Vise urâte în sarcină? Este cazul să te îngrijorezi?

5 Iulie 2023

de Teodora Savu

Perioada de sarcină din viaţa unei femei este caracterizată de schimbări profunde pe toate nivelurile: fizic, hormonal şi psihologic. În timpul sarcinii, în special în cel de-al treilea trimestru, afecţiunile legate de somn sunt destul de comune: sforăitul mai accentuat, sindromul picioarelor neliniştite sau o scădere generală a calităţii somnului. În această perioadă, este normal ca somnul să fie întrerupt de nevoia de a merge la toaletă mai des, de mişcări ale fetusului sau de alte evenimente. Şi, de asemenea, pot apărea vise urâte în sarcină.

Sarcina şi ciclurile de somn

Oboseala resimţită pe parcursul zilei este o cauză comună a viselor urâte pe perioada sarcinii. Este normal ca oamenii obosiţi să doarmă mai des, ceea ce oferă creierului mai multe ocazii să viseze. Dar sarcina afectează şi somnul de noapte.

Atunci când dormim, trecem prin mai multe faze. Visele tind să apară în faza de mişcare rapidă a ochilor (rapid eye movement sau, pe scurt, REM). Această fază are loc, de obicei, la finalul unui ciclu de somn. Pe parcursul unei nopţi obişnuite, putem experimenta patru sau cinci momente de somn REM, dar de cele mai multe ori, uităm ce am visat până ne trezim, câteva ore mai târziu.

Pentru multe femei gravide, disconfortul cauzat de sarcină poate cauza o fragmentare a somnului, caracterizată de mai multe treziri pe parcursul nopţii.

Dr. Carly Snyder, medic psihiatru perinatal, spune: „Optimizarea şi prioritizarea somnului sunt imperative pe parcursul sarcinii, pentru a minimiza schimbările neplăcute de dispoziţie.”

Coşmaruri în sarcină

Este un lucru comun pentru femei să experimenteze mai multe vise urâte în sarcină. Multe dintre ele spun că îşi amintesc mult mai amănunţit tot ceea ce visează în această perioadă. De asemenea, pe perioada sarcinii, visele tind să fie mai realiste.

Cercetătorii consideră că visele ar putea fi modalitatea subconştientului de a procesa diverse emoţii şi sentimente pe care mintea trează încearcă să le evite. Deloc surprinzător, multe femei gravide au vise despre sarcină. De fapt, visele din această perioadă sunt de obicei declanşate de emoţiile asociate cu această perioadă delicată din viaţă. De exemplu, dacă ai emoţii legate de travaliu sau de momentul naşterii, este posibil să ai vise urâte în sarcină despre cum treci printr-o naştere grea.

Studiile arată o creştere a numărului de vise urâte în sarcină faţă de alte perioade din viaţa unei femei. Acestea pot fi puse în conexiune cu anxietatea viitoarei mămici legate de diversele spaime specifice perioadei. Două exemple ar fi frica de a pierde copilul şi frica de a da naştere unui bebeluş bolnav sau deformat – două coşmaruri destul de uzuale pe parcursul sarcinii.

Deşi visele despre sarcină pot fi cauzate, cel puţin parţial, de hormoni, vise similare pot apărea şi după ce femeia naşte. Mai mult, pot apărea şi la partenerii proaspetei mămici.

Factori ce cauzează vise urâte în sarcină

Natura stranie a viselor şi coşmarurilor din perioada sarcinii poate chiar să îţi modifice starea pe parcursul zilei. Femeile însărcinate se pot confrunta cu schimbări rapide de dispoziţie şi un nivel emoţional mai ridicat. Aceste sentimente stresante se pot manifesta prin intermediul coşmarurilor.

În ceea ce priveşte numărul aparent mai mare de vise urâte în sarcină, este posibil ca acesta să fie un mit. Este posibil să nu visezi mai mult, ci doar să îţi aminteşti mult mai bine ceea ce ai visat.

Câteva motive pentru care ai putea avea mai multe vise urâte în sarcină sunt:

  • Disconfortul fizic îţi poate face somnul mai uşor, ceea ce te poate face să te trezeşti mai des pe parcursul nopţii şi să visezi mai mult;
  • Stresul emoţional mai ridicat din perioada de anticipare a travaliului şi a naşterii îţi poate afecta somnul;
  • Mişcarea rapidă a ochilor este faza somnului responsabilă pentru producerea viselor cele mai intense şi mai numeroase. Pe perioada sarcinii, această fază poate fi restricţionată, ceea ce poate duce chiar şi la vise lucide.

Vise ciudate în sarcină

Aşa cum am menţionat anterior, pe parcursul sarcinii, visele pot fi mai frecvente, mai intense şi mai memorabile. Ele pot fi mai realiste, mai bogate în detalii, dând şi mai puternic senzaţia de întâmplare reală. Şi cum, atunci când vine vorba de coşmaruri, ele au cel mai adesea la bază anxietatea şi temerile legate de naştere, sănătatea copilului şi viaţa de părinte, acest realism le poate face mai înfricoşătoare.

De asemenea, ceea ce este ciudat este faptul că multe femei spun că au visat, pe parcursul sarcinii, care va fi sexul copilului sau ce nume ar trebui să îi dea. În plus, unele femei au spus că au visat că au dat deja naştere copilului şi că nou-născutul le-a vorbit – ceea ce poate fi înduioşător, dar totodată, destul de înspăimântător.

Citeşte şi: Cele mai comune 10 vise pe care le ai in sarcina si ce inseamna ele

Visele şi trimestrele sarcinii

Patricia Garfield, autoarea cărţii „Creative Dreaming”, spune: „Conţinutul viselor se modifică pe măsură ce corpul femeii se modifică. Visele ei reflectă schimbările ce se produc în corpul ei, precum şi speranţele şi dorinţele ei legate de copilul care se află pe drum.”

De exemplu, explică Garfield, în primul trimestru de sarcină, sunt comune visele despre apă şi fertilitate.

„În mod normal, pe parcursul primului trimestru, apar multe vise cu o simbolistică legată de fertilitate – grădini, fructe, flori. Apar adesea imagini cu apă sau cu înot, pe măsură ce uterul se umple de lichidul amniotic.”

Apa este o temă comună în primele faze ale sarcinii.

„Un fetus care înoată sau peşti care înoată – sunt vise comune,” spune şi Karen Muller, psiholog. „Şi mama care se visează înotând este comună şi reflectă faptul că femeia se identifică cu fătul.”

În cel de-al doilea trimestru, visele încep să reflecte schimbările din corpul mamei şi al fătului.

„Apar multe vise despre animale mici şi alte lucruri care pot reprezenta bebeluşii,” spune Muller. „De asemenea, apar multe vise despre arhitectură care se modifică, aşa cum se modifică şi corpul.”

În cel de-al treilea trimestru, visele par să devină mai revelatoare.

„În cel de-al treilea trimestru, apar vise mai concrete legate de copil – un copil ar putea să îi spună mamei sale numele lui în vis, sau o femeie poate visa care este sexul copilului,” spune Muller.

Visele despre drumuri sunt, de asemenea, frecvente în cel de-al treilea trimestru. „Apar adesea vise despre călătorii, excursii sau bagaje, care pot reflecta o teamă de necunoscut,” spune Garfield.

De asemenea, mai ales în al treilea trimestru, apar visele despre dificultăţi întâlnite pe parcursul travaliului. Deşi acestea pot fi înfricoşătoare, ele sunt comune şi pot fi chiar un lucru bun. „Un studiu interesant a demonstrat faptul că femeile care au avut coşmaruri despre travaliu au avut naşteri mai uşoare şi mai scurte,” spune Garfield. „Acest studiu demonstra faptul că femeile se pregăteau pentru acest moment în vis, ajungeau să se priceapă şi astfel, erau mai pregătite atunci când venea momentul real.”

Citeşte şi: Cele 6 stadii de somn in sarcina pe care le vei simti din plin

Ar trebui să îţi faci griji dacă ai vise urâte în sarcină?

Coşmarurile în sarcină sunt o modalitate normală şi sănătoasă de a procesa emoţiile. De fapt, studiile au arătat că mamele care au avut vise urâte în sarcină pot avea mai multe simptome depresive în perioada în care sunt gravide, dar mai puţine şanse de a dezvolta depresie postpartum.

Unii psihologi recomandă crearea unui jurnal în care să îţi notezi visele de pe parcursul sarcinii, în special pe cele urâte. Acest lucru te poate ajuta să descifrezi un anumit tip de gândire, anumite temeri cu care te confrunţi, la nivel conştient sau subconştient, şi să previi aceste griji din a te mai ţine trează noaptea. Cu cât eşti mai încrezătoare şi mai sigură în legătură cu sarcina ta, cu atât eşti mai stăpână pe situaţie, ceea ce te va ajuta să te relaxezi şi îţi va îmbunătăţi somnul.

Cum să scapi de vise urâte în sarcină

Dacă faci paşi conştienţi pentru a îţi îmbunătăţi somnul, poţi reuşi să eviţi nopţile neodihnitoare şi visele neplăcute. În mod normal, ca să scapi de coşmaruri trebuie să îţi îmbunătăţeşti aşa-zisa „igienă a somnului”, ceea ce înseamnă crearea unor obiceiuri sănătoase în acest sens.

Câteva sugestii pentru a avea un somn mai odihnitor şi lipsit de coşmaruri sunt următoarele:

  • Încearcă să ai un program de somn clar. Încearcă să mergi la culcare şi să te trezeşti aproximativ la aceleaşi ore.
  • Fă-ţi o rutină relaxantă înainte de culcare. De exemplu, fă o baie caldă sau ascultă muzică liniştitoare.
  • Încearcă să dormi cel puţin şapte sau opt ore pe noapte.
  • Nu folosi aparate electronice cu 30 de minute înainte de culcare (telefon, laptop, televizor, tabletă etc.).
  • Dacă mergi la culcare şi nu adormi în 20 de minute, ridică-te şi fă o activitate uşoară, în tăcere, într-o lumină cât mai redusă.
  • Evită mesele bogate înainte de culcare. Este ideal ca ultima masă să aibă loc cu trei sau patru ore înainte de culcare.
  • Renunţă la cofeină. Acest stimulent te ţine trează şi nu este benefic pentru făt.
  • Evită băuturile carbogazoase, citricele, menta, roşiile, mâncărurile picante şi cele bogate în grăsimi. Acestea pot cauza reflux gastric.

Dacă în continuare ai vise urâte în sarcină sau dacă te confrunţi cu un coşmar recurent, ai putea menţiona acest lucru medicului sau terapeutului tău. Deşi visele nu trebuie niciodată luate ad literam, ele pot scoate la suprafaţă diverşi factori de stres. Medicul tău te poate testa pentru a se asigura că nu suferi de vreo afecţiune mai serioasă a somnului.

Surse: https://www.webmd.com/, https://www.verywellhealth.com/, https://www.sleepfoundation.org/, https://bmcpregnancychildbirth.biomedcentral.com/

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close