. Sfântul Nicolae a fost un episcop din Anatolia care a trăit în secolul al IV-lea şi care, conform legendei, le-a salvat pe fiicele unui om sărman de prostituţie. Este sfântul protector al copiilor, al marinarilor şi al negustorilor. De asemenea, este sfântul patron al Greciei şi al Rusiei. Datorită acestui sfânt, Nicolae a fost întotdeauna un nume foarte popular în rândurile populaţiei creştine, fiind purtat de cinci Papi şi doi ţari ai Rusiei. Sfântul Nicolae este prăznuit pe data de 6 decembrie.

Gabriel

Gabriel este un nume derivat din vechiul nume ebraic Gavriel, care se trage la rândul său din cuvântul ebraic „gever”, care însemna „Dumnezeu este puterea mea”. Gabriel este un arhanghel în învăţătura creştină, adesea fiind portretizat ca un mesager al lui Dumnezeu. În Vechiul Testament, el este trimis pe pământ ca să interpreteze viziunile profetului Daniel. În Noul Testament, el este cel care vesteşte naşterea lui Iisus Fecioarei Maria, precum şi naşterea Sfântului Ioan Botezătorul tatălui său, Zaharia. Este prăznuit împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail pe data de 8 noiembrie.

Mihai

Derivat din vechiul nume ebraic Mikhael, numele Mihail, sau Mihai, înseamnă „cine este ca Dumnezeu?”. Desigur, este o întrebare retorică, răspunsul fiind că nimeni nu se asemuieşte Domnului. Mihail este unul dintre arhanghelii din tradiţia creştină. În Cartea lui Daniel din Vechiul Testament, Sfântul Arhanghel Mihail este numit ca fiind unul dintre protectorii Israelului. În Noul Testament, el este portretizat ca fiind conducătorul oştilor cereşti în lupta împotriva Diavolului. De aceea, tradiţia creştină îl consideră a fi sfântul protector al soldaţilor. Nu mai puţin de nouă împăraţi bizantini au purtat numele Mihail. Sfântul Arhanghel Mihail este prăznuit împreună cu Sfântul Arhanghel Gavriil (Gabriel) pe data de 8 noiembrie.

Nume de băieţi ortodoxe

Daniel

Derivat din vechiul nume ebraic Daniyyel, numele Daniel înseamnă „Dumnezeu este judecătorul meu”. Daniel a fost un profet a cărui poveste este spusă în Cartea lui Daniel din Vechiul Testament. El a trăit în timpul capturării evreilor din Babylon, unde a servit la curtea regală, devenind faimos pentru abilitatea sa de a interpreta visele regelui. Cartea prezintă, de asemenea, patru viziuni ale lui Daniel despre sfârşitul lumii. Sfântul Prooroc Daniel este prăznuit pe data de 17 decembrie.

Luca

Sfântul Apostol Luca este autorul Evangheliei după Luca, a fost medic şi este considerat a fi fondatorul iconografiei. Se crede că numele Luca ar putea proveni fie din cuvântul latinesc „lux”, care înseamnă „lumină”, fie din cuvântul „lucere”, care înseamnă „a străluci” sau „a se lumina”. Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este prăznuit în mai multe rânduri pe parcursul unui an, singur sau împreună cu alţi sfinţi. Cea mai importantă dată la care este sărbătorit este însă cea de 18 octombrie.

Andrei

Numele Andrei provine din vechiul nume grecesc Andreas, care la rândul său este derivat din cuvântul „andreios”, care înseamnă „masculin”, „bărbătesc”. În Noul Testament, Apostolul Andrei este primul discipol al lui Iisus Hristos şi fratele Apostolului Petru. Tradiţia creştină spune că, după Înălţarea la cer a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, Sfântul Apostol Andrei a continuat să răspândească învăţătura lui Dumnezeu în zona Mării Negre. De asemenea, legenda spune că a fost răstignit pe o cruce în formă de X pentru credinţa sa. Sfântul Apostol Andrei este sfântul ocrotitor al României, dar şi al Scoţiei, Rusiei şi Greciei. Este prăznuit pe data de 30 noiembrie.

Petru

Numele Petru este derivat din numele grecesc Petros, care înseamnă „piatră”. Sfântul Petru este considerat a fi cel mai important dintre cei doisprezece discipoli ai lui Iisus Hristos şi, de asemenea, primul Papă. După Înălțarea Mântuitorului la cer și Pogorârea Sfântului Duh, plin de curaj și de Duh Sfânt, Sf. Apostol Petru a propovăduit pe Hristos în Ţara Sfântă, în cetățile din Asia Mică, și a ajuns până la Roma împăraților păgâni. În timpul persecuțiilor împotriva creștinilor declanșate de către împăratul Nero după incendierea Romei în anul 64 d.Hr., a fost arestat împreună cu Apostolul Pavel. Sf. Petru a fost condamnat la moarte și executat prin răstignire pe cruce cu capul în jos (la cererea lui, spre a se deosebi de modul răstignirii lui Iisus Hristos), în anul 67 d.Hr., lângă fostul circ al lui Caligula din afara zidurilor de atunci ale Romei. Este prăznuit pe data de 29 iunie, împreună cu Sfântul Apostol Pavel.

Pavel/Paul

Provenit din numele latinesc Paulus, numele Pavel, cu varianta Paul, înseamnă „mic” sau „umil”. Sfântul Apostol Pavel a fost un lideri important al Bisericii Creştine timpurii. Născut în Tars și numit Saul la naștere, sfântul apostol a fost, mai întâi, unul din capii persecuțiilor împotriva creștinilor. Conform Noului Testament, el s-a convertit la creştinism după Învierea lui Iisus Hristos, atunci când Acesta i-a apărut în faţă. Pavel a propovăduit Evanghelia pe o zonă foarte întinsă, din Arabia până în Spania, atât la evrei cât și la păgâni. Pavel și-a petrecut viața de creștin în suferință și lucrând pentru Hristos, înființând și organizând Biserici pretutindeni. Sfântul Pavel a fost martirizat împreună cu Apostolul Petru, în timpul împăratului Nero, prin decapitare. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Pavel, împreună cu Sfântul Petru, pe data de 29 iunie.

Nume frumoase de băiat din Biblie

David

Numele David este derivat din vechiul nume ebraic Dawid, care provine la rândul său din cuvântul ebraic „dud”, care însemna „iubit”, „drag” sau „prieten”. David a fost cel de-al doilea şi de departe cel mai important rege al Israelului, fiind conducătorul ţării în secolul al X-lea î.Hr. Multe poveşti despre el apar în Vechiul Testament, dintre care cea mai cunoscută este cea în care l-a învins pe uriaşul Goliath. Conform Noului Testament, Iisus Hristos este un descendent de-ai regelui David. Există şi un Sfânt David, un episcop galez din secolul al V-lea î.Hr., care este sfântul protector al Ţării Galilor. Acesta este prăznuit pe data de 1 martie.

Ştefan

Provenit din numele grecesc Stephanos, numele Ştefan semnifică „coroana” sau „cununa” cu care erau răsplătiţi învingătorii în Grecia Antică. Sfântul Apostol Ştefan Întâiul Mucenic a fost unul dintre primii convertiţi creştini dintre evreii greci, unul dintre primii şapte diaconi hirotoniţi de Apostoli şi primul mucenic al Bisericii Ortodoxe. Asterias spune: Sfântul Ștefan a fost „punctul de plecare al martirajului, dascălul suferinței pentru Hristos, temelia dreptei mărturisiri, odată ce Ștefan a fost primul care și-a vărsat sângele pentru Evanghelie”. Sfântul Ştefan este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 27 decembrie.

Iustin

Derivat din numele latinesc Iustinus, numele Iustin înseamnă „just” sau „drept”. Acest nume a fost purtat de mulţi sfinţi, printre care şi Sfântul Iustin Martirul şi Filosoful, un filosof creştin din secolul al II-lea, care a fost decapitat la Roma pentru credinţa sa. Numele Iustin a fost, de asemenea, purtat de doi împăraţi bizantini. Sfântul Iustin Martirul este prăznuit pe data de 1 iunie.

Darius

Darius este forma latină a numelui grec Dareios, care este derivat din numele persan Darayaus. Se crede că însemna „cel care posedă sau deţine ceva bun”. Trei regi persani au purtat numele Darius, printre care şi Darius cel Mare, care a adus Imperiul Persan la cea mai mare glorie a sa. În Biblie, este menţionat Darius Medul, în Cartea lui Daniel, drept rege al Babilonului la Curtea căruia Sfântul Prooroc Daniel a slujit.

Aaron

Numele Aaron este derivat din vechiul nume ebraic Aharon, despre care se crede că ar putea avea origini egiptene. Acesta înseamnă „munte de putere”. În Vechiul Testament, Aaron este numele unuia dintre fraţii lui Moise. El a fost un fel de purtător de cuvânt pentru fratele său atunci când acesta din urmă s-a prezentat în faţa faraonului pentru a-l convinge să îi elibereze pe israeliţi din sclavie. Aaron este considerat de tradiţie ca fiind strămoşul castei preoţeşti, Mare Preot sau Arhiereu prin excelenţă, precum şi mijlocitor în faţa mâniei lui Dumnezeu.

Matei

Sfântul Apostol Matei este considerat, în mod tradiţional, autorul Evangheliei după Matei. Simbolul său este un înger. La naştere, el a fost numit Levi, iar mai apoi în viaţă, a fost de meserie vameș, adică încasator de taxe în Capernaum. Şi-a schimbat numele după ce a devenit ucenicul lui Iisus Hristos, numele Matei însemnând „dar de la Dumnezeu”. După Învierea Domnului, Matei a mers și a propovăduit printre evrei. Ulterior, a mers în Etiopia pentru a propovădui Evanghelia, unde a fost martirizat de Fulvian, guvernatorul regiunii. El este prăznuit de Biserică pe data de 16 noiembrie.

Iosif

Semnificaţia numelui Iosif apare chiar în Vechiul Testament, în „Geneza”: „[Rahela] …a născut un fiu… şi i-a pus numele Iosif, zicând: <<Domnul să-mi mai adauge un fiu.>>”. El a fost cel de-al unsprezecelea fiu al lui Iacob şi, pentru că era preferatul tatălui său, fraţii lui mai mari l-au trimis în Egipt şi i-au spus tatălui lor că a murit. În Egipt, Iosif a devenit sfătuitorul faraonului. În timpul unei mari foamete, fraţii lui au fugit în Egipt, iar Iosif i-a iertat. În Noul Testament, apare un alt Iosif, Iosif din Nazareth, poate chiar mai cunoscut decât primul. El a fost logodnicul Fecioarei Maria şi tatăl vitreg al lui Iisus Hristos. El este prăznuit de Biserica Ortodoxă în prima duminică de după Crăciun (dacă pică înainte de 1 ianuarie) sau pe 26 decembrie, împreună cu Sf. Prooroc David şi cu Sf. Iacov cel Drept.

Ezra

Unul dintre cele mai frumoase nume de băieţi din Biblie, Ezra are origini ebraice şi înseamnă “ajutor”. Ezra a fost un profet din Vechiul Testament. Tradiția evreiască îi atribuie începutul compilării și catalogării cărților din Scripturile Ebraice.

Filip

Filip provine din vechiul nume grecesc Philippos, care înseamnă “prietenul cailor” sau “iubitor de cai”. Noul Testament îl menţionează pe Sfântul Filip, unul dintre cei doisprezece Apostoli ai lui Iisus Hristos. Se spune că Filip cunoștea așa bine Sfânta Scriptură încât L-a recunoscut imediat pe Iisus ca fiind Mesia, Unsul lui Dumnezeu, de cum L-a întâlnit. După Pogorârea Duhului Sfânt, Sfântul Filip a propovăduit în Asia și În Grecia. În Grecia, evreii îl urau atât de tare încât marele preot s-a apucat el însuși să îl ciomăgească până la moarte, dar printr-o minune marele preot a orbit dintr-o dată și s-a înnegrit. Apoi pământul s-a deschis și l-a înghițit. Atunci s-au vindecat mulți bolnavi și mulți păgâni au crezut în Hristos. Biserica îl prăznuiește pe Sfântul Filip pe data de 14 noiembrie.

Toma

Toma este un nume destul de frecvent în onomastica creştină universală, dar este întâlnit mai rar în cea românească modernă. Îl regăsim în Vechiul Testament, fiind numele unuia dintre Cei Doisprezece Apostoli ai Domnului nostru Iisus Hristos. Toma a fost un pescar din Galileea, ales de Iisus pentru calităţile frumoase ale sufletului său. Este cunoscut în special pentru neîncrederea lui în Învierea Mântuitorului. Atunci când Iisus i s-a arătat însă, după Înviere, Toma a strigat celebrele cuvinte: “Domnul meu şi Dumnezeul meu!”. Sfântul Apostol Toma a vestit Evanghelia în zona Indiei, unde a adus mulţi păgâni la credinţa creştină. Numele Toma înseamnă “geamăn”.

Felix

Felix este un nume de băieţi din Biblie pe care probabil îl reperezi cu greu în Cartea Sfântă. Este un nume latinesc care înseamnă “norocos” sau “de succes”. În Noul Testament, numele Felix este purtat de guvernatorul Iudeii, fiind cel care l-a aruncat în închisoare pe Sfântul Apostol Pavel. Totuşi, mulţumită semnificaţiei sale pozitive, numele Felix era popular printre creştini, fiind purtat de mai mulţi sfinţi şi de patru Papi.

Citeşte şi: Ursitoare la botez sau la naştere: despre tradiţii şi obiceiuri româneşti

Nume de băieţi biblice cu semnificaţie

Adam

Adam este cuvântul ebraic care înseamnă “om”. De asemenea, un cuvânt ebraic asemănător, “adamah”, înseamnă “pământ”, “ţărână”. Semnificaţia este una atât de simplă, dar atât de frumoasă, pentru că Adam a fost primul om, creat de Dumnezeu din ţărână, după chipul şi asemănarea Lui. Adam şi Eva au fost primii oameni, care au trăit fericiţi în Grădina Edenului până când au mâncat din fructul interzis din pomul cunoaşterii binelui şi răului. Din această cauză, au fost alungaţi din Rai şi au ajuns să trăiască pe Pământ, unde au dat naştere următoarei generaţii, prin fiii lor, Cain, Abel şi Seth.

Achim

Achim este un nume de origine ebraică ce provine din Ioachim. Acesta înseamnă “cel stabilit de Dumnezeu”, având sensul de “a ridica” sau “a înălţa”. Potrivit Bibliei, Ioachim a fost tatăl Fecioarei Maria, soţul Sfintei Ana şi un descendent al Regelui David. Rar întâlnit în onomastica românească, însă frecvent în cea de odinioară, se află de puţin timp pe un trend ascendent al popularităţii.

Emanuel

Emanuel este un nume ebraic care înseamnă “Dumnezeu este cu noi”. Apare menţionat în Biblie, atât în Vechiul, cât şi în Noul Testament. Proorocul Isaia a făcut o profeţie despre Domnul nostru Iisus Hristos, în care L-a numit “Emanuel”. Dumnezeu a vrut să comunice lumii că prin Fiul Său, El este cu noi, şi că Fiul Lui a venit să mântuiască lumea de păcate.

Noah

Noah este unul dintre cele mai clasice nume de băieţi din Biblie. Este un nume ebraic care înseamnă “linişte”, “pace”, şi care apare în Vechiul Testament, tradus în limba română drept Noe. Conform Bibliei, Noe a fost îndrumat de Dumnezeu să construiască o arcă pentru a-şi salva familia, dar şi toate creaturile lumii, din calea unui potop devastator. O poveste mai puţin cunoscută este aceea că Noe a fost primul om care a plantat viţă-de-vie pe pământ şi a descoperit procesul fermentaţiei şi efectele acestuia. Deşi varianta românească a numelui este extrem de rar folosită, varianta Noah este foarte populară în zilele noastre, indiferent de apartenenţa religioasă a părinţilor.

Timotei

Timotei este un nume de origine ebraică ce înseamnă “în cinstirea lui Dumnezeu” şi care apare menţionat de peste 20 de ori în Biblie. Originar din Lystra (Turcia de astăzi), Timotei a fost fiul unui păgân şi al unei evreice. A fost convertit la credinţa creştină de către Sfântul Apostol Pavel în timpul primei sale călătorii misionare şi a devenit companionul său cel mai fidel.

Ilie

Ilie a fost un profet evreu menţionat în Vechiul Testament. El a răspândit învăţătura lui Dumnezeu în secolul al IX-lea î.Hr., în timpul domniei regelui Ahab al Israelului şi a soţiei sale, regina feniciană Jezebel. Ilie i-a confruntat pe rege şi pe regină pentru credinţa lor în zeul Baal. După ce a murit, se spune că a fost ridicat la ceruri într-o caleaşcă de foc. În Noul Testament, Ilie şi Moise apar lângă Iisus în timpul Schimbării la Faţă. Numele Ilie înseamnă “Dumnezeu este Domnul meu”. Prăznuirea Sfântului Prooroc Ilie se face pe data de 20 iulie.

Dumitru

Dumitru este forma românească a numelui grecesc Demetrios, care înseamnă “pământul-mamă”, amintind de legătura sfântă dintre om şi natură, dintre om şi pământul din care a fost făcut. Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir este unul dintre marii sfinţi mucenici, făcător de minuni şi tămăduitor. El provenea din una dintre cele mai nobile familii din Macedonia şi, încă din tinereţe, a devenit strateg şi specialist în arta militară, ulterior fiind numit general şi proconsul. Sfântul Dumitru este prăznuit de Biserica Ortodoxă pe data de 26 octombrie.

Citeşte şi: Lista celor mai rare nume de fete in Romania

Surse: https://www.behindthename.com/, https://clubulbebelusilor.ro/, https://uniunea.ro/, https://wehavekids.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close