Bubble tea în sarcină: indicaţii, sfaturi şi reţete

12 Septembrie 2023

de Teodora Savu

La fel ca ceaiul simplu, şi această băutură a cărei popularitate se află pe o pantă ascendentă conţine cofeină. De aceea, probabil că te-ai întrebat dacă este indicat să consumi bubble tea în sarcină. Ei bine, înainte să îţi oferim toate informaţiile pe care doreşti să le afli despre bubble tea, îţi spunem că da, poţi consuma liniştită această băutură pe parcursul sarcinii, dar trebuie să ai grijă să nu fie preparată cu lapte nepasteurizat sau cu aditivi alimentari. Aşadar, te invităm să rămâi în continuare alături de noi, pentru că îţi vom spune tot ceea ce trebuie să ştii despre bubble tea şi consumul său în sarcină.

Bubble tea: ce este

Bubble tea este un ceai care conține „perle“ de tapioca sau bile negre, de mestecat, care rămân în pahar. Deasupra se toarnă ceai rece și se amestecă cu lapte, fructe sau alte arome. Se servește cu un pai lat, astfel încât să se poată extrage și perlele. Acestea pot fi ulterior mestecate, în timp ce este băut ceaiul. Astăzi, bubble tea poate fi găsit în zeci de culori atractive și arome interesante.

Această băutură pe bază de ceai a fost inventată în anii 80 în Taiwan. Nu există dovezi documentate despre inventarea bubble tea-ului, dar, ca și în cazul multor ceaiuri, există o poveste în jurul ei. Se spune că o ceainărie numită Chun Shui Tang din Taichung a început să servească ceai chinezesc rece, după ce a adoptat ideea de la cafeaua cu gheață în stil japonez. Câțiva ani mai târziu, managerul de dezvoltare de produse al lui Chun Shui, o doamnă pe nume Lin Hsiu Hui, a inventat din greșeală bubble tea-ul. Plictisindu-se la o întâlnire a personalului, aceasta a decis să arunce desertul ei taiwanez numit fen yuan – o budincă de tapioca îndulcită – în ceaiul ei cu gheață Assam și să-l bea.

A fost atât de gustos încât au decis să îl adauge în meniu, și în curând a devenit produsul cel mai vândut al francizei. La scurt timp după ce competitorii au observat succesul acestei băuturi, ceainăriile din întregul Taiwan au început să adauge perle de tapioca și diferite arome de fructe la ceaiurile lor cu gheață. Precum multe alte invenții reușite, și bubble tea-ul a început dintr-un experiment.

Din ce este făcut bubble tea

Cel mai adesea, bubble tea este făcut din ceai şi perle de tapioca, dar poate fi preparat şi cu alte tipuri de boabe, precum aloe vera, fasole roşie sau grass jelly, un tip de jeleu asiatic făcut din plante. Băutura vine cu tot felul de arome, dar cele mai populare două variante sunt cea cu ceai negru şi cea cu ceai verde, ambele având la bază perle de tapioca.

Bubble tea poate fi împărţit în două categorii: ceaiuri fără lapte şi ceaiuri cu lapte. De obicei, bubble tea se face cu ceai negru, ceai verde sau ceai oolong, care este un tip de ceai chinezesc. Bubble tea cu lapte este de obicei preparat cu lapte praf, dar se poate face şi cu lapte condensat, lapte de migdale, lapte de soia sau lapte de cocos. Cum laptele nepasteurizat nu este recomandat femeilor gravide, poţi consuma bubble tea în sarcină cu lapte, dar cea mai bună variantă este cea cu lapte vegetal.

Cea mai veche reţetă de bubble tea conţinea ceai negru cald, perle de tapioca, lapte condensat şi sirop sau miere. În zilele noastre, bubble tea este, cel mai adesea, servit rece. În funcţie de cât de mare este conţinutul de zahăr adăugat, bubble tea poate ajunge să fie clasificat drept o băutură îndulcită, motiv pentru care, mai ales pe parcursul sarcinii, se recomandă monitorizarea atentă a cantităţii de zahăr din această băutură, ca în cazul oricărui aliment.

În zilele noastre, există cafenele specializate în producţia de bubble tea chiar şi în România. În timp ce unele dintre aceste cafenele servesc băutura în pahare, magazinele taiwaneze de bubble tea o servesc de obicei în pahare de plastic sigilate. Această metodă de servire permite agitarea băuturii înainte de consumare. Aşa cum am menţionat anterior, paiul cu care se serveşte bubble tea este mai lat decât unul normal, pentru a permite absorbţia boabelor de la fundul paharului.

Datorită popularităţii sale aflate în creştere, bubble tea a determinat chiar şi apariţia unor alte alimente bazate pe aroma sa originală, precum îngheţata sau bomboanele cu bubble tea. Unele dintre cele mai mari lanţuri globale de magazine care comercializează bubble tea sunt Chatime, CoCo Fresh Tea & Juice şi Gong Cha.

Arome populare de bubble tea

De-a lungul ultimilor ani, au apărut tot felul de arome populare inedite de bubble tea. Printre acestea se numără cel cu mango, cu cafea sau cu cocos. Aroma şi, de obicei, şi culoarea bubble tea-ului sunt date de siropul sau pudra care se adaugă bazei.

Aşa cum spuneam anterior, ingredientul original, care este şi astăzi cel mai popular, pentru prepararea bubble tea-ului este reprezentat de boabele de tapioca, însă ulterior s-au creat astfel de perle şi din alte ingrediente, sau prin adăugarea de alte ingrediente perlelor de tapioca. Perlele pot căpăta culori diferite datorită acestor ingrediente suplimentare dar, de obicei, ele sunt negre, datorită zahărului brun.

Aceste jeleuri pot avea mai multe forme şi, de asemenea, mai multe arome. Dintre aromele populare ale perlelor din bubble tea amintim jeleul de cocos, grass jelly (jeleul pe bază de plante amintit anterior), lychee (fruct chinezesc), mango, cafeaua sau ceaiul verde. De asemenea, în anumite cafenele, perlele clasice de tapioca sunt înlocuite cu aloe vera sau cu cremă de ouă. Un alt topping popular pentru bubble tea este reprezentat de sferele cu suc sau sirop de fructe în interior. Şi acestea pot avea arome diferite, precum mango, cocos, căpşune, kiwi sau pepene.

Citeşte şi: Ce ceaiuri poti sa bei daca esti insarcinata

Bubble tea cu tapioca

În continuare, îţi vom oferi câteva reţete de bubble tea pe care le poţi prepara chiar tu acasă. Înainte de a oferi reţeta clasică de bubble tea cu tapioca, menţionăm faptul că perlele de tapioca se găsesc, de obicei, în magazinele cu produse asiatice şi au mai multe mărimi şi nuanţe: asemenea coacăzelor negre, culori pale, albe etc. Acestea au formă sferică, iar prin fierbere capătă consistenţa unui gel. Adăugate în ceai, îi conferă acestuia mai multă densitate şi o textură plăcută, însă fără a-i influenţa aroma, deoarece au un gust neutru.

Iată cum poţi prepara bubble tea cu tapioca.

Ingrediente

  • 1 linguriţă ceai verde sau negru
  • 250 ml de apă fierbinte
  • 1 lingură de miere
  • 1,5 litri apă
  • 75 g perle de tapioca mari
  • 200 ml lapte vegetal

Mod de preparare

Prepară ceaiul conform instrucţiunilor de pe etichetă, apoi amestecă mierea şi lasă să se răcească.

Fierbe într-un recipient 1,5 litri de apă, adaugă perlele de tapioca şi lasă la foc mic pentru 50 de minute, până când tapioca s-a înmuiat. Scurge şi clăteşte cu apă rece.

Amestecă laptele vegetal cu perlele de tapioca şi ceaiul. Serveşte Bubble Tea-ul în pahare înalte, transparente, cu pai, eventual cu cuburi de gheaţă pentru o băutură extra-răcoritoare.

Faptul că perlele de tapioca sunt fierte înainte de a fi adăugate în băutură face ca bubble tea în sarcină, consumat în cantităţi moderate, să fie o soluţie sigură.

Bubble tea: Reţete

Plecând de la reţeta de bază menţionată mai sus, la bubble tea se pot adăuga diferite tipuri de siropuri şi sucuri de fructe pentru a spori aroma clasică. În continuare, îţi oferim alte trei reţete de bubble tea, un pic mai spectaculoase.

BUBBLE TEA CU AVOCADO

Avocado bine copt este ideal pentru a prepara acest ceai, deoarece textura va fi fină și cremoasă. Alegeți lapte integral sau alt lapte pe bază de plante, precum lapte de migdale, soia sau caju.

Gătirea acestei băuturi este asemănătoare cu pregătirea pastelor. Aduceţi doua ceşti de apă la fierbere, apoi adăugaţi o palmă de bile de tapioca. Acoperiţi cu un capac şi gătiţi timp de 10 minute sau în funcţie de indicaţiile din pachet. După ce sunt complet gătite, strecurați-le și înmuiați-le într-o lingură de miere și puneți deoparte.

Scoateți carnea de avocado, laptele și cuburile de gheață în blender. Apoi, dați un puls blender-ului până devine neted și cremos.

În paharul de servire, așezați alternativ ceaiul și piureul. De exemplu, adăugați 3 linguri de ceai și apoi umpleți jumătate din pahar cu smoothie de avocado. Apoi adăugați 3 linguri de ceai și acum umpleți paharul cu smoothie. Sfârșiți cu o lingură de ceai deasupra.

Variantele sunt nelimitate. Puteți adăuga alte fructe, cum ar fi mango sau banane, care au o textură moale și cremoasă ca avocado. Aceste tipuri de fructe cu carne se amestecă bine cu ceaiul. De asemenea, puteți face variații de culoare cu fragi sau afine. Pentru a-l face exotic, adăugați una sau o combinație din următoarele: frunze zdrobite de mentă, frunze de busuioc, coriandru sau suc de lămâie.

SPARKLING BUBBLE LEMONADE

Această reţetă este una foarte simplă, căci este de fapt o reţetă de limonadă îmbunătăţită, care aminteşte de bubble tea. Practic, tot ce trebuie să faci este să adaugi într-un pahar de limonadă următoarele ingrediente:

  • 40 ml suc de lămâie
  • 30 ml piure fructul pasiunii
  • 20 ml sirop bubble gum
  • 10-30 g perle de tapioca sau de mango
  • Haribo
  • 2 felii portocale
  • 2 felii lime
  • 2 felii lămâie
  • apă minerală

Bineînţeles, nu este obligatoriu să foloseşti toate ingredientele de mai sus. Le poţi alege numai pe preferatele tale, sau poţi realiza propria ta Bubble Lemonade. De asemenea, poţi folosi apă plată în loc de apă minerală.

TIGER MILK TEA

Tiger Milk Tea este o băutură clasică care a devenit un cult în Taiwan și în țările asiatice din jur. A pătruns prin aproape toate comunitățile asiatice din țările occidentale. Această băutură conține trei ingrediente principale – lapte, ceai și zahăr brun. În sine, ingredientele par lipsite de strălucire, dar atunci când sunt combinate, băutura devine o capodopera culinară.

În 2017, Tiger Sugar, un magazin Boba din Taiwan, s-a deschis cu laptele său boba cu zahăr brun. Zahărul brun de-a lungul cupei oferă dulceața care are ca rezultat o băutură cremoasă, răcoritoare, cu o aromă profundă de caramel. Deși Tiger Sugar nu a inventat băutura, ei sunt cel mai probabil responsabili pentru popularizarea ei și pentru a o face celebră pe Instagram.

Ingrediente

  • ceai negru
  • perle de tapioca
  • baia boba cu zahăr brun: Acest sirop îndulcește perlele boba, precum și băutura. De obicei se infuzează perlele boba in acest sirop timp de aproximativ 30 de minute inainte de servire. De asemenea, foloseste aproximativ 1 lingură din acest sirop pentru a îndulci cu totul întreaga băutură. Cu toate acestea, nivelul de dulceață depinde de preferințele tale personale. Aceasta se face cu un raport de 1:1:1 de zahăr brun închis (sau zahăr muscovado): zahăr granulat: apă clocotită. De exemplu, dacă folosiți ½ cană de zahăr brun închis sau zahăr muscovado, atunci veți folosi și ½ cană de zahăr granulat și ½ cană de apă clocotită.
  • sirop de zahăr brun caramelizat
  • lapte vegetal

Mod de preparare

Înmuiați ceaiul cu lapte. Într-o cratiță mică, la foc mediu-mare, lăsaţi laptele și zahărul brun până se fierbe laptele. Opriți focul și fierbeți ceaiul negru timp de 20 de minute. Se toarnă într-un castron sau o ceașcă mare și se dă la frigider până se răcește.

Pregătiți perlele boba. Într-o cratiță, gătiți boba urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Dacă pe ambalaj scrie că boba nu este boba instant, încălziți apa la foc mare până la fierbere. Se toarnă boba și se amestecă până când boba plutește în partea de sus. Se reduce la foc mediu și se fierbe cu capacul pus timp de 25 de minute. amestecând din când în când. Apoi stingeți focul și lăsați boba să stea în cratiță timp de 25 de minute și apoi scurgeți amestecați din când în când.

Înmuiați boba în baia de boba cu zahăr brun. Într-un castron rezistent la căldură, amestecați ½ cană de apă fierbinte (aproximativ 190F), ½ cană de zahăr brun închis sau zahăr muscovado și ½ cană de zahăr granulat și puneți-le cu grijă în boba fiartă timp de 30 de minute. Acest lucru va permite zahărului să se scurgă prin boba.

Arome de bubble tea potrivite în sarcină

Primul factor la care trebuie să fii atentă dacă intenţionezi să consumi bubble tea în sarcină este conţinutul de cofeină al băuturii. În general, atunci când eşti însărcinată, ar trebui să consumi până la 200 mg de cofeină pe zi. Aşadar, dacă intenţionezi să consumi bubble tea, trebuie să fii atentă la tot aportul de cofeină din ziua respectivă.

Cantitatea de cofeină depinde de varianta de bubble tea pe care o alegi. De exemplu, ceaiul negru conţine aproximativ 47 mg de cofeină, pe când ceaiul verde conţine între 20 şi 45 mg, în funcţie de tip şi de firma producătoare.

Poţi lua în considerare prepararea bubble tea-ului cu un ceai de fructe. Chiar dacă aroma va fi una diferită, ceaiul de fructe conţine mult mai puţină cofeină decât ceaiul negru şi ceaiul verde. De asemenea, este de reţinut faptul că cantitatea de cofeină din bubble tea variază şi în funcţie de timpul pe care acesta îl petrece la infuzat, dar şi de cantitatea de apă folosită.

Dacă intenţionezi să consumi bubble tea în sarcină trebuie să fii, de asemenea, atentă şi la cantitatea de zahăr folosită. Excesul de zahăr pe parcursul sarcinii poate duce la numeroase probleme de sănătate, precum creşterea în greutate şi predispoziţia la afecţiuni diabetice.

Aşadar, şi dacă vrei să cumperi bubble tea de la o cafenea, şi dacă preferi să îl prepari chiar tu acasă, trebuie să ai grijă la topping-urile bogate în zahăr. Poţi folosi îndulcitori naturali în loc de zahăr sau miere, de exemplu. Trebuie să te concentrezi pe alegerea celor mai naturale şi sănătoase ingrediente. În orice caz, la cafenelele care comercializează bubble tea, ai posibilitatea de a alege ce îndulcitor preferi, ce cantitate de îndulcitor doreşti sau ce tip de lapte este cel mai potrivit pentru tine, în cazul în care te atrage ideea bubble tea-ului cu lapte.

Citeşte şi: Ai voie să bei băuturi acidulate în sarcină?

Bubble tea: valoare nutriţională

Un raport din 2017 publicat în Food Science & Nutrition a constatat că o porție de 475 ml de băutură conține,  de obicei, aproximativ 300 de calorii. Dar, dacă este cumpărată o cantitate mai mare, numărul caloriilor poate să depășească 500 de calorii.

Beneficii bubble tea în sarcină

Ceaiul cu bule poate fi bun pentru tine dacă alegi ingredientele potrivite și eviți să adăugi zahăr în exces. Această băutură exotică are beneficii pentru sănătate, pe care le menţionăm în continuare.

  • Îmbunătățește energia

Datorită cofeinei, această băutură taiwaneză populară poate oferi un impuls major în ceea ce privește energia. Nu trebuie să exagerezi cu această băutură, având în vedere numărul ridicat de calorii și zahăr, mai ales dacă eşti însărcinată, dar o versiune mai sănătoasă, cu mai puțin zahăr, ajută metabolismul.

  • Întărește sistemul imunitar

Ceaiul verde, unul dintre cele mai populare ingrediente ale bubble tea-ului, conține o gamă largă de antioxidanți care stimulează sistemul imunitar. În plus, dacă alegi să adăugi fructe proaspete în ceai, cum ar fi mango, căpșune sau kiwi, vei primi, de asemenea, o doză de vitamină C.

  • Protejează sănătatea inimii

O dietă bogată în calorii și zahăr nu este bună pentru sănătatea cardiovasculară, dar în cazul bubble tea-ului, dacă prepari o versiune sănătoasă, antioxidanții și compușii antiinflamatori găsiți în ceai protejează arterele şi consolidează pereții vasului de sânge.

Notă: Aceste beneficii asupra sănătății sunt în mare parte negate atunci când bei un ceai bogat în zahăr și în calorii. Crearea propriilor versiuni mai sănătoase de bubble tea în sarcină este recomandată dacă doreşti să te bucuri de aceste efecte benefice.

Surse: https://www.bubblebase.co.uk/, https://bubbletearomania.ro/, https://crazybubble.ro/, https://doro-tea.ro/blog/, https://fullbar.ro/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close