Durerile după nașterea naturală: la ce să te aștepți

4 Iulie 2023

de Mihaela Dobre

Timp de nouă luni, corpul tău a găzduit și a crescut un miracol: un pui de om pe care, cu siguranță, erai nerăbdătoare să îl cunoști, să îl ții în brațe și căruia îți doreai să îi spui cât de mult l-ai așteptat și cât de mult îl iubești. Indiferent dacă ai născut natural sau prin cezariană, dacă ai avut un travaliu scurt sau lung, te-ai confruntat cu durerile, care sunt inevitabile în timpul nașterii și după aceea. Corpul tău a trecut prin multe schimbări, așa că va avea nevoie de timp pentru a se reface. Ai răbdare, lasă-l să se  recupereze în ritmul lui, iar dacă apare ceva ce nu ți se pare în regulă, nu ezita să iei legătura cu medicul. Acum vom vorbi despre durerile după nașterea naturală. Acestea nu sunt un lucru neobișnuit, însă este bine să cunoști motivele pentru care ele apar, ce este normal să se întâmple și ce nu.

Durerea după epiziotomie

Uneori, în timpul nașterii vaginale este necesar să se taie țesutul dintre vaginul și anusul viitoarei mame (perineul). Această procedură poartă numele de epiziotomie și se efectuează sub anestezie locală.

Se recurge la epiziotomie pentru ca vaginul să se poată deschide mai mult și astfel se va naște mai repede și mai ușor copilul. Este o procedură recomandată atunci când viața sau sănătatea bebelușului sunt în pericol, iar acesta trebuie să se nască cât mai repede, când este nevoie de forceps sau ventuză la naștere sau pentru a se evita o ruptură severă, până la anus. După epiziotomie, cel mai probabil va trebui ca zona să fie cusută.

Este firesc să apară durerea după epiziotomie. Din fericire, anumite medicamente te pot ajuta dacă te confrunți cu această problemă. Desigur, este bine să discuți înainte cu medicul, care este în măsură să îți prescrie o rețetă având în vedere starea ta de sănătate, de exemplu. Iar dacă alăptezi, atunci trebuie să știi că sunt unele medicamente care nu pot fi administrate în această perioadă deoarece prin laptele matern ajung și la bebeluș, motiv pentru care este important să respecți recomandările medicului.

Paracetamolul ajută în cazul durerilor apărute după epiziotomie. Și ibuprofenul poate fi de un real ajutor. Aspirina, pe de altă parte, nu este recomandată în cazul mamelor care alăptează.

Dacă durerile sunt severe, atunci este posibil ca medicul să recomande pastile mai puternice, ceea ce înseamnă că nu mai este sigur să alăptezi, pentru că tratamentul i-ar putea face rău copilului.

Pentru ca durerea să nu mai fie la fel de puternică, ai putea pune în zona tăieturii o pungă cu gheață sau cuburi de gheață, învelite într-un prosop. Evită să le aplici direct pe piele, pentru că îți pot face rău.

Mai există o soluție la care poți apela atunci când ai dureri după epiziotomie. Aerul poate fi aliatul tău. Ce înseamnă acest lucru? Simplu! Poți să îți dai lenjeria jos și să te așezi pe un prosop, pe pat, pentru aproximativ zece minute, o dată sau de două ori pe zi.

În general, durerile după epiziotomie ar trebui să dispară după două sau trei săptămâni. Dacă țin mai mult de atât, atunci este necesar să iei legătura cu medicul pentru a afla dacă ceva este în neregulă.

Durerile de spate după nașterea naturală

Durerile de spate după nașterea naturală sunt comune. Vestea bună este că ele ar trebui să dispară în timp. Se pare că femeile care se confruntă cu acest disconfort se simt mai bine după o perioadă cuprinsă între trei și șase luni, însă se poate întâmpla ca acele dureri să dispară după mai mult de șase luni. În general dispar de la sine, dar dacă sunt severe, trebuie să iei legătura cu un medic pentru a afla ce este de făcut în continuare.

În general, durerile apar în partea de jos a spatelui. În timpul sarcinii, uterul s-a mărit, ceea ce înseamnă că s-au întins și s-au slăbit mușchii abdominali și, ca rezultat, spatele a fost suprasolicitat. Kilogramele acumulate în timpul sarcinii au pus presiune pe articulații. În plus, schimbările hormonale care în timpul sarcinii au pregătit corpul pentru naștere au avut ca rezultat slăbirea articulațiilor și a ligamentelor care leagă pelvisul de coloana vertebrală.

Deoarece corpul tău a trecut prin multe schimbări fizice și hormonale timp de nouă luni, el are nevoie de timp pentru a se recupera, deci durerile de spate nu vor dispărea peste noapte. Între timp, sunt unele lucruri pe care le poți face pentru a diminua durerea sau pentru ca aceasta să nu devină mai intensă.

Când ai dureri de spate, ultimul lucru pe care vrei să îl faci este să te miști, dar mișcarea poate fi chiar ceea ce îi trebuie corpului. Plimbările ușoare și scurte pot fi de ajutor chiar la scurt timp după naștere. După aceea, dacă medicul consideră că este în regulă, poți trece la exerciții de stretching sau yoga, ușoare, care nu implică poziții extreme. Important este să îți asculți corpul, iar dacă simți orice disconfort în timpul acestor exerciții, este un semn că trebuie să te oprești.

Iată câteva exerciții pe care le-ai putea face:

În timpul zilei, fie că stai în picioare sau așezată, este important ca spatele tău să fie drept.

Când alăptezi sau îți hrănești bebelușul cu lapte praf, este bine să acorzi atenție poziției tale. Alege un fotoliu sau un scaun confortabil, cu cotiere și, la nevoie, folosește și câteva perne care îți pot susține spatele și brațele. De ajutor este și o pernă de alăptat, deci dacă este posibil, poți achiziționa una. Pentru o poziție corectă, îți poți pune picioarele pe un taburet sau un scaun mai mic. Și, desigur, poți încerca mai multe poziții pentru alăptat, ca să descoperi care este cea mai comodă și pentru tine, și pentru bebeluș.

  • Când te apleci, încearcă să îți îndoi genunchii, nu mijlocul, pentru a nu-ți solicita spatele prea mult.
  • Evită să ridici greutăți și nu ezita să ceri ajutorul cuiva atunci când ai nevoie.
  • Și fizioterapia este indicată când apar durerile de spate după nașterea naturală, dar poți apela și la tratamente alternative, precum acupunctura.

Durerea în timpul sexului după naștere

Având în vedere că a trecut prin multe schimbări în cele nouă luni de sarcină, corpul are nevoie de timp pentru a se recupera. Deși unele femei se recuperează în general după șase sau opt săptămâni și își reiau viața sexuală, altele au nevoie de mai mult timp. Dacă îți asculți corpul vei ști când ești pregătită să faci sex din nou.

Durerea în timpul sexului după naștere este comună, iar dacă ai avut o ruptură sau ai trecut printr-o epiziotomie, atunci este bine să știi că în primele luni actul sexual nu este lipsit de durere. În acest caz, timpul și răbdarea sunt cele de care ai nevoie. Dacă penetrarea este dureroasă, nu trebuie să continuați. Puteți găsi alte modalități prin care să vă conectați tu și partenerul de viață până când trece durerea.

Deși este firesc să apară durerea în timpul sexului după naștere, dacă este foarte accentuată sau simți că ceva nu este în regulă, nu ezita să iei legătura cu medicul ginecolog.

Dureri de burtă după naștere

Și durerile de burtă după naștere sunt firești. Ele apar ca o consecință a faptului că uterul se micșorează pentru a reveni la forma și dimensiunea inițială. Aceste dureri sunt resimțite în partea de jos a abdomenului și pot apărea deseori în timpul alăptării, deoarece în acele momente uterul se contractă. După un timp, aceste dureri de burtă ar trebui să dispară, dar dacă sunt puternice sau se agravează și nu trec de la sine, atunci ar trebui să vorbești cu medicul pentru a te asigura că totul este în regulă.

Dureri de cap după naștere

Unele femei acuză dureri de cap după naștere. Se întâmplă în special în primele săptămâni de la naștere. Acestea sunt legate de schimbările hormonale, dar pot fi o consecință a faptului că mamele care tocmai au născut nu consumă suficiente lichide, nu dorm atât cât au nevoie, nu se hrănesc corespunzător. Durerile de cap apărute după naștere indică, în unele cazuri, o infecție la nivelul sinusurilor, tensiune arterială crescută sau prezența unui cheag de sânge. Preeclampsia, adică tensiunea arterială mare din timpul sarcinii, tensiunea musculară din timpul nașterii naturale sau anestezia epidurală se numără printre motivele pentru care femeile au dureri de cap la scurtă vreme după ce au adus pe lume bebelușul.

Deși primele săptămâni cu bebelușul sunt o provocare pentru unele mame, odihna, hidratarea, o alimentație echilibrată sunt de mare ajutor. Aliați împotriva durerilor de cap pot fi și compresele reci, masajele, liniștea și, la nevoie, anumite medicamente, dar înainte de a recurge la această metodă ar trebui să vorbești cu medicul deoarece unele pastile pot ajunge în laptele matern, deci și la bebeluș. Dacă durerile de cap sunt cauzate de tensiunea arterială, atunci este posibil să primești tratament pentru a ține sub control această problemă de sănătate.

Dacă durerea este severă, apare brusc, vomiți, ai probleme de vedere și tensiunea mare, simți că îți bate inima foarte repede, sângerezi mult, îți pierzi cunoștința sau te simți slăbită, atunci este cazul să mergi urgent la medic. Oricare simptom dintre cele enumerate în rândurile de mai sus sunt un semn că trebuie să ajungi cât mai repede la doctor.

Dureri articulare după naștere

Sarcina și nașterea pot duce la dureri articulare localizate la nivelul degetelor, coapselor sau genunchilor, care pot influența în sens negativ activitatea de zi cu zi a femeilor care se luptă cu ele.

Durerile articulare de la nivelul degetelor pot apărea din mai multe motive, inclusiv din cauza retenției de apă sau ca urmare a solicitării fizice din timpul nașterii, având în vedere că în timpul travaliului unele viitoare mame țin mâinile în anumite poziții pentru mai mult timp (țin strâns bara din partea laterală a patului, de exemplu). Pentru cazurile ușoare, medicii recomandă ca proaspetele mame să nu își folosească prea mult degetele, iar la nevoie să aplice gheață acolo unde simt durerea.

Retenția fluidelor poate apărea în timpul sarcinii, lucru care crește șansele de apariție a Sindromului de Tunel Carpian. Această afecțiune apare când nervul median este comprimat. Atunci când corpul reține mai multă apă decât în mod normal, fluidele acumulate la încheietură pun presiune pe nervii mâinii. Sindromul de Tunel Carpian poate fi tratat cu antiinflamatoare prescrise de medic, analgezice, injecții cu corticosteroizi, iar în cazurile mai grave este nevoie de intervenție chirurgicală. Pentru a diminua durerea se pot aplica comprese reci. Există și anumite exerciții fizice care vin în ajutorul celor care se confruntă cu afecțiunea în discuție. De asemenea, medicul poate recomanda folosirea unei atele pentru încheieturi și repaus.

Așa cum spuneam mai sus, durerile articulare pot să fie resimțite și la nivelul coapselor, iar în acest caz medicul poate recomanda fizioterapia sau chiar anumite medicamente împotriva durerii. Acest tip de durere se poate explica prin faptul că sarcina face ca șoldurile să devină instabile.

Dureri articulare după naștere apar și la nivelul genunchilor deoarece femeile însărcinate au o greutate mai mare pentru mai multe luni. Și în acest caz sunt de ajutor antiinflamatoarele și medicamentele utilizate pentru diverse tipuri de dureri. Desigur, trebuie aflat dacă medicul le recomandă, în special când mama alăptează. Dacă durerile persistă sau se agravează, un consult de specialitate este necesar.

Dureri de oase după naștere

Sunt femei care au dureri de oase după naștere. Ele nu sunt neobișnuite nici în timpul sarcinii și pot persiste și după ce vine pe lume bebelușul. Genunchii pot să doară din cauza greutății acumulate în timpul sarcinii, dar, în timp, ducă scade greutatea corporală, dacă se face fizioterapie atunci când este cazul, atunci durerea dispare în câteva săptămâni, cel mult șase luni.

Osul pelvisului poate, de asemenea, să doară după naștere, iar durerea va dispărea în cel mult câteva luni. Fizioterapia și medicamentele prescrise de medic ajută. În plus, fiecare femeie poate încerca să stea în diferite poziții, observând astfel care dintre ele este mai confortabilă și ar putea reduce durere. Dacă simți că ceva nu este în regulă, dacă durerea persistă sau devine mai puternică, nu ezita să iei legătura cu un specialist care îți poate spune ce este de făcut în continuare, dacă este vorba despre o afecțiune necunoscută sau pur și simplu corpul tău se vindecă mai greu și are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera după sarcină, după travaliu și după naștere.

Sarcina vine la pachet cu multe schimbări, printre ele aflându-se și cele fizice. În corpul tău crește o nouă viață, un miracol, așa că dă-i timp să se recupereze după cele nouă luni în care a găzduit ființa pe care o iubești mai mult decât poți explica în cuvinte. După ce a fost casa puiului de om, corpul tău a trecut și printr-un travaliu și printr-o naștere, iar aceste lucruri nu sunt deloc ușoare. Drept urmare, după venirea pe lume a bebelușului, disconfortul și durerile nu se opresc, ba chiar pot apărea altele. În general, durerile după nașterea naturală sunt firești, chiar dacă neplăcute. Din fericire, ele trec în timp, fie de la sine, pe măsură ce corpul se reface, fie cu ajutor precum fizioterapia, diferite exerciții fizice ușoare, care pot fi făcute acasă la recomandarea sau cu acordul medicului. Și medicamentele sunt necesare pentru cazurile în care durerile sunt puternice și afectează activitatea zilnică a mamei. Bineînțeles, ele nu ar trebui să fie luate fără a consulta înainte medicul, în special dacă femeile care acuză diferite tipuri de dureri după naștere alăptează. Anumite substanțe din medicamente pot ajunge prin laptele matern direct la bebeluș, și i-ar putea face rău.

Deși sunt normale durerile după nașterea naturală, nu înseamnă că femeile care se confruntă cu ele și simt că ceva nu este în regulă cu corpul lor ar trebui să aștepte ca acestea să treacă de la sine. Dacă ne ascultăm corpul, vom înțelege de ce are nevoie, iar când ceva nu este bine, știm, simțim. Deci orice durere care pare suspicioasă sau foarte accentuată, ori devine mai puternică la un moment dat ar trebui să trimită orice mamă la medic pentru o consultație și, la nevoie, pentru investigații suplimentare. Fiecare femeie se recuperează în propriul ritm după naștere, de aceea nu trebuie ca ele să compare experiențele trăite după venirea pe lume a bebelușului și este mai bine să discute cu doctorul atunci când au întrebări decât să ceară sfatul femeilor care au născut înaintea lor.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close