16 semne ca nu vei avea suficient lapte pentru bebelus

4 Decembrie 2017

de Irina Olteanu

Toate mamele isi doresc sa isi alapteze bebelusii cat mai mult timp posibil, insa adevarul este ca uneori sa intampla sa nu existe suficient lapte. Iata care sunt semnele care te pot anunta de existenta acestei probleme.

Peste tot in prezent observi modalitati de incurajare a alaptarii: fie sub forma verbala din partea unui specialist, fie sub forma scrisa pe diverse afise. Exista chiar si cursuri destinate mamelor care isi doresc sa invete cum sa alapteze, insa iata ca nu toate mamele se pot bucura de aceasta legatura unica pe care o creeaza alaptatul, oricat de mult si-ar dori sa le ofere bebelusilor cel mai bun start in viata; caci, dupa cum stii, laptele matern reprezinta o forma completa de nutrimente. Nu o privi ca pe un esec si nu te invinui pentru faptul ca nu poti alapta. Nu uita ca faci intotdeauna ce este mai bine pentru bebelusul tau, iar calatoria ta va fi pur si simplu una usor diferita decat iti doreai.

1. Tuberculoza
Gravidele diagnosticate recent cu tuberculoza activa trebuie separate de bebelus dupa nastere pana beneficiaza de tratament (2 saptamani) si trebuie sa nu alapteze. Tuberculoza este extrem de contagioasa si poate afecta plamanii. Simptomele includ: tuse cu sange, frisoane, febra, oboseala, scadere in greutate si transpiratii nocturne. Poate fi transmisa copilului prin tuse. Dupa tratament poate fi reluata alaptarea, cu conditia sa discuti cu specialistul medicatia pe care o urmezi.

2. Hipotiroidism
Glanda tiroida joaca un rol important in procesul de productie a laptelui, hormonii secretati regland nivelul de oxitocina si prolactina. Hipotiroidismul indica o tiroida subreactiva si apare insotit de simptome precum: flux menstrual abundent si de lunga durata sau absenta menstruatiilor, precum si oboseala, caderea parului, crestere in greutate, constipatie, piele uscata sau care se exfoliaza. Se poate trata cu tiroxina, ce ajuta la normalizarea nivelelor de hormoni tiroidieni, insa uneori nu ajuta la productia de lapte, impunandu-se depasirea pragului standard.

3. Cancer de san
Sanii unei femei care a trecut prin cancer sunt diferiti de cei ai unei femei sanatoase, in primul rand pentru ca au fost intepati, iradiati si uneori taiati. O dubla mastectomie reprezinta un motiv evident pentru inabilitatea de a alapta. Depinde cat de mult tesut mamar a fost indepartat pe cale chirurgicala sau in ce nivel a fost extinsa terapia de iradiere. Femeile aflate inca sub tratament nu ar trebui sa alapteze deoarece medicatia poate trece prin laptele matern catre bebelus.

4. HIV si alte afectiuni
Exista cazuri in care este mai bine ca mama sa nu isi alapteze copilului. De exemplu, daca este purtatoare a virusului HIV, sunt sanse mari sa il transmita bebelusul prin laptele matern. De asemenea, femeile dependente de droguri ilicite sau care abuzeaza de alcool nu ar trebui sa alapteze deoarece acest substante pot cauza probleme in cresterea si dezvoltarea copilului.

5. Sindromul ovarelor polichistice
Este o afectiune care influenteaza abilitatea unei femei de a produce suficient lapte cand alapteaza; este o tulburare a sistemului endocrin caracterizata prin ovare marite, menstruatii prelungite sau care apar aleatoriu, par corporal suplimentar, acnee si crestere in greutate. Sindromul ovarelor polichistice influenteaza si dezvoltarea sanilor, precum si dezvoltarea rezistentei la insulina (de care sanii au nevoie pentru a produce lapte). Pot fi de ajutor o alimentatie, program de exercitii fizice si suplimente personalizate pe perioada sarcinii sau folosirea plantelor galactofore.

6. Sindromul Sheehan/insuficienta hipofizara
Este o afectiune care apare cand o mama pierde mult sange in timpul nasterii si este potential fatala (sau are tensiune arteriala extrem de scazuta la nastere sau postpartum). Corpul este privat de oxigen care influenteaza glanda pituitara. Aceasta glanda elibereaza anumiti hormoni in corp, inclusiv prolactina, care are un nivel scazut la femeile afectate. Alte simptome caracteristice: menstruatii fara frecventa constanta sau lipsa lor dupa nastere, epuizare, scadere in greutate, pierderea parului axilar sau inghinal. Este necesara o terapie de substitutie hormonala pentru tot restul vietii.

lapte
7. Tesut mamar hipoplastic
Cand sanii unei femei se afla la o distanta mai mare de 4 cm unul de altul, poate fi vorba de hipoplazie. Alte semne includ: un san mai mare decat altul, sanii nu se maresc in pubertate/sarcina, un san pare un sac gol (forma de san tubular), areolele sunt extreme de mari. Hipoplazia mamara reprezinta din punct de vedere medical un insuficient testut glandular in pubertate (3-4 cicluri menstruale pe an in adolescenta), prin urmare pot aparea probleme in cantitatea de lapte produsa.

8. Reductie mamara
Femeile care au trecut printr-o astfel de interventie chirurgicala pot sa nu secrete lapte deoarece nervii, canalele galactofore si glandele pot fi lezate in urma operatiei. Daca mamelonul a fost indepartat si apoi amplasat pe sanul reconstruit, poate fi limitat fluxul de lapte, precum si senzitivitatea de la nivelul acestuia. Problemele cu lactatia apar mai ales daca operatia a avut loc recent (in decursul ultimilor 5 ani). In cazul in care viitoarea mama a experimentat senzatie de sani grei sau marirea sanilor in sarcina sunt sanse ca tesutul mamar sa functioneze corespunzator (nu insa si sistemul mamar).

9. Anumite medicamente
Exista medicamente care pot reduce drastic rezerva de lapte sau pot stopa productia de lapte, inclusiv medicatie pentru alergii si raceli – mai exact pseudoefedrina. Pilulele contraceptive contin estrogen care influenteaza lactatia. Trebuie sa iei in considerare riscurile si beneficiile, precum si alternativele naturiste. Cel mai indicat este sa amani tratamentul, atunci cand este posibil, pana cand creste copilul respectiv sa intrerupi alaptarea.

10. Nivel de hemoglobina necorespunzator
Anemia poate avea un impact negativ asupra alaptarii (celulele nu au hemoglobina si nu primesc destul oxigen). Simptomele pe care le poti experimenta sunt: oboseala, energie scazuta, precum si risc de depresie post-partum. In urma anemiei pot rezulta probleme in alaptare precum canale galactofore infundate, mastita si candida. Iar daca apar ragadele, anemia ingreuneaza vindecarea. Bebelusul va fi agitat si va parea in permanenta flamand. In cazuri rare dezvolta la randul sau anemie.

11. Placenta neexpulzata
Unele femei prezinta placenta retinuta sau o bucata din aceasta care nu a fost expulzata. Detasarea placentei este cea care semnalizeaza aparitia lactatiei, iar daca vreo parte din ea ramane in uter, nu este transmis semnalul (corpul va crede ca este in continuare gravida, iar nivelul de progesteron ramane prea ridicat). In aceste situatii este necesara o interventie chirurgicala de curatare a uterului (dilatare si chiuretaj) care va ajuta corpul sa produca lapte in mod normal.

12. Varsta inaintata
Unele mame, care dau nastere copiilor la varste inaintate, se pot confrunta cu probleme in productia de lapte. Colostrul, substanta plina de beneficii care este secretata inainte de lactatia normala, trebuie sa apara in interval de 72 de ore; daca nu se intampla acest lucru poate fi vorba de lactogeneza intarziata care determina deshidratarea si slabirea copilului. Din pacate, deseori alaptarea este abandonata din cauza ca nu apare niciun fel de secretie.

13. Stres extrem
Nivelul de stres la care este supusa o mama poate avea un impact masiv asupra rezervei de lapte si a abilitatii de a alapta. Stresul extrem poate cauza frustrare, inhiba reflexul de ejectie a laptelui si diminueaza rezerva de lapte. Nu are un impact asupra cantitatii de lapte, ci a curgerii acestuia. Astfel apare frustrare si la mama si la copil si respectiv mai mult stres. Rezerva de lapte va scadea si mai mult. Cheia consta in relaxare, un consum suficient de apa si hranirea copilului intr-un mediu linistit si placut. Respira adanc inainte de alaptare si continua si dupa ce copilul incepe sa suga.

14. Malnutritie
Un nou-nascut are nevoie de nutrimentele, proteinele si energia din laptele mamei care sunt transmise din alimentatia mamei sau din rezerva acumulata de aceasta in organism. Femeile care nu obtin suficiente nutrimente in alimentatie pot trece prin depletie nutritionala, ce poate fi cauzata de sarcini repetate, la intervale scurte. In sarcina, o femeie trebuie sa manance mai mult decat de obicei pentru a crea o rezerva energetica si de nutrimente necesara producerii laptelui. Riscurile asociate mamelor malnutrite sunt: greutate mica la nastere, nastere prematura si alte complicatii. Depresia cronica poate cauza malnutritia si exista anumite medicamente care pot influenta modul de asimilare al nutrimentelor.

15. Galactozemie
Aproximativ 1 din 70 000 de bebelusi se naste cu aceasta afectiune; presupune lipsa unei enzime din ficat care descompune galactoza in glucoza (consumul galactozei le slabeste ficatul). Trasatura este transmisa de la ambii parinti, care pot sa nu prezinte simptome. Bebelusii cu galactozemie nu pot primi niciun fel de galactoza in lapte, inclusiv lapte matern, si necesita lapte praf pe baza de soia. Simptomele apar de obicei in maxim 3 zile de la nastere si includ: varsaturi, castig ponderal redus, icter, probleme cu hranirea, ficat/splina marita, cataracta, convulsii, insuficienta hepatica si chiar retard mental.

16. Icter de alaptare
Icterul fiziologic, ingalbenirea pielii si a ochilor, este normal pentru nou-nascuti ca urmare a unui nivel ridicat de bilirubina in sange (care nu poate fi eliminata de ficat). Odata cu cresterea copilului, cantitatea de globule rosii se diminueaza, iar icterul dispare. Este prescrisa uneori fototerapie daca este necesara scaderea loc. Icterul de alaptare continua, desi bebelusul pare sanatos; pare sa fie vorba de o substanta in laptele mamei care impiedica descompunerea bilirubinei (cand depaseste 20 mg se poate recomanda oprirea alaptarii si suplimentarea cu lapte praf).

Surse:

www.babygaga.com; americanpregnancy.org; www.babycenter.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close