Câte săptămâni are o sarcină și cum le calculezi

12 Septembrie 2023

de Mihaela Dobre

Oricine știe că o sarcină pe parcursul căreia nu au apărut probleme durează aproximativ nouă luni. Dar câte săptămâni are o sarcină? Deși este mult mai ușor să numeri lunile decât săptămânile, este bine să știi câte săptămâni are o sarcină și cum să le calculezi. De asemenea, atunci când știi cât de avansată este sarcina și câte săptămâni are, vei putea afla cu ușurință de pe internet sau din diverse aplicații cât crește fătul în fiecare săptămână, prin ce schimbări trece viitorul bebeluș pe care abia aștepți să-l vezi și să-l ții în brațe.

Fiecare sarcină este diferită, desigur. Sunt cazuri în care bebelușul se naște înainte de termen din cauza unor probleme medicale care pot pune în pericol atât copilul, cât și mama, sau care au ca rezultat declanșarea travaliului mai devreme. Dar sunt și cazuri în care bebelușului pare că îi place atât de mult să stea în burtica mamei, încât se naște ceva mai târziu.

Orice viitoare mamă are întrebări legate de sarcină, naștere și atât de multe alte subiecte. Și este firesc să se întâmple asta, având în vedere schimbarea prin care trece, faptul că poartă în pântec o viață nouă și că după un anumit număr de săptămâni în care a crescut în burtica mamei, puiul de om vine pe lume și multe lucruri se schimbă, așa cum este de așteptat și cât se poate de normal. Printre curiozitățile viitoarelor mame se află cele legate de sexul copilului, de exemplu, dar nu pot să nu se întrebe și la câte săptămâni se nasc fetele și la câte băieții. Oare fetele se grăbesc să se nască în timp ce băieții se lasă așteptați? Sau lucrurile se întâmplă fix invers?

Haideți să luăm pe rând fiecare curiozitate și subiect și să aflăm câte săptămâni are o sarcină, dacă fetele și băieții se nasc la un anumit număr de săptămâni și alte informații care se pot dovedi utile pentru viitoarele mame și nu numai.

Câte săptămâni are o sarcină la termen

O sarcină la termen are 280 de zile sau 40 de săptămâni. Numărul săptămânilor se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruații dinainte de sarcină. Deși aceasta este data estimată a nașterii, doar 4% din femeile însărcinate nasc atunci. Unii copii se nasc înainte de 40 de săptămâni, iar alții după.

Bebelușul petrece aproximativ 38 de săptămâni în burtica mamei, în uter, înainte de a veni pe lume. Dar, așa cum spuneam mai sus, săptămânile de sarcină se calculează începând cu prima zi a ultimei menstruații a mamei, deci cu aproximativ două săptămâni înainte ca bebelușul să fie conceput. Ce înseamnă mai exact acest lucru? Ei bine, înseamnă că un bebeluș care se naște la 40 de săptămâni a stat în pântecul mamei lui timp de 38 de săptămâni pentru a se dezvolta și a se pregăti să vină pe lume. Iar un bebeluș care se naște la 37 de săptămâni, stă în burtica mamei timp de 35 de săptămâni.

Cum afli câte săptămâni are sarcina ta?

Sunt mai multe modalități prin care poți afla câte săptămâni are sarcina și când ar trebui să naști:

  • Poți face un calcul simplu pornind de la prima zi a ultimei menstruații.
  • Poți folosi un calculator de pe internet sau dintr-o aplicație creată special pentru femeile însărcinate. După ce introduci data primei zile a ultimei menstruații, în câteva secunde vei afla câte săptămâni de sarcină ai.
  • Ecografiile care se fac în timpul sarcinii pot, de asemenea, să îți arate cât de avansată este sarcina. Chiar dacă nu îți amintești data ultimei menstruații sau ai o menstruație neregulată, ecografia va estima câte săptămâni are sarcina ta și când ar trebui să naști.

La câte săptămâni se nasc fetele și la câte băieții

Deși iubești să fii însărcinată, pe măsură ce se apropie ziua nașterii, poate fi destul de greu. Ți-e cald, te miști cu dificultate, somnul nu mai este cum era cândva și, bineînțeles, abia aștepți să îți cunoști copilul.

Poate te întrebi la câte săptămâni se nasc fetele și la câte băieții. Poate știi deja că se spune că băieții se nasc mai târziu decât fetele, contrar glumelor care spun că femeile întârzie mereu. Și oricât de amuzant poate părea la un moment dat să ghicești când va veni ziua cea mare, adevărul este că nimeni nu poate ști cu certitudine când vei naște, indiferent dacă urmează să ai o fiică sau un fiu.

Bebelușii născuți înainte de termen (prematuri)

Deși nu putem ști când se va naște bebelușul, știm că la 40 de săptămâni de sarcină ar trebui să vină pe lume. Dar sunt cazuri în care cei mici se nasc mai devreme cu câteva săptămâni sau chiar cu mai multe. Sunt nașteri care se declanșează chiar și la 23 de săptămâni, deci vorbim despre un bebeluș extrem de prematur, dar sunt și nașteri care au loc între 34 și 36 de săptămâni, deci mult mai aproape de data estimată, ceea ce înseamnă că vorbim despre un bebeluș prematur tardiv.

Bineînțeles, copiii născuți prematur au nevoie de îngrijiri speciale pentru a se dezvolta așa cum trebuie.

Nașterea prematură – factori de risc:

  • Naștere anterioară înainte de termen
  • Sarcina cu gemeni sau tripleți
  • Tumori uterine sau cervicale
  • Diabet
  • Tensiune arterială mare
  • Probleme de coagulare a sângelui
  • Probleme cu placenta sau sângerări
  • Greutate mare
  • Greutate mică
  • O perioadă scurtă între sarcini
  • Îngrijiri prenatale primite târziu sau deloc
  • Fumat
  • Consum de alcool
  • Consum de substanțe interzise
  • Stres

Bebelușii născuți după termen (postmaturi)

La polul opus bebelușilor născuți înainte de termen sunt cei care se nasc după termen, adică bebelușii postmaturi. Se pare că 5 din 100 de bebeluși vin pe lume după data estimată a nașterii, unele sarcini ajungând până la 42 de săptămâni.

Sarcina care depășește termenul are nevoie de atenție medicală deoarece pot apărea complicații în timpul nașterii sau chiar înainte (de exemplu, bebelușul nu mai primește suficient oxigen prin placentă, copilul crește prea mult și nu va putea fi născut pe cale naturală).

După ce trece data estimată a nașterii și nu apare vreun semn care să indice că bebelușul este gata să vină pe lume, medicul va trebui să facă anumite investigații și să te țină sub supraveghere. Vor fi necesare monitorizări ale bătăilor inimii bebelușului, ecografii și orice va considera doctorul că este de ajutor pentru a se stabili dacă mai așteptați declanșarea nașterii în mod natural sau va fi nevoie ca travaliul să fie indus.

Placenta începe să se deterioreze după aproximativ 38 de săptămâni de sarcină, ceea ce înseamnă că sunt șanse ca un bebeluș care stă în pântecul mamei mult mai mult decât ar trebui să nu mai primească suficient oxigen. De asemenea, cu cât stă mai mult timp în burtica mamei, cu atât bebelușul va crește mai mult, deci este posibil ca la naștere să fie prea mare, iar mama să nu îl poată aduce pe lume prin intermediul nașterii vaginale. În principiu, dacă după data estimată a nașterii investigațiile medicale arată că totul este bine atât în cazul bebelușului, cât și al mamei, iar doctorul consideră că se mai poate aștepta, această așteptare nu poate dura mai mult de două săptămâni. După aceea, dacă va fi necesar, se va induce travaliul sau, la nevoie, se va recurge la cezariană.

Câte săptămâni are o lună de sarcină

O lună de sarcină cuprinde fix 4 săptămâni, indiferent de numărul de zile sau de săptămâni din fiecare lună calendaristică.

Pe lângă faptul că durata sarcinii este măsurată în săptămâni și luni, aceasta se mai măsoară și în trimestre. O sarcină cuprinde trei trimestre, iar fiecare trimestru marchează un nou stadiu al dezvoltării bebelușului care urmează să vină pe lume.

Tabelul de mai jos arată numărul de săptămâni, de luni și cele trei trimestre ale unei sarcini. Este ușor de urmărit și de identificat ce lună corespunde unui anumit număr de săptămâni și în ce trimestru se află sarcina în funcție de lună și de săptămână.

 Săptămâna 1 Intri în luna 1 Trimestrul 1
 Săptămâna 2 În luna 1 Trimestrul 1
 Săptămâna 3 În luna 1 Trimestrul 1
 Săptămâna 4  1 lună Trimestrul 1
 Săptămâna 5  1 lună și 1 săptămână Trimestrul 1
 Săptămâna 6  1 lună și 2 săptămâni Trimestrul 1
 Săptămâna 7  1 lună și 3 săptămâni Trimestrul 1
 Săptămâna 8  2 luni Trimestrul 1
 Săptămâna 9  2 luni și 1 săptămână Trimestrul 1
 Săptămâna 10  2 luni și 2 săptămâni Trimestrul 1
 Săptămâna 11  2 luni și 3 săptămâni Trimestrul 1
 Săptămâna 12  3 luni Trimestrul 1
 Săptămâna 13  3 luni și 1 săptămână Trimestrul 1
 Săptămâna 14  3 luni și 2 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 15 3 luni și 3 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 16 4 luni Trimestrul 2
 Săptămâna 17 4 luni și 1 săptămână Trimestrul 2
 Săptămâna 18  4 luni și 2 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 19  4 luni și 3 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 20  5 luni Trimestrul 2
 Săptămâna 21  5 luni și 1 săptămână Trimestrul 2
 Săptămâna 22  5 luni și 2 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 23  5 luni și 3 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 24  6 luni Trimestrul 2
 Săptămâna 25  6 luni și 1 săptămână Trimestrul 2
 Săptămâna 26  6 luni și 2 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 27  6 luni și 3 săptămâni Trimestrul 2
 Săptămâna 28  7 luni Trimestrul 2
 Săptămâna 29 7 luni și 1 săptămână Trimestrul 3
 Săptămâna 30  7 luni și 2 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 31  7 luni și 3 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 32  8 luni Trimestrul 3
 Săptămâna 33  8 luni și 1 săptămână Trimestrul 3
 Săptămâna 34  8 luni și 2 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 35  8 luni și 3 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 36  9 luni Trimestrul 3
 Săptămâna 37  9 luni și 1 săptămână Trimestrul 3
 Săptămâna 38  9 luni și 2 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 39 9 luni și 3 săptămâni Trimestrul 3
 Săptămâna 40 10 luni Trimestrul 3
 Săptămâna 41 10 luni și 1 săptămână Trimestrul 3
 Săptămâna 42 10 luni și 2 săptămâni Trimestrul 3

Așadar, durata sarcinii se măsoară în săptămâni, luni și chiar trimestre, așa cum am aflat din rândurile de mai sus și așa cum am văzut în tabel. Numărul de săptămâni se calculează ușor, dar este important să se ia în considerare prima zi a ultimei menstruații, iar dacă data nu se știe cu exactitate, de ajutor este ecografia, care va estima cât de avansată este sarcina.

Deși se spune că băieții se nasc mai târziu decât fetele, aceasta nu este o regulă generală, iar adevărul este că nu putem ști când va veni pe lume copilul, fie că vorbim despre o fetiță sau despre un băiețel.

Acum știm câte săptămâni are o sarcină și cum le calculăm, știm că nașterea poate avea loc oricând, fie înainte de termen, fie după, și doar un mic procent din copiii care vin pe lume se nasc la termen, adică la aproximativ 40 de săptămâni.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close