Buze vinete în sarcină? Iată de ce și cum le tratezi

2 August 2023

de Mihaela Dobre

Sarcina este o perioadă frumoasă pentru orice femeie, dar nu putem ignora faptul că în timp ce crește o nouă viață în corpul ei, acesta trece prin multe schimbări, printre care pot apărea și buze vinete. Să ai buze vinete în sarcină nu este un lucru ieșit din comun.

Corpul femeii însărcinate se schimbă pentru a putea crește o nouă viață în interiorul său. De asemenea, în timpul sarcinii, femeile pot trece prin diferite experiențe, pot avea unele probleme de sănătate, mai mult sau mai puțin grave. Având în vedere aceste lucruri, este evident de ce controalele și analizele regulate sunt recomandate în timpul celor nouă luni de sarcină. În plus, orice nelămurire, orice simptom ieșit din comun, orice schimbare care pare nefirească ar trebui să le încurajeze pe viitoarele mame să ia legătura cu medicul care le monitorizează sarcina.

Sunt femei care în timpul sarcinii au avut sau au buze vinete. Și aceasta este o problemă care poate apărea ca urmare a schimbărilor ce se petrec în corpul femeii însărcinate. Așa că, dacă la un moment dat observi că buzele tale rozalii au devenit vinete, este bine să știi de ce apare această modificare, dacă este sau nu ceva grav și ce poți face pentru ca problema să dispară.

Buze vinete, de ce apar?

Dacă te uiți într-o zi în oglindă și observi că ai buze vinete, probabil lucrul acesta te va pune pe gânduri, ba chiar te poate speria. Așa cum am scris mai sus, să iei legătura cu medicul nu este deloc o idee rea atunci când te confrunți cu unele probleme și nu știi de ce au apărut sau cât de grave sunt.

Sunt cazuri în care să ai buze vinete poate fi semn că te confrunți cu probleme serioase de sănătate, localizate la nivelul plămânilor sau la nivelul inimii, de exemplu. Cianoza, adică acea colorație albastră-vineție de pe piele sau a mucoaselor, ar trebui să te trimită imediat la medic, iar dacă este însoțită de dificultăți de respirație, dureri în piept sau alte simptome grave, atunci trebuie sunat la numărul special pentru urgențe medicale.

Desigur, poți avea buze vinete și din alte motive, cum ar fi temperaturile scăzute, anumite medicamente, sau poți observa această schimbare în timpul sarcinii. De asemenea, hiperpigmentarea (cauzată de melanina produsă în exces în unele părți ale pielii, care duce la apariția unor pete maronii sau chiar negre) buzelor mai poate avea drept cauză fumatul sau expunerea la soare.

Buze vineții în sarcină

Orice femeie însărcinată își dorește ca buzele ei să rămână rozalii și catifelate tot timpul, doar că uneori lucrul acesta nu este posibil, iar unele gravide observă că au buze vinete. Culoarea mai întunecată a buzelor sau hiperpigmentarea acestora este o problemă destul de comună în rândul viitoarelor mame și, din fericire, nu are drept cauză o problemă majoră de sănătate.

Fluctuațiile hormonale pot fi responsabile pentru buzele vineții în timpul sarcinii. Nivelurile ridicate de estrogen și progestoron explică hiperpigmentarea buzelor. Schimbările acestea de natură hormonală stimulează producția de melanină, care este un pigment ce colorează pielea în diferite zone ale corpului, chiar și buzele.

Un alt motiv pentru care poți avea buze vinete în sarcină este deficiența de fier sau de acid folic. Anemia, adică deficiența de fier, poate avea ca rezultat pielea închisă la culoare în jurul buzelor, iar deficiența de acid folic poate fi de vină pentru colțurile buzelor crăpate sau de culoare închisă. Astfel, este recomandat ca femeile însărcinate să aibă o alimentație echilibrată, bogată în substanțe nutritive, dar și să ia la nevoie și la recomandarea medicului vitamine prenatale pentru a evita apariția problemelor legate de aceste deficiențe.

Din fericire, culoarea buzelor va reveni la normal încetul cu încetul după naștere. Pe măsură ce se reglează nivelurile hormonilor și corpul se recuperează după ce se naște bebelușul, scade producția de melanină, deci hiperpigmentarea se va reduce semnificativ. Dar este important să știm că întregul proces poate dura câteva săptămâni sau chiar luni, nu se întâmplă totul peste noapte. Corpul are nevoie de timp pentru a se reface după lunile de sarcină, deci proaspetele mămici trebuie să aibă răbdare și să își lase corpul să se recupereze în ritmul lui, fără a avea așteptări nerealiste.

Tratament buze vinete

Când ai buze vinete și nu știi care poate fi motivul, nu ezita să îți faci o programare la medic. De asemenea, dacă mai ai și alte simptome care pot fi îngrijorătoare, nu este cazul să stai acasă, ci trebuie să mergi de urgență la doctor. Dacă este identificată o problemă cardiacă sau pulmonară, ori de altă natură, doctorul este în măsură să îți recomande un tratament.

În cazul în care buzele tale au devenit vineții în timpul sarcinii, de exemplu, iar problema nu pare să dispară după mult timp de la naștere, vestea bună este că există tratament pentru buze vinete.

Când se confruntă cu astfel de probleme, unele persoane își doresc să scape cât mai repede de ele și vor să recurgă la tratamente cosmetice.

Tratamentele cosmetice care reduc culoarea închisă a buzelor includ creme, tratamente cu laser, dar și peeling chimic. Aceste proceduri reduc producția de melanină de la nivelul pielii sau împiedică pielea să o mai producă. Totuși, înainte de a recurge la astfel de tratamente cosmetice este bine să discuți cu un medic și să te documentezi temeinic. Se pare că nu există foarte multe dovezi care să arate că aceste proceduri sunt sigure sau eficiente. Unele tratamente pot afecta pielea, și în loc să ajungi la rezultatul dorit, te poți confrunta cu alte probleme. Printre efectele secundare se pot număra iritațiile, cicatricile sau chiar leziuni ale nervilor.

Tratament naturist buze vinete

Există unele tratamente naturiste care pot fi încercate de femeile ale căror buze au devenit vinete în sarcină și nici după naștere nu au ajuns la culoarea inițială sau buzele lor au căpătat o culoare mai închisă din alte motive. Iată ce ar putea fi de ajutor:

  • Uleiul de cocos – ajută buzele să rămână moale și catifelate, previne uscarea acestora și culoarea mai închisă a buzelor, ca rezultat al deshidratării pielii. Poți aplica pe buze, cu ajutorul degetului arătător, puțin ulei virgin de cocos, o dată sau de două ori pe zi.
  • Miere și lămâie. Citricele sunt cunoscute pentru faptul că ajută la deschiderea culorii pielii. Atunci când lămâia este combinată cu miere, amestecul face ca buzele să devină catifelate, revitalizate și întinerite. Amestecă o linguriță de miere cu o linguriță de suc de lămâie, aplică amestecul rezultat pe buze și lasă-l să acționeze pentru 15 sau 20 de minute, după care clătești cu apă. Poți recurge la acest tratament o dată pe zi. (ATENȚIE! Sucul de lămâie îți poate irita pielea și îți poate da senzația de arsură. De aceea este important să testezi înainte dacă pielea ta îl poate tolera. De asemenea, dacă observi că amestecul nu este unul potrivit pentru tine, clătește imediat buzele cu apă și încearcă alte tratamente care sunt mai potrivite pentru tine.)
  • Aloe vera – poate reduce hiperpigmentarea. Cum funcționează? Ia o linguriță de gel proaspăt extras de aloe vera și aplică pe buze. Lasă-l să acționeze puțin, apoi clătește cu apă multă. Poți aplica acest tratament o dată sau de două ori pe zi.
  • Suc de castravete – dă pe răzătoare puțin castravete și aplică pasta obținută pe buze. Las-o să acționeze timp de 15 sau 20 de minute, apoi clătește cu apă. Poți repta procedura de două ori pe zi.

Cum eviți să ai buze vinete în sarcină (și nu numai)

Sunt câteva lucruri pe care le poți face pentru a reduce șansele ca buzele tale să devină vinete în timpul sarcinii, și nu numai atunci.

  1. Folosește protecție solară

Aplică pe buze balsam cu SPF. Razele ultraviolete pot stimula producția de melanină, care duce la hiperpigmentare.

  • O alimentație echilibrată ajută mult

Consumă alimente care îți oferă substanțele nutritive de care corpul tău are nevoie. Este important să ai o dietă bogată în nutrienți esențiali, printre care fier, acid folic, vitamina E și vitamina C. Astfel pot fi prevenite deficiențele ce pot sta la baza apariției buzelor vinete.

  • Hidratarea este foarte importantă

Știm deja cât de important este să ne hidratăm. Atunci când consumăm suficiente lichide în fiecare zi, avem o piele hidratată și sănătoasă și scad șansele să apară hiperpigmentarea.

  • Buzele trebuie să fie curățate cu grijă

Scrubul pentru buze, folosit în exces, sau frecarea buzelor ar putea irita pielea și ar putea înrăutăți problemele deja existente. De aceea se recomandă ca buzele să fie curățate cu grijă.

  • Vitaminele prenatale sunt de ajutor

Dacă medicul le recomandă, atunci este clar că ai nevoie de ele. Acestea ajută la eliminarea deficiențelor care pot avea ca rezultat inclusiv schimbarea culorii pielii de pe buze.

  • Menține-ți buzele hidratate

Desigur, apa este esențială și ajută la hidratarea pielii. Dar dacă aplici pe buze și un balsam hidratant, atunci vei avea buze sănătoase și vor scădea șansele ca în timpul sarcinii (și nu numai) să ai buze vinete.

Așadar, sunt femei însărcinate care descoperă la un moment dat că au buze vinete. În majoritatea cazurilor nu vorbim despre o problemă gravă de sănătate din cauza căreia se schimbă culoarea buzelor, ci despre fluctuațiile hormonale sau despre nevoia corpului de a primi mai multe substanțe nutritive. De asemenea, expunerea la soare pentru o perioadă mai îndelungată și deshidratarea sunt alte motive pentru care se schimbă culoarea pielii de pe buze.

Așa cum am văzut în rândurile de mai sus, sunt câteva lucruri pe care femeile însărcinate (și nu numai ele) le pot face pentru a scădea șansele de a avea buze vinete. În plus, există și unele tratamente care pot fi încercate pentru a reduce hiperpigmenatrea de la nivelul buzelor. Și să nu uităm că este nevoie de timp pentru ca întregul corpul să se recupereze după sarcină și după naștere, deci dacă ai avut buze vinete în vreme ce erai însărcinată, timpul va fi un aliat împotriva acestei probleme, dacă îl lași. În câteva săptămâni sau poate în câteva luni, buzele tale pot fi din nou ca înainte, dar răbdarea este cheia. Sau cel puțin, una dintre ele.

Iar dacă ai buze vinete și alte simptome precum dificultăți de respirație și dureri în piept, sau altele care te neliniștesc, mergi imediat la medic pentru a afla dacă este vorba despre o problemă de sănătate mai gravă.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close