Sarcina extrauterină iese la test? Ce spun medicii

1 August 2023

de Teodora Savu

Sarcina începe cu ovulul fertilizat. În mod normal, ovulul fertilizat se ataşează de peretele uterin. Totuşi, există şi fenomenul de sarcină ectopică sau extrauterină. În acest caz, ovulul fertilizat se dezvoltă în afara cavităţii principale a uterului. Citeşte în continuare care sunt simptomele, cauzele şi tratamentele unei sarcini ectopice. Şi, de asemenea, sarcina extrauterină iese la test?

Diferenţa dintre o sarcină normală şi o sarcină extrauterină

Ce este sarcina extrauterină?

Aşa cum am menţionat anterior, sarcina ectopică sau extrauterină este cea care se dezvoltă în afara uterului. Din păcate, acest tip de sarcină nu poate fi dus la bun final. În plus, pe parcursul dezvoltării sarcinii, pot apărea complicaţii periculoase pentru viaţa mamei. Aşadar, dacă apar simptome specifice, pe care urmează să le detaliem mai jos, este necesar un consult de urgenţă din partea medicului.

În cazul unei sarcini ectopice, ovulul este fecundat de spermatozoid la nivelul tractului genital feminin, unde se şi implantează, spre deosebire de cazul unei sarcini sănătoase, în cadrul căreia ovulul fecundat se ataşează de peretele uterin. În peste 90% din cazurile de sarcină ectopică, embrionul se implantează la nivelul trompelor uterine. Totuşi, există şi cazuri rare în care acesta se poate ataşa de cavitatea pelviana, cavitatea abdominală, insterstiţiul uterin, colul uterin sau chiar de ovare.

Aşa cum am menţionat anterior, sarcina ectopică nu poate fi finalizată. Aceasta poate involua sau poate determina invazia ţesuturilor învecinate.

Citeşte şi: Totul despre sarcina ectopica

Cauze şi factori de risc

De cele mai multe ori, sarcina extrauterină este cauzată de inflamarea trompelor uterine. Dar mai există şi alte cauze posibile, dintre care amintim:

  • Absenţa unui ovar
  • Dezvoltarea anormală a ovulului fecundat
  • Dezechilibrele hormonale
  • Endometrioza (prezenţa unor fragmente de ţesut asemănătoare celui din peretele uterin în afara uterului)

Se crede că riscul de sarcină ectopică poate fi ridicat în următoarele cazuri:

  • După un avort
  • În urma anumitor tratamente de fertilitate
  • Dacă s-au realizat intervenţii chirurgicale la nivelul trompelor uterine
  • Dacă s-au realizat intervenţii chirurgicale la nivel pelvian
  • Dacă femeia utilizează sterilet
  • Dacă au existat afecţiuni inflamatorii în zona pelviană
  • Dacă femeia a suferit de apendicită
  • Dacă au existat anumite infecţii, precum Chlamydia

De asemenea, riscul apariţiei unei sarcini ectopice este mai ridicat în cazul femeilor fumătoare şi al celor care au peste 35 de ani.

Totuşi, nu toate sarcinile ectopice sunt influenţate de aceşti factori de risc. În peste jumătate dintre cazuri, femeile nu prezintă niciunul dintre aceste riscuri.

Simptome sarcină extrauterină

În primele două-trei săptămâni de sarcină, sarcina extrauterină nu se manifestă în niciun fel diferit faţă de o sarcină normală. Astfel, dacă apar simptome, acestea sunt simptomele uzuale ale unei sarcini. Dintre ele amintim:

  • Greţuri
  • Întârzierea ciclului menstrual
  • Sensibilitate mai ridicată la nivelul sânilor
  • Somnolenţă
  • Schimbări ale apetitului

La fel ca în cazul unei sarcini normale, aceste simptome pot continua. Astfel, nu este neobişnuit ca femeia gravidă să nu realizeze în primele săptămâni că se confruntă cu o problemă medicală. De aceea, din momentul în care ciclul menstrual a întârziat şi testul de sarcină a ieşit pozitiv, se recomandă consultarea unui medic, pentru a vă asigura că sarcina este una normală şi sănătoasă. Vizitele periodice la medic pe parcursul sarcinii pot preveni apariţia complicaţiilor ulterioare.

Dacă nu este consultat medicul şi sarcina extrauterină nu este depistată destul de timpuriu, îşi pot face apariţia şi simptome specifice unei probleme medicale. Din cauza dezvoltării embrionului într-un mediu nepotrivit, pot apărea simptome inconfortabile pentru mamă, cum ar fi:

  • Sângerările – Cel mai comun simptom al unei sarcini extrauterine este caracterizat de sângerări vaginale uşoare.
  • Durerile abdominale – Durerile abdominale cauzate de o sarcină ectopică sunt de obicei localizate în partea inferioară a abdomenului, în zona pelviană. Acestea acompaniază sângerările vaginale. Sarcina ectopică poate cauza sângerări ale tubului falopian, care pot cauza şi dureri abdominale, precum şi probleme ale aparatului digestiv. Simptomele specifice, precum şi locul specific unde se resimte disconfortul, depind de zona în care se acumulează sângele şi ce nervi irită acesta în proces.

Dacă nici în acest caz nu se iau măsurile corespunzătoare de tratare a problemei medicale, deci dacă embrionul continuă să crească în acest mediu care nu este propice dezvoltării sale, poate avea loc ruptura tubului falopian. În acest caz, există riscul unei hemoragii abdominale serioase. Hemoragia internă este extrem de periculoasă, putând ameninţa viaţa femeii însărcinate. Simptomele acestui eveniment grav includ ameţeli şi leşinuri.

Tipuri de sarcină extrauterină

Aşa cum am menţionat anterior, există mai multe tipuri de sarcină extrauterină. În general, acestea sunt clasificare în funcţie de poziţionarea ovului fecundat în organismul femeii. În continuare, menţionăm şi detaliem tipurile de sarcini ectopice:

Sarcina tubară

După cum spuneam, în cazul unei sarcini ectopice, cel mai adesea, embironul se ataşează undeva la nivelul trompelor uterine. În general, o sarcină extrauterină tubară nu trece de 8 săptămâni. Dacă embrionul ajunge la acest nivel de dezvoltare, în mod normal, există două variante de finalitate: fie are loc un avort tubar, fie se produce ruperea trompei uterine.

Ruperea trompei uterine provoacă dureri abdominale puternice, însoţite adesea şi de alte simptome neplăcute. Dintre acestea amintim:

  • Ameţeli şi stări de leşin
  • Transpiraţii reci
  • Frecvenţă cardiacă crescută
  • Tensiune scăzută
  • Febră
  • Greţuri şi vărsături
  • Scaune moi, frecvente şi dureroase

În cazul în care se ajunge la un avort tubar, acesta se produce în momentul în care organismul respinge embrionul din trompele uterine. De obicei, acest eveniment poate avea loc în jurul celei de-a treia, a patra sau a cincea săptămâni.

În cazul unui avort tubar, femeia va prezenta simptome neplăcute grave, dar nu atât de puternice precum în cazul rupei trompei uterine. Printre simptomele unui avort tubar se numără:

  • Contracţiile dureroase cauzate de micşorarea diametrelor trompelor
  • Sângerările – În cazul unui avort tubar, sângerările sun cauzate de respingerea endometrului şi de afectarea vaselor sangvine. Cel mai adesea, nu este vorba despre o cantitate mare de sânge vizibil. Totuşi, asta nu înseamnă că acea cantitate este cantitatea totală de sânge pierdut. În unele cazuri, o parte din sângele eliminat poate ajunge în peritoneu.

2. Sarcina ovariană

Sarcina ovariană constă în ataşarea embrionului de ovar sau chiar de interiorul său. Ca şi în cazul sarcinii tubare, unde trompa uterină se poate rupe, în cazul sarcinii ovariene, femeia se poate confrunta cu ruperea ovarului, ca urmare a creşterii embrionului. Simptomele sunt similare.

3. Sarcina abdominală

Sarcina abdominală poate fi de două tipuri – primară sau secundară. În cazul sarcinii abdominale primare, embrionul se ataşează de peritoneu. În cazul sarcinii abdominale secundare, acesta ajunge în peritoneu ca urmare a avortului tubar. În cazuri destul de rare, sarcina abdominală se poate dezvolta mai mult decât celelalte tipuri de sarcină extrauterină. Acest lucru aduce cu sine riscuri suplimentare, precum hemoragii abundente şi leziuni interne grave.

4. Sarcina cervicală

În cazul unei sarcini cervicale, embrionul începe să se dezvolte în canalul cervical. Acest tip de sarcină extrauterină se manifestă la început prin sângerări destul de mici care ulterior se pot transforma în adevărate hemoragii. Sarcina cervicală este cel mai rar tip de sarcină ectopică, afectând aproximativ 0.1% dintre femeile diagnosticate cu sarcină ectopică, motiv pentru care este şi cel mai dificil de diagnosticat.

Citeşte şi: Cele mai comune cauze ale avortului spontan

Testul de sarcină depistează sarcina extrauterină?

Cele mai multe femei se întreabă dacă sarcina extrauterină iese la test. În cazul în care o femeie rămâne gravidă, dar sarcina este extrauterină, testul de sarcină va fi pozitiv. Din păcate, acesta nu cunoaşte şi localizarea acesteia, deci nu puteţi afla prin intermediul unui test simplu de sarcină dacă aceasta este una normală şi sănătoasă sau dacă ovulul fecundat este localizat în afara uterului. Tocmai de aceea se recomandă o vizită la medicul ginecolog imediat ce rezultatul testului de sarcină a ieşit pozitiv.

Sarcina ectopică iese la test?

Deşi testul simplu de sarcină din comerţ nu poate identifica prezenţa în organism a unei sarcini ectopice, există, din fericire, alte teste şi analize care depistează această problemă. Toate acestea vor fi făcute însă de medicul ginecolog, motiv pentru care se recomandă consultarea sa cât mai devreme.

Una dintre cele mai importante investigaţii care trebuie realizată chiar şi în cazul unei sarcini sănătoase este o ecografie, de preferat o ecografie transvaginală. În acest caz, sarcina extrauterină iese la test, fiind foarte uşor de depistat cu ajutorul unei ecografii transvaginale.

Totuşi, momentul în care vi se face ecografia este foarte important. Dacă sarcina extrauterină este foarte la început, din cauza dimensiunii reduse, este posibil ca aceasta să nu apară de la prima ecografie.

Atunci când vizitaţi pentru prima oară medicul ginecolog în urma unui test de sarcină pozitiv, este ideal să ştiţi datele între care aţi avut ultima menstruaţie. Acest amănunt îl ajută pe medic să stabilească anumite detalii legate de sarcină şi, dacă este cazul, să ofere un diagnostic mult mai precis al unei sarcini ectopice.

În cazul în care, la prima ecografie, medicul ginecolog pune diagnosticul de sarcină cu localizare neprecizată, acest lucru nu trebuie să vă sperie, pentru că nu înseamnă în mod obligatoriu că este vorba despre o sarcină ectopică. Ceea ce înseamnă acest diagnostic este faptul că trebuie făcute alte analize şi teste până la stabilirea unui diagnostic sigur. Dacă vi se spune că sarcina dumneavoastră este cu localizare neprecizată, este posibil ca ea să fie perfect sănătoasă, dar să fie prea timpurie pentru a fi depistată la o primă ecografie.

Atunci când o sarcină ectopică este suficient de dezvoltată pentru a apărea la ecografie, acestea sunt semnele potenţiale care duc către acest diagnostic:

  • O formaţiune care apare în apropiere de ovar
  • Un sac gestaţional gol aflat în afara cavităţii uterine

Un sac gestaţional care conţine embrionul sau vezicula vitelină, dar care este poziţionat în afara uterului. În acest caz, poate fi prezentă chiar şi activitatea cardiacă. Chiar şi aşa, sarcina tot nu va putea fi dusă la bun sfârşit.

Sarcina extrauterină iese la testul de sânge?

Sarcina extrauterină iese la test dacă vorbim despre un test de sânge. Mai exact, este vorba de un test care se numeşte beta-Hcg. Acesta este format de fapt din două teste de sânge identice, care trebuiesc realizate la un interval de 48 de ore. O singură analiză nu este suficientă pentru a depista o sarcină extrauterină.

De obicei, în urma rezultatelor testului de sânge beta-Hcg, medicul ginecolog va realiza oricum şi o ecografie transvaginală. Aceasta îi permite doctorului să vadă cu exactitate locaţia sarcinii. Cu ajutorul undelor sonore, un dispozitiv introdus în vagin creează o imagine precisă a uterului, ovarelor şi tuburilor falopiene, pe care ulterior o transmite către un monitor.

Acelaşi sistem este folosit şi de ecografia abdominală, însă ecografia transvaginală este mai exactă, în special în perioada timpurie a sarcinii.

Sarcina extrauterină iese la testul de urină?

Aşa cum am menţionat anterior, la fel ca în cazul testului de urină cumpărat din comerţ, acesta nu poate depista o sarcină extrauterină. Cea mai eficientă analiză care poate depista o sarcină ectopică este testul de sânge beta-Hcg, urmat de o ecografie transvaginală.

Caz excepţional: Sarcină ectopică ce nu a ieşit la test

Totuşi, ca în cazul celor mai multe afecţiuni şi anomalii medicale, există şi anumite excepţii care nu urmează mersul firesc al lucrurilor. National Center for Biotechnology Information din Statele Unite ale Americii relatează un astfel de caz, pe care îl preluăm în continuare:

„O femeie gravidă în vârstă de 25 de ani cu istoric de sarcină ectopică s-a prezentat la secţia de Urgenţe cu dureri puternice în partea inferioară dreaptă a abdomenului, dureri ce persistau de aproximativ 24 de ore şi erau însoţite de stări de leşin. În urmă cu trei săptămâni, fusese diagnosticată cu posibilă sarcină ectopică. Din cauza unor valori ridicate ieşite la testul de sânge beta-Hcg, i s-a prescris metotrexat. În ultimele două săptămâni, valorile scăzuseră, dar nu ajunseseră la 0. În urma diagnosticului, pacienta a fost activă din punct de vedere sexual, a utilizat contraceptive pe cale orală, iar partenerul său a folosit prezervativ.

La momentul examinării, era trează şi alertă. Temperatura era 37; ritmul cardiac de 99 de bătăi pe minut; 14 respiraţii pe minut; oxigen 99%. […] Testul de sarcină era negativ, iar noua analiză beta-Hcg oferea valori normale. Ecografia arăta un uter normal, dar se putea observa o masă plină cu lichid. Se suspecta o sarcină ectopică ruptă, chiar dacă testul de sarcină era negativ.

Pacienta a fost dusă în sala de operaţie pentru o laparoscopie care să ofere un diagnostic. Examinarea realizată sub anestezie a dezvăluit fluid în cavitatea abdominală. La intrarea în abdomen, s-au găsit 500 de mililitri de sânge. Tubul falopian drept era rupt şi un cheag de sânge bloca intrarea. S-a realizat o salpingectomie dreaptă cu hemostază excelentă. Ovarele şi uterul erau normale. Pacienta a trecut cu bine peste intervenţia chirurgicală şi a fost externată în aceeaşi zi. La examinarea patologică a fost confirmată sarcina ectopică.”

Aşadar, în mod normal, sarcina extrauterină iese la test numai în sensul în care astfel puteţi afla că sunteţi însărcinată. Testul de urină nu face diferenţa între sarcina intrauterină şi cea extrauterină. În concluzie, în cazul în care aveţi un test de sarcină pozitiv sau aveţi simptome care vă pun pe gânduri chiar şi în cazul unui test de sarcină negativ, nu staţi pe gânduri şi contactaţi cât mai repede medicul ginecolog.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/, https://www.mayoclinic.org/, https://www.reginamaria.ro/, https://www.qbebe.ro/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close