Avocado în sarcină: beneficii și rețete delicioase

2 Octombrie 2023

de Mihaela Dobre

Femeile însărcinate au multe întrebări legate de această perioadă în care în pântecul lor crește un pui de om, iar printre toate acele întrebări și curiozități se află și aceasta: se poate consuma avocado în sarcină? Răspunsul, pe scurt, este un mare și rotund DA.

Consumul de avocado în sarcină aduce multe beneficii mamei, dar și fătului. Acest aliment, considerat fruct de unii și legumă de alții, poate fi inclus în multe rețete delicioase, deci va fi cam greu să te plictisești de el.

Despre avocado

Avocado este un superaliment care a câștigat multă popularitate în ultimii ani. Aduce numeroase beneficii organismului și este un ingredient de bază pentru multe preparate.

Cu o formă asemănătoare perei, avocado este un tip de fruct de pădure, care crește în zonele cu climă caldă. Este o sursă importantă de acizi grași monosaturați, care oferă corpului multe vitamine și minerale. O alimentație sănătoasă și variată, care include și avocado, nu poate decât să aibă un impact pozitiv asupra sănătății celor care obișnuiesc să fie atenți la ceea ce pun în farfurie.

Evident, femeile însărcinate, dar și bebelușii care le cresc în burtică se vor bucura de toate avantajele pe care le aduce consumul de avocado, care poate fi folosit ca ingredient pentru salate, deserturi și în multe alte rețete la care vom ajunge în curând.

Curățare avocado

Înainte de a mânca avocado, acesta trebuie să fie curățat, desigur. Nu este o procedură complexă, care să ne dea bătăi de cap sau pe care să nu reușim să o ducem la bun sfârșit. Iată cum se curăță un avocado: se ia o bucată, de preferat un avocado copt, se taie pe jumătate pe toată suprafața, se răsucește și cele două jumătăți se vor desprinde. După aceea se va scoate sâmburele de avocado, tot cu ajutorul cuțitului, care se înfige în sâmbure cu lama, se răsucește și… gata. Dar mai avem un pas de făcut înainte ca procesul să fie finalizat. Miezul de avocado se va scoate din coajă cu ajutorul unei linguri. Dacă avocado este copt bine, atunci desprinderea miezului de coajă se va face cu ușurință. Tot pentru ultima parte a procesului de curățare a unui avocado, adică pentru desprinderea miezului, se poate folosi un pahar în loc de lingură.

Și gata, am terminat de curățat avocado!

Mai jos găsiți și un video în care veți vedea exact cum se procedează. De asemenea, conține câteva sfaturi care se vor dovedi a fi extrem de utile.

Avocado beneficii

Avocado este un aliment cu numeroase beneficii datorită nutrienților pe care îi conține:

  • Menține sănătatea inimii
  • Susține buna funcționare a vederii
  • Poate ajuta la prevenirea osteoporozei
  • Ar putea fi de ajutor pentru prevenirea cancerului
  • Susține sănătatea copilului nenăscut, când este consumat în sarcină
  • Reduce riscul de apariție a depresiei
  • Îmbunătățește digestia
  • Detoxifică în mod natural organismul
  • Ameliorează artroza
  • Are o acțiune antimicrobiană
  • Protejează corpul împotriva bolilor cronice (hipertensiune, diabet, obezitate, anumite afecțiuni gastrointestinale)

Avocado beneficii pentru femei însărcinate

Consumul de avocado în sarcină este și permis, și încurajat. Asta datorită nutrienților sănătoși din acest superaliment:

  • Fibre
  • Grăsimi sănătoase
  • Minerale
  • Vitamine

Iată ce beneficii are consumul de avocado în sarcină:

O bună sursă de fibre. Fibrele sunt foarte importante pentru susținerea sănătății în timpul sarcinii. Acestea susțin tranzitul intestinal. Drept urmare, consumul unor alimente bogate în fibre, precum avocado, în timpul sarcinii poate reduce riscul de apariție a unor afecțiuni precum diabetul gestațional sau preeclampsia.

O bună sursă de grăsimi sănătoase. Grăsimile, sănătoase și nu în cantități exagerate, sunt foarte importante în perioada sarcinii. Avocado conține grăsimi monosaturate, care susțin sănătatea inimii, reglează nivelul zahărului din sânge și dau senzația de sațietate între mese.

O sursă importantă de nutrienți de care corpul are nevoie. În timpul sarcinii este necesar să consumi anumite vitamine și minerale, ba chiar să mărești cantitatea în această perioadă. Spre exemplu, femeile însărcinate au nevoie de mai mult acid folic, magneziu și Vitamina C decât persoanele care nu urmează să aducă pe lume un copil. Iar în avocado se pot găsi acești nutrienți.

Ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale. Avocado conține magneziu și potasiu, importante pentru reglarea tensiunii arteriale. Consumul de avocado în sarcină, aliment cu un conținut potasiu, ajută la scăderea riscului de apariție a hipertensiunii gestaționale.

Conține antioxidanți puternici. Antioxidanții împiedică deteriorarea celulelor și sprijină sănătatea în multe moduri. Avocado este o bună sursă de luteină, care are puternice proprietăți antioxidante și ajută la dezvoltarea ochilor bebelușului și la buna funcționare a creierului micuțului.

Pe lângă luteină, avocado conține și alți antioxidanți: vitamina C, zeaxantină și beta-caroten.

Dă senzația de sațietate. Este posibil ca în sarcină să simți că îți este foame mai des decât de obicei. Este important să te alimentezi, atât pentru tine, cât și pentru copilul pe care urmează să îl naști. Iar o alimentație sănătoasă și echilibrată este de mare ajutor în sarcină, și oricând, desigur. Mâncărurile care conțin avocado sunt sănătoase, bogate în substanțe nutritive importante și pentru mamă, și pentru făt. De asemenea, oferă senzația de sațietate pentru mai multă vreme, ceea ce este un lucru bun, deoarece astfel se evită supraalimentarea, deci acumularea unui număr foarte mare de kilograme în sarcină.

Ajută la menținerea unui nivel normal al zahărului și al lipidelor din sânge. Cu nivelul zahărului și al lipidelor din sânge la niveluri normale, vei avea o sarcină sănătoasă. Consumul de avocado în sarcină poate reduce riscul de apariție a afecțiunilor cardiace și al altor complicații asociate cu sarcina.

Conținutul mic de carbohidrați, dar ridicat de fibre face ca avocado să fie o opțiune pentru femeile însărcinate care au un nivel ridicat de zahăr în sânge sau chiar diabet. În plus, avocado ajută la creșterea nivelului de colesterol HDL (adică acel colesterol bun din sânge) și la scăderea colesterolului LDL (adică acel colesterol rău), ceea ce înseamnă risc mai mic de dezvoltare a unor afecțiuni cardiace.

Avocado calorii

100 de grame de avocado oferă corpului:

  • 160 de calorii (Kcal)
  • 14.7 grame de grăsimi
  •  8.5 grame de carbohidrați
  •  6.7 grame de fibre
  • mai puțin de 1 gram de zahăr

Și, așa cum am menționat puțin mai sus, în avocado se găsesc multe vitamine și minerale, precum:

  • vitamina C
  • vitamina E
  • vitamina K
  • vitamina B6
  • vitamina B2 (riboflavină)
  • niacină
  • folați
  • vitamina B5 (acid pantotenic)
  • magneziu
  • potasiu
  • luteină
  • beta-caroten
  • acizi grași omega-3

Sâmbure de avocado beneficii

Poate până acum obișnuiai să arunci sâmburele de avocado, dar se pare că acesta este departe de a fi inutil. Și el, ca si miezul pe care îl consumăm, poate avea efecte benefice asupra organismului. Nu multe persoane îl consumă, iar atunci când se întâmplă acest lucru nu trebuie să se consume o mare cantitate, deoarece poate avea efecte adverse. Dar înainte să aflăm care sunt beneficiile și efectele adverse, să vedem cum se poate consuma sâmburele de avocado.

Evident, nu are cum să fie consumat ca atare, fiind foarte tare. Înainte de consum, sâmburele se pune la cuptor, la o temperatură mare, pentru a se deshidrata. Sunt persoane care aleg să îl țină în cuptor pentru două ore, la o temperatură de 120 de grade. După aceea, sâmburele se poate mărunți și se poate transforma în pudră cu ajutorul unui blender sau al altui dispozitiv din bucătărie. Ulterior, pudra obținută poate fi adăugată în smoothie, sosuri, sau poate fi folosită pentru ceai.

Două lucruri mai trebuie menționate aici:

  • după deshidratare, din cauza temperaturii ridicate la care este expus sâmburele de avocado, își va pierde din antioxidanți
  • gustul sâmburelui este amărui, deci poate fi folosit în combinație cu fructe dulci, precum banana sau căpșunile, pentru a acoperi acel gust care nu este tocmai plăcut

Sâmburele de avocado are următoarele beneficii:

  • ține sub control hipertensiunea arterială
  • scade colesterolul din sânge
  • poate reduce nivelul zahărului din sânge
  • este antioxidant natural
  • este antibacterian
  • este antifungic

Contraindicații sâmbure de avocado

Pudra din sâmbure de avocado trebuie consumată cu moderație și atenție, deoarece altfel poate avea efecte dăunătoare.

Niște cercetători din Nigeria, care au derulat un studiu pe șobolani, au descoperit că după administrarea unor mari cantități de extract de sâmbure de avocado vreme de 28 de zile, șobolanii au decedat.

Oamenii au nevoie de aproximativ 3 miligrame per kilogram de extract de sâmbure de avocado.

Așadar, sâmburele de avocado trebuie consumat cu moderație și cu prudență, iar dacă îți dorești să îl incluzi în alimentația ta, fie că ești sau nu ești însărcinată, nu ar fi o idee rea să discuți cu medicul înainte de utilizare.

Beneficii ceai din sâmbure de avocado

Știai că din sâmburele de avocado se poate face și ceai? Este ușor de pregătit și aduce numeroase beneficii organismului.

Iată cum se prepară:

  • Se fierbe sâmburele timp de câteva minute, până când se înmoaie
  • Apoi sâmburele se taie pe jumătate, iar acele jumătăți se taie în bucăți mici
  • Se pune la fiert o cană de apă, apoi se adaugă câteva bucăți mici de sâmbure de avocado tăiate anterior și se lasă la fiert pentru câteva minute
  • Se strecoară ceaiul și se poate bea cu miere, pentru un gust mai plăcut

Beneficiile ceaiului din sâmbure de avocado:

  • Efect antioxidant
  • Susținerea sănătății generale
  • Efect antiinflamator
  • Scăderea nivelului de colesterol din sânge
  • Îmbunătățirea digestiei
  • Menținerea tensiunii arteriale la valori normale

Cele mai delicioase rețete cu avocado

Avocado este un aliment care poate fi introdus în multe feluri de mâncare, de la simplu la complex, în funcție de preferințele fiecăruia și de abilitățile culinare.

Cine își dorește să încerce cele mai delicioase rețete cu avocado poate căuta pe internet rețete. Există o mare varietate, pentru toate gusturile, iar mai jos veți găsi câteva dintre ele. Până atunci, însă, să vedem cum poți consuma avocado în sarcină și nu numai, așa încât să ai în farfurie cele mai delicioase rețete:

  • Poți adăuga avocado feliat peste ouăle gătite în diverse moduri sau peste omleta vegană
  • Peste cartofi copți poți pune felii de avocado, fasole, legume, salsa, pui la grătar pentru o masă bogată și sățioasă
  • Poți pune bucăți sau felii de avocado în salată, pentru ca aceasta să fie mai bogată și mai sățioasă
  • Poți pune bucăți de avocado în smoothie, pentru a fi mai cremos. Și mai sănătos
  • Întinde avocado pasat pe pâine cu cereale (sau simplă), apoi adaugă cartof dulce feliat, ardei, sare, piper sau orice îți dorești.
  • Poți adăuga avocado pasat în salata de pui, ton sau ouă pentru un plus de nutrienți și pentru un plus de gust
  • Poți pune felii de avocado deasupra unei supe-cremă, pentru un gust desăvârșit și un aspect pe măsură

Avocado murat

Avocado murat? Da, de ce nu? Chiar dacă nu suntem obișnuiți să consumăm astfel avocado, sunt persoane care preferă să încerce și acest tip de mâncare. Se pregătește ușor.

Pentru avocado murat ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1-2 avocado, necopt, tăiat felii
  • ½ ceașcă de oțet de cimbru (sau oțet alb distilat)
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1 lingură de sare
  • 1 lingură de semințe întregi de muștar galben
  • ½ linguriță de piper negru
  • 1 ardei iute, opțional

Mod de preparare:

  • Se amestecă într-un vas ½ de cană de apă cu oțetul, zahărul, semințele de muștar, sarea, piperul și ardeiul iute, dacă dorești să adaugi acest ultim ingredient.
  • Se pune la fiert amestecul, la foc mediu. Se amestecă și se așteaptă până la dizolvarea sării și zahărului. După aceea se ia de pe foc amestecul și se lasă la răcit pentru aproximativ 20 de minute.
  • Feliile de avocado se pun într-un borcan de ½ de litru și peste ele se toarnă amestecul fiert anterior.
  • După cel puțin o oră în care conținutul borcanului s-a lăsat la răcit, se poate consuma avocado murat. În cel mult o lună se va consuma avocado pregătit astfel.

Dovlecel cu avocado

Mai jos este o rețetă de salată de dovlecel cu avocado, roșii și brânză feta. Pentru a o prepara aveți nevoie de:

  • Dovlecel/zucchini
  • Avocado
  • Roșii cherry
  • Brânză feta
  • Ceapă verde
  • Ulei de măsline
  • Usturoi
  • Oțet din vin roșu
  • Oregano
  • Sare
  • Piper

Mod de preparare:

  • Taie dovlecelul sub formă de paste, folosind un dispozitiv special (dacă nu ai, poți tăia cu cuțitul fâșii mici).
  • Taie pe jumătate roșiile, taie ceapa verde și avocado.
  • Pune într-un recipient încăpător pastele din dovlecel, roșiile, ceapa verde, avocado și brânza feta.
  • Într-un recipient mai mic, amestecă uleiul de măsline, oțetul, usturoiul zdrobit, oregano, sarea și piperul. Amestecă-le bine.
  • Pune dressingul peste amestecul obținut anterior.

Salată cu avocado

Avocado poate fi inclus în orice salată, în funcție de preferințele fiecărei persoane. Dacă știi cu ce alimente poate fi combinat avocado pentru un gust deosebit, atunci tot ce trebuie să faci este să alegi ingredientele preferate, să le amesteci, să pregătești un dressing pentru salată și să te bucuri de rezultat.

Alimente cu care poate fi combinat avocado:

Proteine

  • Bacon
  • Vită
  • Pui
  • Curcan
  • Somon
  • Fasole neagră
  • Crab

Fructe

  • Grapefrut
  • Mango
  • Limetă
  • Căpșuni
  • Kiwi

Legume

  • Castraveți
  • Roșii
  • Măsline
  • Ardei gras
  • Spanac
  • Dovlecel/zucchini
  • Usturoi
  • Coriandru

Lactate

  • Brânză de capră
  • Mozzarella
  • Brânză feta
  • Smântână

Avocado toast rețetă

Pentru avocado toast ai nevoie în primul rând de un avocado bun și de o pâine bună. Pune miezul de avocado într-un recipient, apoi pasează cu o furculiță. Pune sare peste avocado pasat, apoi îl poți întinde pe pâinea prăjită.

Pentru un gust deosebit ai mai putea să:

  • Freci ușor un cățel de usturoi pe felia de pâine prăjită înainte de a întinde pasta de avocado, sau amestecă în avocado pasat puțină pudră de usturoi.
  • Adaugi frunze proaspete de  busuioc, coriandru, mărar sau pătrunjel tocate mărunt.
  • Pui un ou deasupra, fie el fiert sau prăjit.
  • Adaugi ceapă, ridichi, un sos preferat, felii de roșii.

Rețetă pastă de avocado cu usturoi

Pentru pasta de avocado cu usturoi ai nevoie de:

  • 2 avocado
  • 5 căței de usturoi
  • Sare după gust
  • Piper
  • Zeamă de lămâie
  • 1 lingură de smântână (sau cremă de brânză)
  • Mărar/pătrunjel sau alte frunze verzi pentru a decora pasta

Mod de preparare:

  • Pasează miezul de avocado într-un recipient.
  • Adaugă zeama de lămâie.
  • Zdrobește usturoiul și pune-l peste avocado pasat.
  • Adaugă sarea, piperul, smântâna.
  • Toacă puțin mărar sau pătrunjel și pune-l deasupra.

Poftă bună!

Guacamole

Guacamole este un fel de mâncare ușor de preparat și foarte popular. Dacă vrei să consumi avocado în sarcină, atunci poți încerca și această rețetă.

Ingrediente necesare:

  • 3 avocado (se curăță și se pasează)
  • sucul de la o limetă sau lămâie
  • 1 linguriță de sare
  • 2 roșii tăiate cubulețe
  • ½ cană de ceapă tăiată cubulețe
  • 3 linguri de coriandru proaspăt tocat (sau pătrunjel)
  • 1 linguriță de usturoi zdrobit
  • puțin piper (opțional)

Modul de preparare este cât se poate de simplu: peste avocado pasat se adaugă toate celelalte ingrediente și se amestecă bine.

Se servește imediat, cu chipsuri tortilla, sau se lasă timp de o oră la frigider, acoperit, pentru savoare.

Dacă îți dorești să consumi avocado în sarcină, acum știi cât de multe beneficii aduce corpului tău, dar și copilului care îți crește în burtică. Îl poți include în diverse rețete, precum cele de mai sus, poți încerca și tu rețete proprii, cu ingredientele preferate, sau poți căuta pe internet alte rețete pe care să le pregătești.

Acum că știi cât de bine face consumul de avocado în sarcină și cum să îl incluzi în rețete, poate îl vei consuma mai mult, dacă nu faci deja asta.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close