Soluţii dezinfectante pentru casă sigure pentru gravide şi bebeluşi

1 August 2023

de Teodora Savu

Cu precădere în ultimul timp, grija oamenilor faţă de curăţarea şi dezinfectarea spaţiului în care locuiesc pare să fi crescut, ceea ce nu poate fi decât un lucru pozitiv. Din păcate, bacteriile şi microbii sunt prezenţi peste tot în jurul nostru şi pot fi periculoşi pentru sănătate. Este ideal să ne păstrăm cât mai curate mâinile, îmbrăcămintea, precum şi suprafeţele ce ne înconjoară. Totuşi, ce se întâmplă dacă eşti însărcinată sau tocmai ai născut? Unele soluţii dezinfectante pentru casă pot fi nocive pentru femeile gravide şi pentru bebeluşi, două categorii mai sensibile. Din fericire, există dezinfectanţi naturali, care sunt mult mai siguri pentru sănătate. Rămâi alături de noi pentru a afla cum poţi să îţi păstrezi casa dezinfectată, fără să îţi faci griji din cauza chimicalelor din diferite soluţii!

Soluţii dezinfectante pentru casă: de ce să le folosim?

În primul rând, bacteriile şi microbii se înmulţesc în timp record. De asemenea, transmiterea lor se face, de cele mai multe ori, fără să ne dăm seama şi pot crea infecţii sau alte probleme de sănătate. Cel mai adesea, microbii şi bacteriile ajung pe mâinile noastre în urma contactului cu diferite obiecte contaminate. Poate fi vorba despre orice obiect, de la blatul unei mese până la clanţele uşilor, telecomenzi, telefoane etc.

De pe mâini, microbii pot ajunge în orificii – în nas, gură sau ochi – sau pe alte suprafeţe, trecând apoi la alte persoane. Pentru a ne proteja de aceste riscuri, trebuie să fim foarte atenţi în ceea ce priveşte igiena şi să utilizăm produse de curăţenie puternice. Cel mai adesea, curăţenia clasică nu poate elimina toate aceste microorganisme, motiv pentru care se recomandă folosirea de soluţii dezinfectante pentru casă.

Soluţii dezinfectante pentru casă: de ce sunt riscurile mai mari la femeile gravide şi la bebeluşi?

Atunci când o femeie rămâne însărcinată, sistemul ei imunitar devine mai fragil, pentru a împiedica organismul să respingă embrionul. Apoi, pentru că corpul trebuie să aibă grijă acum atât de necesităţile mamei, cât şi ale copilului, intervine oboseala, care fragilizează suplimentar sistemul imunitar. De aceea, femeile gravide, chiar mai mult decât ceilalţi oameni, trebuie să fie foarte atente la igiena corporală şi alimentară şi la susţinerea unui stil de viaţă cât mai sănătos.

În cazul bebeluşilor, trebuie să se ştie faptul că aceştia se nasc cu un sistem imunitar care, în primă fază, nu este operativ. Procesul de imunizare începe în primele două zile de la naştere, dar este unul lent şi de lungă durată. De aceea, bebeluşii sunt mai predispuşi la infecţii şi îmbolnăviri.

Cu cât cresc, bebeluşii devin tot mai curioşi cu privire la mediul înconjurător. Oricât de atent i-ai supraveghea, este imposibil să nu vină în contact cu obiecte şi suprafeţe care ar putea fi contaminate cu microbi. De aceea, atunci când ai un copil mic, este necesar să foloseşti soluţii dezinfectante pentru casă cât mai des. Dar, bineînţeles, trebuie să ai mare grijă ce produse alegi. Este ideal să le eviţi pe cele cu multe chimicale. Acelea elimină, într-adevăr, microbii şi bacteriile, dar pot duce la alte probleme de sănătate, în special pentru persoanele vulnerabile.

De asemenea, din categoria persoanelor mai sensibile atât la microbi şi bacterii, cât şi la anumite soluţii dezinfectante pentru casă, fac parte şi persoanele vârstnice şi cele bolnave. În plus, animalele de companie pot fi afectate de aceşti factori.

Citeşte şi: 10 moduri prin care poți ajuta o mamă după naștere

Cele mai periculoase ingrediente din soluţiile de curăţare

  • Clorul este utilizat adesea pentru a trata apa potabilă, pentru a dezinfecta piscinele şi pentru a albi rufele. Este, de asemenea, foarte iritant pentru ochi, piele şi căile respiratorii. Amestecarea clorului cu alte soluţii dezinfectante poate duce la apariţia unui gaz periculos pentru sănătate. Expunerea la acest gaz poate cauza tuse, probleme respiratorii, dureri de piept sau greaţă.
  • Amoniacul este un ingredient pe care îl găsim adesea în soluţiile dezinfectante pentru suprafeţe din sticlă sau pentru mobilă. Acesta poate irita pielea, ochii, gâtul sau plămânii. În cazul contactului direct, poate provoca arsuri pe piele şi chiar orbire.
  • Triclosanul şi triclocarbanul sunt componente pe care obişnuiam să le regăsim uzual în săpun şi în detergentul de vase, dar şi în alte soluţii şi obiecte, precum pasta de dinţi sau şosetele. Aceste chimicale pot cauza dezechilibre hormonale. Recent, s-a interzis comercializarea săpunurilor care conţin triclosan, triclocarban şi alte 17 chimicale. Totuşi, triclosanul poate fi regăsit încă în unele paste de dinţi, produse de curăţenie şi produse cosmetice.
  • Compuşii de amoniu cuaternar se regăsesc în produse de curăţenie precum spray-urile dezinfectante şi dezinfectanţii pentru toaletă. Se pare că aceştia pot duce la astm.
  • Nano-arginţii pot fi incorporaţi în materiale textile, mase plastice, săpunuri, ambalaje şi alte materiale. Particulele de nano-arginţi pot penetra în corp şi pot fi toxice pentru ficat şi pentru creier.

De ce să alegi dezinfectant natural pentru casă

Pentru a te proteja pe tine dacă eşti însărcinată sau pentru a-ţi proteja bebeluşul, poţi înlocui dezinfectanţii clasici cu soluţii dezinfectante pentru casă naturale. Produsele naturale sau pe bază de plante pot fi la fel de eficiente precum cele cu chimicale, dacă sunt folosite corespunzător. Trebuie reţinut totuşi faptul că produsele naturale tind să acţioneze mai lent decât dezinfectanţii chimici. Timpul de acţionare este mai lung, ceea ce înseamnă că suprafaţa curăţată trebuie să stea cu soluţia pe ea mai mult timp pentru a elimina eficient microbii şi bacteriile.

În plus, toate soluţiile dezinfectante, inclusiv cele naturale, sunt mai eficiente dacă suprafaţa a fost spălată în prealabil cu apă şi cu săpun.

5 ingrediente naturale cu efect dezinfectant

  • Alcoolul

Alcoolul este una dintre cele mai eficiente alternative la dezinfectanţii chimici. Alcoolul ucide microbii şi bacteriile distrugându-le pereţii celulari. Totuşi, este de reţinut faptul că acesta este eficient numai dacă are o concentraţie destul de mare – 60% sau mai mult. De altfel, numeroase produse de curăţare, precum gelurile dezinfectante pentru mâini, şerveţele antibacteriene şi alţi dezinfectanţi ce luptă împotriva viruşilor, conţin peste 60% alcool.

Alcoolul a fost folosit pe post de dezinfectant pentru mâini încă din anul 1888, iar calităţile dezinfectante ale etanolului şi isopropanolului sunt binecunoscute. Îţi poţi crea propria soluţie dezinfectantă pentru casă pe bază de alcool combinând două părţi de alcool cu o parte apă. Lasă soluţia cel puţin 30 de secunde înainte să o foloseşti.

  • Peroxidul de hidrogen

Peroxidul de hidrogen nu este la fel de eficient precum unii dezinfectanţi chimici, cum este clorul, dar poate elimina viruşii şi bacteriile. Un studiu publicat în anul 2018 a demonstrat faptul că, în cazul unor anumite forme de bacterii, peroxidul de hidrogen este mai eficient decât anumite produse de curăţare care conţin compuşi de amoniu cuaternar.

De obicei, peroxidul de hidrogen pe care îl găseşti în comerţ are o concentraţie de 3%. Îl poţi folosi aşa sau îl poţi dilua, aducându-l la o concentraţie de 0.5%. Pentru a face asta, trebuie să amesteci 0.5 părţi peroxid de hidrogen cu 2.5 părţi apă. În oricare dintre cazuri, trebuie să laşi soluţia să acţioneze timp de cel puţin un minut pentru a avea timp să elimine agenţii patogeni.

Potenţa peroxidului de hidrogen scade în contact cu lumina soarelui. Aşadar, ţine recipientul cu peroxid de hidrogen într-un loc întunecat pentru a-i prezerva calităţile dezinfectante.

  • Oţetul

Oţetul este cel mai cunoscut dezinfectant natural. Totuşi, nu este la fel de eficient precum alcoolul şi peroxidul de hidrogen atunci când vine vorba de eliminarea agenţilor patogeni.

Ingredientul principal al oţetului este acidul acetic, care dizolvă murdăria şi poate reduce numărul microbilor şi bacteriilor de pe suprafeţe. Un studiu efectuat în anul 2010 a descoperit faptul că oţetul din malţ cu concentraţie de 10% reduce efectele virusului gripei. Un alt studiu, realizat în 2014, a descoperit faptul că oţetul de orice fel cu 10% concentraţie este eficient în eliminarea bacteriei care provoacă tuberculoza.

Deşi oţetul distilat care se găseşte în alimentare are o concentraţie mai mică, între 4% şi 7%, şi acesta poate fi folosit pentru eliminarea microbilor, bacteriilor şi virusurilor de pe suprafeţe. Ca şi în cazul celorlalţi dezinfectanţi naturali, acesta poate fi folosit ca atare sau diluat cu apă. Este de reţinut însă faptul că trebuie să fie lăsat să acţioneze timp de aproximativ 30 de minute înaintea ştergerii suprafeţei.

  • Apa fierbinte

Apa fierbinte poate ajuta la eliminarea microbilor şi bacteriilor, dar temperatura ei trebuie să fie într-adevăr ridicată – cel puţin 60 – 65 de grade Celsius. De altfel, este cunoscut faptul că apa fiartă ucide agenţii patogeni în procesul de gătire sau reîncălzire a mâncării.

Bineînţeles, apa fierbinte este mai eficientă atunci când este combinată cu săpun sau cu o altă soluţie dezinfectantă. Acelaşi proces are loc atunci când speli vasele sau rufele în maşina de spălat. Atenţie! Nu folosi apă atât de fierbinte pe piele! Poate provoca iritaţii sau chiar arsuri.

  • Uleiurile esenţiale

Anumite uleiuri esenţiale, precum cel de scorţişoară şi cel de patchouli, pot fi destul de eficiente în lupta cu microbii şi cu bacteriile. Se crede că uleiurile esenţiale atacă membrana celulară a virusurilor şi bacteriilor, dar este nevoie de mai multe studii pentru a stabili categoric procesul chimic care se petrece în acest caz şi cum pot fi folosite şi mai eficient pe post de dezinfectanţi.

Dacă vrei să foloseşti uleiuri esenţiale atunci când faci curăţenie, este mai bine să le foloseşti pentru parfumul lor, adăugându-le la o soluţie dezinfectantă mai puternică, precum alcoolul sau oţetul.

Aşadar, dacă eşti însărcinată sau ai un bebeluş, poţi apela la soluţii dezinfectante pentru casă naturale, care nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea niciunuia dintre voi. Atunci când foloseşti astfel de metode alternative, asigură-te că soluţia ta are o concentraţie destul de mare pentru a fi eficientă în lupta cu agenţii patogeni.

Surse: https://www.insider.com/, https://womensvoices.org/, https://sanytol.ro/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close