Placenta: tot ce ai nevoie să știi

23 Ianuarie 2022

de Mirela Floricescu

Pe lângă bebelușul care se dezvoltă în uterul tău, alături de el mai crește un organ ce-l menține în viață. Placenta este acest organ esențial care îndeplinește mai multe roluri în timpul sarcinii. Cu siguranță ai auzit de placentă, dar cunoști rolurile acesteia în sarcină? Iată mai jos toate informațiile pe care trebuie să le știi despre placentă, tocmai pentru a avea o sarcină sănătoasă.

Ce este placenta și care este rolul ei?

Femeile care sunt pentru prima dată însărcinate cu siguranță au auzit, dar poate nu cunosc în totalitate ce este placenta. Placenta este un organ foarte important care se dezvoltă în timpul sarcinii. Placenta este atașată de peretele uterului, de obicei în lateral sau în partea superioară, iar rolul ei este de a furniza oxigen și substanțe nuritive fătului aflat în plin proces de dezvoltare. Practic, sângele de la mamă trece prin placentă, filtrând oxigenul, glucoza și alți nutrienți și îi trimite prin cordonul ombilical direct către bebeluș. De asemenea, placenta filtrează și substanțele care i-ar putea fi dăunătoare bebelușului, astfel că elimină dioxidul de carbon și produșii de degradare din sânge.

ilustratie-cu-bebelusul-in-uter-si-cu-placenta

Tot placenta produce o serie de hormoni esențiali în timpul sarcinii, precum estrogenul, progesteronul sau lactogenul. Placenta menține sângele mamei separat de sângele copilului, tocmai pentru a-l proteja pe cel mic împotriva infecțiilor. Spre finalul sarcinii, placenta trimite către făt mulți anticorpi, care îi sunt acestuia necesari după naștere. Medicii avertizează viitoarele mămici asupra un lucru, anume că alcoolul, nicotina sau unele medicamente pot traversa placenta, iar în acest mod pot să apară probleme de dezvoltare la copil.

Cum arată placenta?

O altă curiozitate pe care este posibil să o ai dacă ești însărcinată este despre cum arată placenta. Acest organ atât de important pentru bebelușul tău are formă discoidală sau pentru o asociere mai simplă ea arată precum o clătită și are margini rotunjite. Porțiunea mediană a placentei măsoară între 2 – 4 cm. Cordonul ombilical este, de obicei, atașat în centrul placentei, dar pot fi și inserții marginale (în interiorul membranelor corioamniotice).

placenta-cu-cordonul-ombilical

De asemenea, placenta este plină de vene și noduroasă, o parte roșie atașată de uter, iar cealaltă aflată aproape de făt este de culoare gri închis. Multele vase de sânge pe care placenta le are sunt esențiale pentru copil, deoarece prin intermediul lor sunt transportate apa, oxigenul și nutrienții. Nu în ultimul rând, placenta este un organ sângeros. Însă, sângele placentar provenit de la vene și din țesutul propriu-zis este bogat în celule stem hematopoietice din care sunt derivate toate tipurile de celule sangvine. Transplantul cu celule stem hematopoietice are deja indicație standard în tratarea multor boli grave, precum cele hematologice sau oncologice.

În cât timp se lipește placenta?

Prima întrebare a gravidelor este adesea când se formează placenta. În acest sens, placenta începe să se dezvolte începând cu săptămâna 4 de sarcină, adică în momentul în care ovulul fertilizat de către spermatozoid devine embrion și se atașează de peretele uterin. Placenta se formează dintr-o masă de celule, rămase după atașarea embrionului de uter. Practic, aceste celule în loc să se lipească de embrion și să formeze membre sau organe, ele se adâncesc în țesutul uterin și formează placenta.

În următoarele două luni, placenta se dezvoltă. Capilarele mici se transformă în vase de sânge mai mari, oferind fătului nutrienții de care are nevoie pentru a crește. La începutul celui de-al doilea trimestru, placenta ajunge să se dezvolte complet.

Alte două întrebări care au legătură între ele tot venite din partea gravidelor sunt în cât timp se lipește placenta sau când se fixează placenta. Placenta se formează în cele mai multe cazuri în sus, în jos sau în lateralele uterului. Însă, pe măsură ce uterul crește și placenta se poate mișca în jos sau în sus. De aceea, poziția placentei este verificată abia în săptămâna 18 de sarcină, adică la începutul trimestrului 2.

Factori care pot afecta dezvoltarea placentei

Înainte de a rămâne însărcinată este recomandat să discuți cu medicul tău despre schimbările pe care trebuie să le faci în viața ta, tocmai pentru ca sarcina să decurgă normal. Placenta este organul care îți protejează bebelușul de infecții și îl ajută să se dezvolte, astfel că ea trebuie să nu prezinte vreo problemă.

Principalii factori care pot afecta dezvoltarea placentei sunt:

  • Sarcina multiplă
  • Hipertensiunea arterială
  • Tulburările de coagulare a sângelui
  • Sarcini anterioare cu probleme placentare
  • Consumul de substanțe interzise
  • Traumatismele abdominale
  • Fumatul
  • Intervențiile la nivelul uterului (cum ar fi operația de cezariană)
  • Ruptura prematură a membranelor
  • Vârsta mamei (peste 40 de ani)
  • Excesul sau lipsa lichidului amniotic
  • Preeclampsia

Ce probleme putem întâlni la nivelul placentei

În timpul sarcinii, pot apărea brusc probleme la nivelul placentei. De asemenea, anumite afecțiuni debutează de la începutul sarcinii, urmând să se dezvolte pe parcurs. Toate afecțiunile placentare sunt grave, din cauza faptului că există un risc crescut de sângerare vaginală masivă.

femeie-insarcinata-care-sta-pe-canapea-si-are-dureri-abdominale-de-la-placenta

Cele mai frecvent întâlnite probleme la nivelul placentei sunt:

  • Placenta abruption: presupune separarea parțială sau totală a placentei de peretele uterin. Dezlipirea de placentă pune bebelușul în pericol, din cauza faptului că este blocat transportul de substanțe nutritive și oxigen de la mamă la copil. Lăsată netratată, placenta abruption poate duce la naștere prematură sau chiar pierderea uterului.
  • Placenta praevia: este atunci când placenta ocupă parțial sau total colul uterin (canalul pe unde iese copilul). Placenta praevia apare frecvent la începutul sarcinii, iar în multe cauzuri se rezolvă de la sine, deoarece organul se mișcă mai sus în uter odată cu expansiunea acestuia. În schimb, dacă aproape de momentul nașterii organul încă acoperă cervixul, atunci se impune efectuarea operației de cezariană.
  • Placenta accreta: această condiție apare atunci când vasele de sânge de la nivelul placentei se dezvoltă prea adânc în peretele uterin. Acest lucru poate duce la pierderi masive de sânge în timpul sau după naștere și pune viața mamei și a copilului în pericol. Femeile care au placenta accreta nasc frecvent prin cezariană, iar după naștere li se îndepărtează chirurgical uterul (histerectomie).
  • Insuficiența placentară: este atunci când placenta nu funcționează corect, adică privează bebelușul de oxigen și nutrienți. Acest lucru afectează dezvoltarea fătului.
  • Retenția placentară: înseamnă că placenta nu a fost expulzată în 30 – 60 de minute după naștere. Dacă organul nu este expulzat după naștere, se poate ca ea să fie blocată în colul uterin sau este încă atașată de uter. O placentă rămasă în uter provoacă infecții grave, sângerări masive, astfel că pune viața mamei în pericol.

Ce simptome apar dacă ai probleme cu placenta?

Pe parcursul sarcinii, trebuie să fi atentă la multe semne pe care ți le dă corpul tău, iar pentru orice problemă pe care o ai mergi la medic pentru un control. Ține cont de faptul că simptomele principale care apar atunci când ai probleme cu placenta sunt:

  • Sângerările vaginale
  • Durerile abdominale
  • Durerile de spate
  • Contracțiile uterine frecvente

De ce îmbătrânește placenta?

Îmbătrânirea placentei trebuie să se producă gradual pe măsură ce sarcina avansează. Există 3 grade de maturare ale placentei. Pornește de la gradul 0 din a 4-a săptămână de sarcină și ajunge la gradul 1 abia în săptămâna 31. La gradul 2 se ajunge în săptămâna 36, iar la gradul 3 după săptămâna 38. Deși este considerat un proces normal, semnalul de alarmă se declanșează atunci când o femeie însărcinată a ajuns la ultimul grad de calcifiere prea devreme, adică înainte de săptămâna 36 de sarcină.

ilustratie-cu-roz-si-albastru-cu-bebelusul-in-uter-si-placenta

Dacă nu te-ai informat până acum, poate nu știi de ce îmbătrânește placenta. Astfel că, fumatul, stresul oxidativ, hipertensiunea arterială, reacțiile adverse la anumite medicamente, diabetul, anemia și excesul de suplimente alimentare (mai ales cele pa bază de calciu) reprezintă cauzele principale pentru îmbătrânirea placentei.

Placenta îmbătrânită este asociată cu probleme la naștere precum greutatea mică a fătului, hemoragia postpartum, placenta abruptio, nașterea prematură, un scor Apgar scăzut sau decesul bebelușului.

Cum se produce expulzia placentei?

După un lung travaliu, ultimul lucru la care te gândești după naștere este expulzia placentei. Însă, odată ce bebelușul a ieșit din burtica ta, acest organ nu mai are niciun rol. Dacă vei naște pe cale vaginală, la fel va expulzată și placenta, adică în timpul celei de-a treia faze a travaliului.

După naștere vei avea în continuare contracții ușoare, iar medicul va trage cu atenție de cordonul ombilical și va masa cu grijă partea inferioară a abdomenului pentru a stimula uterul să se contracte și să expulzeze placenta. O să împingi încă o dată pentru eliminarea placentei, care se produce împreună cu o cantitate mică de sânge.

Nu te speria, eliminarea sângelui este perfect normală, deoarece vorbim despre un organ puternic vascularizat. Expulzia placentei durează între 5 – 30 de minute. În schimb, dacă vei naște prin cezariană, atunci medicul va îndepărta placenta în timpul intervenției chirurgicale. De asemenea, medicul se va asigura că organul este intact, astfel încât să nu rămână fragmente în uter. Orice porțiune rămasă în uter trebuie îndepărtată imediat pentru a preveni sângerarea și infecția.

Această placentă este un organ care se dezvoltă în perioada sarcinii, ea având roluri foarte importante în ceea ce privește dezvoltarea bebelușului. De aceea, dacă ai orice simptom care poate fi legat de o problemă a placentei, trebuie să de urgență la medic pentru un control. Ține cont de faptul că printr-o placentă sănătoasă îi asiguri bebelușului tău toți nutrienții de care are nevoie în burtica ta.

Surse: healthline.com, pregnancybirthbaby.org.au, mayoclinic.org, webmd.com, whattoexpect.com, thebump.com, reginamaria.ro, mamisicopilul.ro, medlife.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close