Ce fel de tratament candida în sarcină se recomandă? Află de la specialişti

1 August 2023

de Teodora Savu

Candidoza vaginală este o infecţie cauzată de o ciupercă ce poate trăi la nivelul mucoaselor, în tubul digestiv sau pe piele. Ea se poate găsi inclusiv la nivelul florei vaginale. Este o infecţie extrem de comună, afectând 3 din 4 femei la un moment dat pe parcursul vieţii. Deşi este atât de uzuală, candida apare chiar mai adesea la femeile însărcinate. Rămâi alături de noi pentru a afla ce este candidoza vaginală, de ce femeile gravide sunt mai predispuse la această infecţie şi care este cel mai eficient tratament candida în sarcină.

Ce este candidoza vaginală?

În primul rând, o infecţie vaginală fungică, cum este cea cu candida, nu este o boală cu transmitere sexuală. Inclusiv femeile care nu sunt active din punct de vedere sexual pot dezvolta o astfel de infecţie.

În mod uzual, flora vaginală este formată din ciuperci şi bacterii ce se află în echilibru. Bacteriile benefice din flora vaginală sunt lactobacilii, care produc un tip de acid care ţine sub control dezvoltarea ciupercilor. Totuşi, atunci când, din varii motive, acest echilibru este perturbat, candida se poate înmulţi în mod exagerat, ceea ce generează o infecţie.

Candidoza vaginală – cauze şi factori de risc

În primă fază, trecem în revistă cauzele şi factorii care favorizează dezvoltarea candidozei vaginale la orice femeie, fie ea gravidă sau nu. Printre acestea se numără:

  • Antibioticele – Administrarea antibioticelor poate perturba echilibrul florei vaginale, deoarece antibioticele nu fac diferenţa între bacteriile bune şi bacteriile rele, distrugându-le pe toate;
  • Dispozitivele contraceptive;
  • Administrarea contraceptivelor hormonale;
  • Sistemul imunitar slăbit – Ca orice infecţie, candidoza poate apărea mai uşor în cazul persoanelor cu un sistem imunitar mai slab. Dintre problemele medicale ce pot slăbi sistemul imunitar amintim infecţia cu virusul HIV şi administrarea unor medicamente puternice, precum steroizii, chimioterapia sau tratamentele imunosupresoare, care se administrează în urma transplanturilor de organe;
  • Diabetul – Femeile care suferă de diabet sunt mai predispuse la infecţia cu candida, mai ales dacă glicemia nu este bine controlată;
  • Obiceiurile alimentare nesănătoase – O dietă bogată în zaharuri şi carbohidraţi rafinaţi, precum şi în băuturi alcoolice, poate influenţa apariţia candidozei de orice fel, nu numai a celei vaginale;
  • Stresul – Puţină lume cunoaşte faptul că stresul este un factor important în slăbirea sistemului imunitar. De aceea, şi el poate favoriza apariţia infecţiilor în organism;
  • Sexul oral – După cum menţionam anterior, candida este o bacterie care se găseşte, printre altele, la nivelul mucoaselor, deci şi la nivel bucal. O modalitate frecventă de transmitere a candidozei este reprezentată de contactele sexuale orale;
  • Sarcina.

Care sunt simptomele candidozei?

Principalele simptome ale candidozei sunt următoarele:

  • Pruritul (mâncărimile);
  • Usturimea sau durerea la urinare;
  • Scurgerile vaginale anormale;
  • Durerea în timpul actului sexual;
  • Durerile articulare.

De ce apare candida în sarcină?

Candida este cea mai comună infecţie care poate apărea pe parcursul sarcinii. În perioada în care femeia este gravidă, nivelul de estrogen din organismul ei creşte, ceea ce favorizează apariţia acestei infecţii la nivel vaginal. De asemenea, sexul neprotejat cu un partener infectat cu candida poate dezvolta această infecţie şi în cazul femeii.

Deşi simptomele sunt inconfortabile, candidoza vaginală nu ameninţă siguranţa mamei sau a fătului. Totuşi, dacă infecţia este încă prezentă în momentul naşterii, ea se poate transmite la bebeluş. În acest caz, se va manifesta cu precădere la nivel bucal şi esofagian.

Din fericire, există tot felul de modalităţi de vindecare a acestei infecţii superficiale şi chiar timpul de vindecare este, în mod normal, destul de scurt.

În cazul în care observi simptome care ar putea indica prezenţa în organism a unei infecţii cu candida, este necesară vizita la medicul ginecolog, mai ales dacă eşti însărcinată. Pentru a putea identifica infecţia, medicul va efectua un examen fizic pelvian şi va solicita un test pentru verificarea secreţiei vaginale.

După recoltarea secreţiei vaginale, medicul o va trimite la un laborator de analize, unde aceasta va fi observată la microscop şi se va putea spune dacă suferi de candidoză vaginală.

Suplimentar, dacă medicul consideră că este nevoie, poate face încă o analiză, de această dată a culturilor secreţiilor vaginale. Şi această mostră va fi trimisă la laborator. Diferenţa este că această analiză este mai complexă şi poate detecta şi anumite tipuri de fungi pe care analiza anterioară nu le poate detecta.

Tratament candida în sarcină?

Aşa cum am menţionat anterior, infecţia cu candida, fie ea apărută chiar şi pe parcursul sarcinii, se vindecă repede, însă nu trebuie lăsată la voia întâmplării. Este important de menţionat că, mai ales în cazul femeilor gravide, singurul tratament pe care îl pot utiliza este cel recomandat de medic!

De obicei, tipul de tratament candida în sarcină recomandat de medic include derivaţi imidazolii (clotrimazol, miconazole, butoconazole), triazolii (fluconazole, terconazole) şi poliene (nystatin). Aceştia se folosesc în formule orale sau topice.

Antifungicele topice sunt recomandate cel mai adesea pe parcursul sarcinii. Acestea se pot administra sub formă de creme locale sau ovule intravaginale, care sunt un fel de supozitoare. Durata medie a tratamentului este de 7 zile. Utilizarea de antifungice topice nu prezintă risc de avort spontan sau de malformaţii fetale, oricare ar fi perioada în care se administrează, pentru că se absorb foarte puţin în circulaţia sistemică şi nu se transmit la făt.

De asemenea, o altă variantă de tratament candida în sarcină este fluconazolul oral. Atenţie însă! Dacă este folosit în doze mari (mai mult de doza unică de 150 mg/zi), poate cauza malformaţii la făt!

O altă alternativă sigură este nistatina topică, cu o absorbţie sistemică nesesizabilă. Probioticele au un rol esenţial în refacerea florei vaginale la femeile însărcinate cu candidoză vaginală, fiind recomandate frecvent de medicii de specialitate.

Schema de tratament pentru candida

Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstretică-ginecologie, spune: ”Infecția vaginală cu Candida Albicans afectează trei din patru femei la un moment dat în viață, cele mai multe experimentând cel puțin două episoade de candidoză. O candidoză vaginală se poate… trăda prin simptome ușoare sau moderate care includ mâncărimi la nivelul vulvei și vaginului, senzație de arsură în timpul urinării sau la contactul sexual, inflamarea și înroșirea vulvei. […]

Tratamentul constă în comprimate antifungice cu administrare orală sau ovule vaginale și unguente antifungice cu aplicare locală. Durata tratamentului este cuprinsă între 3 și 10 zile, fiind recomandat a fi urmat și de partener, perioadă în care se va avea în vedere și abstinența sexuală.”

Aşadar, după ce s-a stabilit un diagnostic, medicul specialist poate recomanda o schemă de tratament care, de cele mai multe ori, conţine antifungice:

  • cu administrare locală: creme sau geluri care se aplică direct pe piele;
  • orale: capsule, tablete, lichide;
  • intravaginale: ovule introduse în vagin;
  • intravenoase: se administrează numai la spital.

În ceea ce priveşte durata tratamentului, aceasta se stabileşte în funcţie de gravitatea afecţiunii şi de recurenţa infecţiilor:

  • tratament de scurtă durată: 3-7 zile (este vorba, în general, de tratament local cu creme, unguente);
  • tratament oral, cu sau fără folosirea produselor locale;
  • tratament oral pe termen lung: în cazul infecţiilor severe şi recurente, se recomandă un tratament oral ce se va întinde pe 14 zile, apoi o dată pe săptămână, timp de 6 luni.

Tratament pentru candida în sarcină forum

Pentru că internetul este plin de întrebări de la femei însărcinate cu privire la infecţia cu candida în sarcină, Dr. Meredith McClure, medic specialist obstretică-ginecologie, a răspuns la câteva dintre cele mai comune.

  1. Cât de comune sunt infecţiile cu candida în timpul sarcinii?

RĂSPUNS: Studiile au arătat că între 20% şi 30% dintre femei dezvoltă o infecţie cu candida în timpul sarcinii. Creşterea estrogenului din organism creează un climat propice acestor bacterii să colonizeze vaginul.

Unele femei sunt mai predispuse la a dezvolta infecţii cu candida din cauza materialului genetic. Diferite gene şi mutaţii pot interfera cu abilitatea sistemului imunitar de a apăra organismul împotriva bacteriilor, ceea ce duce la infecţii recurente pentru unele persoane.

2. Poate o infecţie cu candida să îmi afecteze sarcina?

Nu. O infecţie cu candida nu îţi va afecta bebeluşul – de aceea nici nu tratăm infecţiile cu candida asimptomatice. Totuşi, cele mai multe infecţii cu candida se înrăutăţesc dacă sunt lăsate netratate. Asta înseamnă că se vor înteţi mâncărimile, roşeaţa şi inflamaţia. Dacă pielea este zgâriată din cauza scărpinării, poate apărea o infecţie a pielii. În cazuri rare, o candidoză netratată poate duce la oboseală, candidoză bucală sau probleme digestive.

3. Apar infecţiile cu candida pe tot parcursul sarcinii?

Infecţiile cu candida pot apărea oricând pe parcursul sarcinii, dar sunt mai comune în trimestrul al doilea.

4. Sunt sigure tratamentele pentru candidoză atunci când alăptez?

Infecţiile cu candida sunt mai puţin comune pe parcursul alăptării, pentru că nivelul de estrogen scade dramatic în perioada postpartum. Dar dacă apar, fluconazolul poate fi luat de femeile care alăptează, deoarece cantitatea care ajunge în laptele matern este infimă.

Este posibil ca o mamă care alăptează şi bebeluşul ei să transmită candidoza bucală de la unul la celălalt, această infecţie dezvoltându-se la nivelul gurii şi gâtului. Dacă se întâmplă asta, amândoi trebuie trataţi pentru a scăpa de infecţie. Candidoza bucală este, de obicei, o infecţie minoră, cauzată de aceeaşi bacterie ca cea vaginală şi tratată tot pe parcursul a 7-14 zile cu acelaşi tip de medicamente prescrise de medic.

Citeşte şi: Infectii ginecologice care pot afecta bebelusul la nastere

Tratament naturist pentru candida în sarcină

Chiar dacă tratamentele naturiste dau senzaţia că ar prezenta mai puţine riscuri decât cele clasice, şi în cazul în care vrei să apelezi la un asemenea remediu este recomandat să te consulţi cu medicul specialist înainte. În continuare, menţionăm câteva dintre cele mai populare alternative la tratament candida în sarcină.

  • Iaurtul

Un iaurt natural, neîndulcit, fără coloranţi şi conservanţi, îţi va furniza un plus de probiotice, care îmbunătăţesc echilibrul florei intenstinale, precum şi pe cel al florei vaginale. Poţi consuma 2-3 porţii de iaurt pe zi sau poţi folosi acest remediu natural direct pe zonele afectate de mâncărimi. Poţi înmuia un disc de vată în iaurt şi îl poţi aplica pe zona labiilor, sau poţi prepara nişte mini-îngheţate din iaurt natural pe care să le aplici ulterior pe zona afectată.

  • Aloe vera

Aloe vera poate opri înmulţirea bacteriilor, mulţumită enzimelor şi aminoacizilor. De asemenea, această plantă are proprietăţi antiinflamatorii. Tot ce trebuie să faci este să storci gelul din frunzele unei plante de aloe vera şi să îl aplici pe zona labiilor. Lasă-l să acţioneze timp de 10 minute, apoi clăteşte. Poţi repeta acest procedeu de 2-3 ori pe zi. De asemenea, îţi poţi prepara un sirop din gel de aloe natural, la care să adugi suc de portocale natural sau chiar apă. Este ideal să repeți demersul pe durata unei săptămâni.

  • Uleiul de cocos

Şi uleiul de cocos are în compoziţie anumiţi acizi care pot lupta împotriva infecţiilor fungice. Extern, poţi aplica ulei de cocos pe zona vulvei de 2-3 ori pe zi. Lasă-l să acţioneze timp de aproximativ 30 de minute, apoi clăteşte. Pentru utilizare internă, poţi adăuga o linguriţă de ulei de cocos la cafea sau la supe.

  • Oţetul de mere

Oţetul de mere este bogat în acizi, aşa că poate fi un aliat în lupta cu bacteriile, blocând de asemenea înmulţirea lor. Totuşi, NU folosi oţetul de mere fără acceptul unui specialist! În cazul în care medicul tău este de acord cu acest remediu natural, iată cum te poţi folosi de el. Extern, poţi adăuga o cană de oţet de mere într-o cadă cu apă călduţă, iar apoi să faci baie ca de obicei. Dacă vrei să îl utilizezi intern, poţi adăuga 2 linguri de oţet de mere într-un pahar cu apă din care să bei de două ori pe zi. Poţi adăuga şi o linguriţă de miere.

Totuşi, Dr. Vythoulkas atenţionează: “Pentru că, în general, se observă o preferință pentru produsele naturiste, aș dori să subliniez că acestea au puteri limitate și în niciun caz nu pot trata afecțiuni ci doar, eventual, să le amelioreze sau să constituie un adjuvant în tratamentele medicamentoase.”

Citeşte şi: Candida: ce tratament naturist sa urmezi in sarcina

Ovule permise pentru candida în sarcină

Cea mai sigură metodă de tratament candida în sarcină este reprezentată de creme sau ovule. Pe cele mai multe dintre ele, le poţi achiziţiona de la farmacie fără prescripţie medicală.

Cele mai eficiente şi sigure medicamente pentru candida în sarcină sunt miconazolul şi clotrimazolul. Poţi folosi aceste medicamente oricând în timpul sarcinii, fără să existe vreun risc de apariţie a unor malformaţii congenitale la copil sau complicaţii ale sarcinii.

Mai ales dacă este prima dată când faci candidoză vaginala, discută cu medicul obstetrician pentru a-ţi recomanda cel mai potrivit tratament candida în sarcină pentru tine. Ceea ce poate să pară a fi o infecţie micotică poate să fie un alt tip de vaginită sau o altă afecţiune care să necesite un tratament diferit.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/, https://www.reginamaria.ro/, https://www.medicover.ro/, https://smartliving.ro/, https://utswmed.org/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close