Tot ce trebuie sa stii despre sarcina molara

23 Mai 2019

de Irina Olteanu

O sarcina molara constituie o anomalie a placentei, cauzata de o problema in momentul in care ovulul si spematozoidul se intalnesc pentru fertilizare. Desi apare rar, impune interventie chirurgicala. Vei afla aici toate informatiile despre ea, incepand de la simptome, cauze si terminand cu tipul de tratament pe care il presupune.

Ce este sarcina molara

Sarcina molara apare rar, la 1 din 100 de sarcini, fiind cunoscuta si sub denumirea de boala trofoblastica gestationala, mola hidatiforma; este de doua feluri – completa (exista o masa de celule anormale si nu se dezvolta un fat) si partiala (un fat anormal incepe sa se formeze, dar nu poate supravietui sau nu se poate transforma in bebelus). Aceasta este rezultatul unei erori genetice din timpul procesului de fertilizare, care conduce la dezvoltarea de tesut anormal in interiorul uterului (are aspectul unei acumulari mari si aleatorii de grup de celule similare ciorchinelui de strugure). In mod concret fatul nu se formeaza corespunzator in uter si bebelusul nu se dezvolta. Rareori este vorba despre un embrion dezvoltat, insa modul sau de prezentare este similar celui unui fat. Pentru a trata sarcina molara, este necesara o interventie simpla, de indepartare a celulelor din uter, insa uneori cateva raman in urma si un tratament suplimentar se va impune pentru eliminarea lor.

Simptome pentru sarcina molara

Adesea, femeile cu o sarcina molara se simt insarcinate, experimentand greturi matinale puternice. Uneori nu exista semne ca o sarcina este molara, putand fi observata doar in timpul unei ecografii de rutina la 8-14 saptamani sau in timpul testelor efectuate dupa pierderea unei sarcini.

In unele situatii, femeile cu acest tip de problema experimenteaza sangerare vaginala sau o scurgere inchisa la culoare la inceputul sarcinii (de obicei in primele trei luni), care poate contine mici umflaturi similare strugurilor, greturi matinale grave si un abdomen neobisnuit de umflat (uterul este mai mare decat trebuie). Unele cazuri prezinta hipertensiune arteriala si probleme cu tiroida. Deoarece aceste simptome sunt de obicei specifice oricarei sarcini, nu constituie intotdeauna un semn ca exista o problema in dezvoltarea bebelusului tau.

sarcina molara

Cauze si factori de risc

O sarcina molara nu este cauzata de ceva ce faci tu sau partenerul tau. Aceasta apare daca exista o cantitate de material genetic dintr-un ovul fertilizat care nu este corecta – de exemplu, daca un ovul care nu contine material genetic este fertilizat de un spermatozoid sau un ovul normal este fertilizat de doi spermatozoizi. Nu este clar motivul de aparitie, dar exista anumiti factori de risc identificati.

Astfel, in Statele Unite ale Americii aproximativ 1 din 1000 de sarcini este una molara; Mexic, Asia de SE (riscul de aparitie este dublu) si Filipine au insa rate mai ridicate. Femeile caucaziene sunt expuse unui risc mai ridicat decat cele de culoare. Alti factori de risc: femeile cu varsta peste 40-45 de ani sau adolescentele (pana la 20 de ani), cele cu o sarcina molara anterioara, cu istoric de pierderea sarcinii. Daca ai avut in trecut o sarcina molara, sansele ca situatia de a te confrunta cu alta este de 1 din 5.

Diagnostic si tratament

Pentru a avea un diagnostic exact al acestei afectiuni, in urma unui examen pelvian se va releva un uter de dimensiune mai mare sau mai mica, ovare marite si o cantitate anormal de ridicata de hormoni de sarcina hCG. Ecografia va indica adesea un aspect similar ciorchinilor de struguri, semnalizand o placenta anormala, precum si nicio miscare fetala/lipsa ritmului cardiac fetal, hiptertensiune arteriala. Sunt cazuri in care se descopera sarcina molara la prima ecografie, in vreme ce altele in care se observa abia dupa o pierdere/intrerupere de sarcina.

Daca in urma ecografiei se confirma existenta unei sarcini molare, tratamentul de indepartare este recomandat. De multe ori sarcinile molare se intrerup in mod spontan si tesutul eliminat va semana cu un strugure. Acesta se poate realiza prin trei modalitati:

  •  Suctiune – celulele anormale sunt extrase cu ajutorul unui tub subtire care este introdus in uter prin vagin (sub anestezie generala). Mai exista si varianta de dilatatie si chiuretaj (evacuare uterina), ce presupune stimularea organismului de a elimina singur. De obicei se impune o anestezie generala.
  • Medicatie – daca excrescenta este prea mare pentru a fi extrasa prin suctiune pot fi prescrise medicamente pentru a ajuta la eliminarea sa prin vagin
  • Interventie chirurgicala de indepartare a uterului (histerectomie) – poate constitui o optiune daca nu iti mai doresti copii in viitor.

Majoritatea tratamentelor pe baza de dilatatie si chiuretaj sunt de succes si pacientele pot fi externate in aceeasi zi; 90% dintre femei nu necesita tratament suplimentar. Daca este tratata timpuriu, sarcina molara este 100% curabila. Discuta cu medicul tau ginecolog despre beneficiile si riscurile pe care le implica fiecare dintre variante.

In cazul in care diagnosticul este intarziat, pot aparea o serie de complicatii, precum hemoragie, chisturi ovariene, scurtarea respiratiei (cand se raspandeste la plamani), preeclampsie. Atunci cand nu este tratata si nici nu are loc un avort complet pot aparea alte complicatii (neoplazie trofoblastica gestationala), precum: crestere anormala a tesutului placentar, mol invaziv (se raspandeste in peretii uterului), mol metastatic (celulele migreaza in alte organe si cauzeaza tumori secundare), coriocarcinom gestational (un tip de cancer cu raspandire rapida care poate ajunge in orice loc din corp prin vasele de sange sau sistemul limfatic).

Sarcina molară și confuzia acestui diagnostic cu cancerul

Sarcina molară se mai numește și mola hidatiforma. Dacă nu știi ce este sarcina molară, poate de aici să provină și confuzia acestui diagnostic. Într-adevăr, sarcina molară este o tumoare, adică un țesut care crește anormal în uter în locul fătului și care nu are nicio informație genetică. Însă, sarcina molară este, o tumoare benignă, necanceroasă, care nu afectează capacitatea femeii de a avea copii în viitor. Trebuie să ții cont de faptul că sarcina molară trebuie îndepărată printr-o intervenție chirurgicală, deoarece țesutul ajunge să ocupe în timp întregul uter. Există și cazuri rare în care țesutul din sarcina molară nu este îndepărtat la timp și devine canceros, iar această boală se numește coriocarcinom. În acele cazuri, tratamentul este cel specific pentru afecțiunile oncologice.

Trebuie să te informezi dacă nu știi ce înseamnă sarcina molară, iar dacă prezinți simptome ale acesteia este vital să mergi de urgență la medic. Sarcina molară nu poate continua ca una normală, iar pentru evitarea complicațiilor ea trebuie îndepărtată cât mai repede. De asemenea, femeile care au avut sarcină molară trebuie să discute cu medicul înainte de a rămâne, din nou, însărcinate, deoarece îți poate recomanda să aștepți 6 – 12 luni înainte de o nouă încercare. Apoi, după ce vei rămâne însărcinată, medicul îți va face o ecografie mai devreme, tocmai pentru a se asigura că totul decurge normal.

Valori beta hCG în sarcina molară

În sarcina normală, valorile beta hCG încep să crească imediat ce embrionul s-a implantat de peretele uterin. Testarea hCG-ului poate fi efectuată cel mai devreme după 5 – 7 zile de la implantare, însă rezultatele pot fi greu de interpretat atât de repede, astfel că ar fi necesară repetarea testului. Implantarea va genera valori ale hCG-ului care se vor dubla sau tripla, la intervale de 48-72 de ore.

Sarcina normală poate debuta cu valori mici ale hCG-ului, dar pot să crească într-un ritm normal, ceea ce se corelează cu o evoluție bună. Sarcina ectopică și molară sunt acele situații în care valoarea hCG-ului este foarte mare. Diagnosticul pentru sarcina molară se pune după ce sunt corelate valorile hCG-ului, cu evoluția și vârsta sarcinii.

Sarcina normală are o variație (în funcție de săptămânile de gestație) a beta hCG-ului între 1.000 – 10.000 mUI/mL. În schimb, în sarcina molară aceste valori beta hCG sunt foarte mari, astfel că se poate ajunge la peste 100.000 mUI/mL. Pe lângă valoarea de beta hCG-ului și vârsta sarcinii, diagnosticul se pune și pe baza altor simptome pentru sarcina molară cum ar fi sângerările vaginale sau creșterea rapidă uterină.

Complicații pentru sarcina molară

Multe femei nu doar că nu știu complicațiile asociate unei astfel de anomalii, dar nu cunosc ce este sarcina molară sau ce înseamnă sarcină molară. Complicațiile sarcinii sunt confundate adesea, dar sarcina ectopică și molară nu sunt același lucru. Sarcina ectopică este cea în care embrionul se dezvoltă în afara uterului. Sarcina molară în dex sau pe alte site-uri populare nu este explicată, de aceea cel mai bine este să te informezi din surse sigure. Astfel, sarcina molară cunoscută și sub numele de mola hidatiforma este o tumoră benignă care se dezvoltă în uter. De asemenea, sarcina molară este o formă de boală trofoblastică gestațională, fiind rezultatul unei erori genetice. Dacă a avut cineva sarcină molară, implicit această boală trofoblastică și cunoști femeia respectivă, află că mola hidatiforma nu este cancer, astfel că nu trebuie să intri imediat în panică. Sarcina molară apare atunci când ovulul fecundat primește mai mulți cromozomi de la tată. Acești cromozomi de la tată transformă placenta într-o masă de vezicule care se dezvoltă în continuu. Aceste vezicule pot fi de numărul sutelor sau miilor.

femeie-însărcinată-cu-sarcină-molară-care-ține-o-ecografie-în-mână

Cromozomii de la tată sunt cei care determină sexul bebelușului. Există 2 tipuri de sarcină molară sau mola hidatiforma, anume sarcină molară completă, în care nu există embrion, iar țesutul de la placentă este afectat în totalitate și sarcină molară parțială în care embrionul este anormal, dar o parte din țesutul din placentă este normal. O femeie poate avea impresia eronată că nu mai poate rămâne însărcinată după sarcină molară, dar dacă mola hidatiforma este descoperită la timp, uterul nu rămâne afectat în vreun fel. La fel cum cromozomii de la tată pot fi o dată în plus, dar la următoarea sarcină totul să fie normal. Deci după o sarcină molară detectată la timp placenta și uterul nu rămân afectate. Știm că pierderea unei sarcini este un lucru devastator pentru orice femeie, dar nu lăsa ca o sarcină molară sau mola hidatiforma să te doboare. Ia-ți cât timp ai nevoie și discută cu persoanele dragi din jurul tău. De asemenea, poți căuta despre sarcina molară pe forum, tocmai pentru a citi și despre experiențele altor femei.

Cele mai întâlnite simptome pentru sarcina molară sunt: sângerare vaginală, dureri pelvine, expulzie vaginală a unor vezicule (de obicei, aceste vezicule sunt asemănătoare unui ciorchine de strugure), greața, voma, hipertensiune arterială, chisturi ovariene, anemie, hipertiroidism și preeclampsie. Mola hidatiforma poate fi detectată și în urma unor analize și controale amănunțite. Medicii pot observa, în primul rând, creșterea rapidă uterină, adică dacă uterul este prea mare comparativ cu vârsta gestațională.

Sarcina molară sau mola veziculară reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze de sângerare în primul trimestru de sarcină, alături de sarcina ectopică și avortul spontan. În schimb, sarcina molară în fiv (fertilizare in vitro) este mai rară, deoarece mecanismele folosite pentru a introduce embrionul reduc posibilitatea de a transfera un embrion triploid.

femeie-gravid-care-stă-pe-marginea-patului-și-își-ține-mâna-la-gură-pentru-că-îi-este-rău

O sarcină molară nu poate continua ca una normală. De aceea, singurul tratament pentru sarcina molară sau mola hidatiforma este îndepărtarea acesteia. Această măsură este luată pentru evitarea complicațiilor. Îndepărtarea sarcinii molare presupune o intervenție chirurgicală minoră numită chiuretaj, care durează între 15 – 30 de minute. Dacă pacienta nu mai dorește să rămână gravidă în viitor, uterul se poate îndepărta și el. După chiuretaj medicul va testa timp de mai multe săptămâni nivelul hormonului beta HCG. Acest hormon HCG are rolul fundamental de a menține sarcina, împiedicând menstruația. În timpul sarcinii, nivelul hormonului HCG crește exponențial. Detectarea acestor valori beta HCG în sarcina molară este un semn că trebuie intervenit chirurgical.

După ce sarcina molară sau mola hidatiforma a fost îndepărtată, mai poate rămâne țesut care să se dezvolte, iar acest fapt este vizibil prin nivelul de HCG care se menține ridicat. Astfel, specialistul va recomanda un tratament adițional. Apoi, timp de 6 luni analizele vor fi repetate de mai multe ori, pentru a avea certitudinea că mola hidatiforma a dispărut complet. Tratamentul este esențial, deoarece țesutul rămas poate duce la formarea unei tumori canceroase cunoscută sub numele de coriocarcinom. Dacă ai avut o sarcină molară sau mola hidatiforma este recomandat să discuți cu medicul dacă vrei să rămâi, din nou, gravidă în primele 12 luni de la tratament. La următoarea sarcină, specialistul îți va efectua mai des ecografii pentru a se asigura că embrionul este normal.

De retinut

Retine totusi ca sunt necesare proceduri de monitorizare ulterioara pentru a verifica nivelul de hCG (timp de 6-12 luni sau in functie de recomandarea medicului). Sunt situatii in care urma tratamentului celulele pot sa creasca din nou si pot reprezenta un pericol pentru alte parti din corp. Sarcina trebuie evitata timp de un an dupa o sarcina molara (consilierea genetica este utila pentru unele cupluri inainte de o alta incercare de conceptie), iar in ceea ce priveste mijloacele de contraceptie, oricare este acceptatabil, cu exceptia steriletului.

Surse: americanpregnancy.org, nhs.uk, pregnancybirthbaby.org.au betterhealth.vic.gov.au, reginamaria.ro, 360medical.ro, medlife.ro, drcarauleanu.ro, sfaturimedicale.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close