12 Martie 2024
De coloranți alimentari am auzit cu toții. Sunt multe alimente care îi conțin, dar sunt ei sănătoși sau nocivi? Dacă ești însărcinată și vrei să mănânci cât mai sănătos, sau dacă pur și simplu îți dorești o alimentație cu cât mai puțini coloranți alimentari și cât mai naturală, atunci poți afla din acest articol informații utile despre coloranții alimentari. Să vedem ce sunt ei, care sunt cei periculoși și care pot fi consumați, și cum stau lucrurile în cazul coloranților alimentari naturali.
Culoarea mâncării are un rol important deoarece îți stimulează vizual apetitul. Dar te-ai întrebat vreodată ce sunt coloranții alimentari și de unde provin?
Coloranții alimentari sunt folosiți pentru a îmbunătăți aspectul mâncării proaspete sau procesate. Aceștia sunt obținuți din surse naturale, cum ar fi legumele, dar există și coloranți sintetici, obținuți din combinarea unor substanțe chimice.
Acești coloranți sunt introduși în produsele de patiserie, în dulciuri, sucuri, deserturile cu gelatină, ceai, carne, semipreparate și multe alte alimente. Mulți astfel de aditivi pot fi folosiți ca agenți de colorare în cosmetice, medicamente și produse precum pasta de dinți sau apa de gură.
Așadar, coloranții alimentari sunt în farfurie, pe raftul din baie și nu numai. Unii dintre ei pot fi consumați fără a pune sănătatea în pericol, în timp ce alții pot fi periculoși atât pentru femeile însărcinate, cât și pentru toți oamenii, în general.
Printre coloranții alimentari periculoși se numără următorii:
Coloranții alimentari artificiali nu sunt recomandați femeilor însărcinate, dar nici celorlalte persoane, indiferent de vârstă sau gen. Așa cum am văzut mai sus, acești coloranți care nu sunt obținuți din surse naturale pot avea efecte negative asupra sănătății, fiind asociați cu diverse afecțiuni.
Dar, pentru a face preparatele culinare mai atrăgătoare și pentru a avea un curcubeu în farfurie, coloranții alimentari pe care îi poți consuma, deci îi poți include în diferite alimente, sunt cei naturali, iar motivul este cât se poate de simplu: fiind obținuți din surse naturale, cum ar fi fructele și legumele, ei nu au un impact negativ asupra sănătății.
Coloranții alimentari naturali sunt cei proveniți din fructe și legume. Spre exemplu, pentru a obține culoarea roz se folosește sfecla roșie. Pentru violet se pot folosi afine, pentru verde spanacul sau alge. Culoarea galbenă se obține din șofran sau din zahărul caramelizat. Roșul poate fi obținut din suc de sfeclă sau din boia, iar culoarea mov din struguri sau din varză roșie. Și, desigur, combinați, acești coloranți naturali pot da alte nuanțe și culori.
Acești coloranți naturali pot fi achiziționați din diverse surse, atâta vreme cât sunt de încredere. Dar, desigur, coloranții naturali pot fi făcuți și acasă, iar pe internet există instrucțiuni care te pot ajuta să obții orice culoare naturală.
Așadar, sunt unii coloranți alimentari pe care ar fi bine să îi evităm, având în vedere că pot să ne îmbolnăvească. Aceștia sunt coloranții artificiali. Trebuie evitați întotdeauna, nu numai în timpul sarcinii. Vestea bună este că există și coloranți alimentari naturali, care pot fi folosiți fără probleme și pot fi obținuți chiar și în bucătărie, din fructe și legume.
Surse:
Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare
The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.