Ce vei afla la prima vizită la ginecolog în sarcină

1 August 2023

de Teodora Savu

Au apărut primele simptome de sarcină. Cel mai probabil, ţi-a întârziat ciclul menstrual. Poate au apărut şi alte semne care prevesteau o posibilă sarcină. Ai fugit la farmacie, ai luat un test de sarcină, ai fugit înapoi acasă, l-ai făcut şi… este pozitiv! Felicitări! Acum, cel mai important lucru pe care trebuie să îl faci este o vizită la medicul ginecolog. Trebuie să te asiguri că sarcina ta este una normală şi sănătoasă. De asemenea, ai nevoie de sfaturi specializate pentru a fi sigură că sarcina se va dezvolta normal. Probabil chiar ai o listă de întrebări pe care vrei să le pui medicului, pentru a nu fi luată prin surprindere de schimbările ce se petrec pe parcursul sarcinii. De aceea, este posibil ca prima vizită la ginecolog în sarcină să fie cea mai lungă. Rămâi alături de noi pentru a afla ce presupune aceasta.

Ce trebuie să ştii despre prima vizită la ginecolog în sarcină

Cel mai probabil, prima vizită la ginecolog în sarcină va fi şi cea mai lungă, iar informaţiile pe care le vei primi vor fi cele mai vaste şi mai cuprinzătoare. Nu numai că medicul ginecolog va realiza teste şi analize medicale, pentru a se asigura că sarcina înaintează conform planului, dar va petrece mult timp alături de tine pentru a-ţi oferi răspunsuri la întrebări. De asemenea, îţi va oferi multe sfaturi, precum ce alimente sunt recomandate şi ce alimente nu sunt recomandate pe parcursul sarcinii, ce vitamine prenatale ar trebui să iei sau câtă mişcare ar trebui să faci în perioada următoare.

În continuare, notăm pentru tine detalii importante despre momentul în care ar trebui să te programezi pentru prima vizită la ginecolog în sarcină, cum să te pregăteşti pentru aceasta şi ce se întâmplă, mai exact, în cabinetul medicului ginecolog în cadrul acestei consultaţii.

Ce trebuie să faci după ce ai aflat că eşti însărcinată

După ce ai primit un rezultat pozitiv la testul de sarcină făcut acasă, sună-ţi cât mai repede medicul ginecolog pentru a programa un consult. Îngrijirea prenatală corespunzătoare este unul dintre cei mai importanţi paşi pentru a avea o sarcină sănătoasă şi, ulterior, un bebeluş sănătos.

În mod normal, prima vizită la ginecolog în sarcină are loc în cea de-a doua lună de sarcină, între cea de-a şasea şi cea de-a opta săptămână. În funcţie de clinica medicală pe care o alegi, este posibil ca medicul ginecolog să te poată programa imediat. Totuşi, în cazul altora, este posibil să trebuiască să mai aştepţi, motiv pentru care trebuie să contactezi clinica cât mai repede.

Oricât ar dura până la programarea primului consult ginecologic în sarcină, este important să faci de una singură schimbări în stilul tău de viaţă, dacă este cazul. Asta înseamnă că trebuie să fii atentă la alimentaţia ta, asigurându-te că alegi cele mai sănătoase alimente, să iei vitamine prenatale, să renunţi la fumat şi la băuturile alcoolice, în cazul în care le consumai înainte şi să te interesezi care sunt alimentele care nu ar trebui să fie consumate de femeile însărcinate (de exemplu, în sarcină nu sunt recomandate mezelurile sau peştele crud).

Bineînţeles, în cazul în care ai diferite simptome anormale şi suspectezi că sarcina ta ar putea prezenta riscuri (indiferent dacă este vorba de o primă sarcină sau de un istoric de probleme medicale, dintre care amintim afecţiunile cronice, un istoric de avorturi spontane sau avorturi anterioare), este important să transmiţi aceste îngrijorări medicului, pentru a te programa mai devreme sau chiar în regim de urgenţă.

Citeşte şi: Cei mai buni ginecologi: lista completa de specialisti la care poti apela cu incredere

Cum să te pregăteşti pentru prima vizită la ginecolog în sarcină

Chiar dacă medicul ginecolog te va ghida şi te va sfătui chiar şi fără informaţii suplimentare, este recomandat să îţi faci o mică pregătire pentru prima vizită la ginecolog în sarcină. Prin asta, ne referim în primul rând la detalii-cheie din istoricul tău medical. Este ideal să te prezinţi la prima vizită la ginecolog în sarcină măcar cu informaţii de bază despre:

  • Istoricul tău medical: Vaccinuri pe care le-ai făcut, afecţiuni sau intervenţii chirurgicale pe care le-ai suferit în trecut, alergii pe care le cunoşti, în special alergii la medicamente, dacă este cazul;
  • Istoricul tău privind sănătatea mintală: Orice informaţie despre un potenţial istoric de depresie, anxietate sau alte afecţiuni psihice;
  • Istoricul tău ginecologic: Vârsta la care ţi-a venit ciclul, detalii despre ciclul tău menstrual, dacă te confrunţi cu probleme cauzate de sindromul premenstrual sau de tulburarea disforică premenstruală, intervenţii chirurgicale ginecologice anterioare, rezultate anterioare anormale la testul Papanicolau, istoric de boli cu transmitere sexuală;
  • Istoricul tău obstretic: Sarcini anterioare, inclusiv potenţiale complicaţii ale unor sarcini sau avorturi anterioare, fie spontane, fie provocate, precum şi detalii despre naşterile anterioare, dacă este cazul;
  • Posibila expunere la boli: Boli contagioase la care este posibil să fi fost expusă (de exemplu, dacă ai călătorit recent în afara ţării, în zone cu factor de risc din acest punct de vedere, sau dacă lucrezi în domeniul medical).

Alte informaţii pe care le poţi pregăti pentru prima vizită la ginecolog în sarcină includ:

  • Trusa ta medicală: Medicul tău ginecolog va dori să cunoască numele şi dozajele medicamentelor şi suplimentelor pe care le iei (inclusiv vitamine şi medicamente pe bază de plante);
  • Afecţiuni genetice din familia ta sau familia partenerului tău: Află dacă există afecţiuni ereditare în familie, pentru ca medicul tău să aibă această informaţie de la începutul consilierii tale.

Prima consultaţie în sarcină

Aşadar, la ce ar trebui să te aştepţi la prima vizită la ginecolog în sarcină?

  1. Examenul fizic

În primul rând, medicul îţi va face un examen fizic general. Asta înseamnă că îţi va consulta inima, plămânii, sânii şi abdomenul. Îţi va măsura tensiunea arterială şi va păstra valoarea curentă pentru a o compara cu valorile de la următoarele consultaţii. Îţi va nota înălţimea şi greutatea. Va trece în revistă dacă ai vene varicoase sau umflături, pentru a compara cu următoarele vizite. Va face un examen pelvian. Va nota care este dimensiunea uterului tău şi forma pelvisului.

2. Confirmarea sarcinii

Chiar dacă ai obţinut acasă un test de sarcină pozitiv, medicul ginecolog îţi va mai face probabil încă un test de urină, precum şi un test de sânge, pentru a confirma sarcina şi a măsura nivelul de hCG din sânge.

3. Aproximarea datei naşterii

În cazul în care cunoşti data conceperii şi perioada în care ai avut ultima menstruaţie, comunică aceste date medicului tău. Acesta va calcula data aproximativă a naşterii folosindu-se de datele ultimei menstruaţii. De asemenea, va realiza un control în cadrul căruia îţi va examina colul uterin şi uterul pentru a încerca să aproximeze vârsta sarcinii. Tot pentru acest lucru se poate folosi şi de nivelul de hCG din sânge şi de o ecografie abdominală sau transvaginală.

4. Discuţii despre tine şi bebeluşul tău

Pentru a te putea consilia cât mai bine pe parcursul întregii sarcini, medicul tău ginecolog îţi va cere numeroase informaţii despre tine. Prima vizită la ginecolog în sarcină este momentul ideal pentru medicul tău să îţi cunoască istoricul medical şi să îţi ofere sfaturi despre cum va trebui în perioada următoare să ai grijă de tine şi de fătul tău nenăscut. De asemenea, îţi poate răspunde la nelămuriri, motiv pentru care este recomandat să mergi la primul control ginecologic în sarcină cu o listă de întrebări pregătită special pentru medic în concordanţă cu temerile şi nesiguranţele tale legate de următoarele câteva luni. Medicul tău ginecolog îţi va oferi foarte multe informaţii pe parcursul acestei vizite, aşa că ar fi bine să iei notiţe.

De asemenea, în cadrul primului control ginecologic din sarcină, medicul ginecolog îţi va face multe teste şi analize. Detaliem mai jos cele mai comune investigaţii care se fac la primele vizite medicale din sarcină.

Teste şi analize medicale la prima vizită la ginecolog în sarcină

  1. Testul de urină – Testul de urină se realizează pentru a măsura nivelurile de proteine, glucoză, leucocite şi bacterii din organism.
  2. Testul de sânge – Sângele este testat pentru a cunoaşte şi preveni riscurile de anemie sau de deficienţă de vitamina D, de exemplu, şi pentru a măsura nivelul de imunitate la diferite afecţiuni şi boli, precum rubeola şi varicela. Tot testele de sânge pot descoperi dacă mama este purtătoare a unor altor afecţiuni destul de comune, dintre care amintim fibroza chistică, talasemia, boala Tay-Sachs şi altele.
  3. Teste pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuală – Medicul tău ginecolog te poate testa şi pentru a descoperi dacă suferi de vreo boală cu transmitere sexuală. Printre aceste afecţiuni se numără hepatita B, sifilisul, gonoreea, chlamydia şi HIV.
  4. Testarea glicemiei – Această analiză este necesară mai ales dacă te-ai confruntat în trecut cu probleme legate de diabet sau dacă eşti predispusă la această afecţiune (de exemplu, dacă există un istoric de diabet în familia ta).

Iată ce mai poţi afla mulţumită analizelor făcute la prima vizită la ginecolog în sarcină:

  • Vei afla grupa de sânge a copilului şi factorul Rh. În cazul în care tu eşti Rh negativ, dar tatăl copilului este Rh pozitiv, este nevoie de o monitorizare specială a sarcinii şi probabil şi de o injecţie cu imunoglobină anti-D.
  • După cum menţionam anterior, îţi va fi măsurată hemoglobina. Hemoglobina din sânge este o proteină bogată în fier. Aceasta se găseşte la nivelul hematitelor sau celulelor roşii din sânge, care transportă oxigenul dinspre plămâni spre alte părţi ale corpului şi dioxidul de carbon dinspre celulele din restul corpului spre plămâni, pentru a fi eliminat. Un nivel scăzut al hemoglobinei cauzează anemia.
  • Testul de urină poate depista şi o posibilă infecţie de tract urinar.

Bilanţul medical al primului consult ginecologic din sarcină este completat de testarea ureei serice, a acidului uric seric, creatininei serice, TGO, TGP şi TSH.

Citeşte şi: Analize în sarcină: ghidul complet pentru viitoarele mămici

Sarcina în primele săptămâni

În primul trimestru de sarcină, vizitele medicale sunt de regulă programate la 4-6 săptămâni una de cealaltă. În mod normal, consulturile ulterioare vor fi mai scute decât prima vizită la ginecolog în sarcină. În primul rând, la acestea ţi se vor verifica greutatea şi tensiunea arterială şi vei putea discuta cu medicul tău ginecolog despre noi probleme şi nelămuriri apărute, dacă este cazul.

În primele săptămâni de sarcină, se vor mai realiza următoarele analize:

  • Testul prenatal Bitest (Dublu Test) – Testul prenatal Bitest sau Dublu Test este o analiză de sânge care scoate la iveală riscurile unor anomalii pentru făt, precum Sindromul Down.
  • Morfologia fetală trimestrul 1 – Consultaţiile primului trimestru de sarcină se vor încheia cu morfologia fetală trimestrul 1. Se vor realiza o ecografie a fătului şi un screening pentru anomalii genetice, care va fi comparat şi corelat cu testul prenatal Bitest. În cadrul acestei evaluări ample, vei afla informaţii vitale despre dezvoltarea fătului. Dintre acestea amintim activitatea cardiacă, starea cordonului ombilical şi a placentei, precum şi detalii despre forma corpului şi a organelor principale.

După câte săptămâni se vede sarcina?

Sarcina se vede la ecograf încă din primul trimestru. Pe parcursul unei sarcini normale, ecografiile sunt recomandate la anumite intervale de timp, pe care le vom menţiona mai jos. În cazuri speciale, medicul ginecolog poate recomanda alterări ale acestor intervale.

Monitorizare sarcină

Iată cum se recomandă realizarea ecografiilor pe tot parcursul sarcinii:

  1. Primul trimestru de sarcină cuprinde primele 13 săptămâni. Se recomandă ca prima ecografie să se realizeze între săptămânile 11 şi 14 sau chiar mai devreme, dacă există un test de sarcină pozitiv sau apar deja simptome.
  2. Cel de-al doilea trimestru de sarcină cuprinde săptămânile din în intervalul 14-27. În mod normal, în acest interval se realizează două ecografii: prima între săptămânile 15 şi 18, iar cea de-a doua între săptămânile 18 şi 24.
  3. Cel de-al treilea trimestru de sarcină cuprinde săptămânile din în intervalul 28-40. În cazul unei sarcini normale şi sănătoase, ultima ecografie se realizează în jurul săptămânii 32.

La fel ca primul control, şi următoarele sunt momente opportune pentru a discuta cu medicul tău ginecolog despre temerile, nelămuririle şi problemele pe care le poţi avea atunci când vine vorba despre sarcină şi despre copilul tău încă nenăscut. La prima vizită la ginecolog în sarcină, vei primi şi Carnetul Gravidei. Acesta conţine informaţii şi sfaturi utile despre perioada sarcinii şi dezvoltarea fătului în fiecare lună de sarcină. De asemenea, acolo poţi nota toate rezultatele testelor şi analizelor pe care le faci în cele 9 luni, pentru a avea o monitorizare atentă şi la îndemână a sarcinii tale.

Surse: https://whattoexpect.com, https://reginamaria.ro, https://halmasan.ro, https://doc.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close