Ce doare mai tare la nastere: contractiile sau expulzia?

7 Mai 2019

de Irina Olteanu

O intrebare care framanta pe toate viitoarele mamici priveste gradul de durere resimtit in timpul nasterii. Oare contractiile sau expulzia sunt mai dureroase? Raspunsul la aceasta intrebare il veti afla in continuare, alaturi de modalitati utile pentru a tine sub control durerea.

Durerea din timpul travaliului si al nasterii

Fiecare travaliu este diferit, iar durata de timp petrecuta in fiecare stadiu va fi alta si de la o femeie la alta, dar si de la o sarcina la alta. De obicei, travaliul la prima sarcina dureaza 12-14 ore, scurtandu-se la sarcinile subsecvente. Din punct de vedere statistic, durerea din travaliu este una dintre cele mai severe evaluate stiintific, iar teama de ea le determina pe multe femei sa nu nasca natural. Adevarul este ca perceptia asupra sa poate sa difere in functie de statutul fizic, psihologic si cultural al fiecarei persoane.

“Este greu de estimat ce le sperie cel mai tare pe viitoarele mamici – contractiile, semnele de nastere si capacitatea de a le recunoaste, expulzia ori recuperarea dupa nastere. Durerea este resimtita in mod diferit de fiecare dintre noi, prin urmare vom gestiona si vom descrie diferit experiente similare. Sunt totusi si elemente care fac diferenta, cum ar fi travaliul si durata lui, pregatirea pentru nasterea naturala, exercitiile fizice si respiratia, tipul de anestezie ales sau indicat” completeaza doamna doctor Denisa Nica, medic primar obstetrica-ginecologie, competenta in morfologie fetala, clinica Ana Medical Center, Ploiesti.

Durerea din primul stadiu al travaliului – primul stadiu este complet cand cervixul a ajuns la dimensiunea de aproximativ 10 centrimetri; in aceasta etapa se inmoaie si se subtiaza, proces care poate dura multe ore sau chiar zile. O perioada de timp se poate sa nu simti nimic, la un moment dat aparand durere si disconfort, fara a exista un tipar al contractiilor. Spre finalul acestui stadiu vei incepe sa te simti mai agitata si obosita, durerea devenind mai intensa; va semana cu niste valuri, incepand cu o senzatie usoara, atingand punctul culminant si apoi disparand. Intervalul dintre contractii se scurteaza pe masura ce te apropii de stadiul secund.

Al doilea stadiu din travaliu – acesta implica perioada de timp de la momentul in care cervixul este complet dilatat pana la venirea pe lume a bebelusului. Este posibil sa te confrunti cu contractii mai lungi si mai puternice, cu interval de 1-2 minue intre ele, presiune crescuta la nivelul posteriorului, senzatia iminenta de impingere, crampe care te determina sa tremuri, greata si varsaturi, dar si senzatie de intindere si arsuri la nivelul vaginului.

Faza de expulzie – faza de expulzie variaza pentru fiecare femeie, dar dureaza pana la 2 ore, de obicei mai putin daca ai mai nascut. Pe langa dorinta de a impinge, este posibil sa simti presiune, o dorinta puternica de a merge la toaleta, senzatie de intindere si arsuri la nivelul vaginului, precum si capul bebelusului care coboara. De obicei durerea resimtita in aceasta etapa din nastere este epuizanta fizic pentru organism.

“La inceput, contractiile nu sunt dureroase. Se simt tot mai puternic si incepem sa monitorizam frecventa si durata lor. Nu este nevoie sa alergam la maternitate de la primele semne, dar este nevoie sa ne prezentam in unitatea medicala atunci cand ele se intensifica si sunt mai frecvente, la 5 minute. Aceasta prima faza este si cea care difera cel mai mult de la o femeie la alta, de la o nastere la alta. In general, la prima nastere travaliul este mai lung si poate dura chiar si pana la 20 de ore. Contractiile se manifesta asemanator unor dureri menstruale mai intense, in spate, sau ca o presiune la nivelul zonei pelvine.

Faza activa incepe cu 2-3 pana la 5 ore inainte de nastere. Durerile se intensifica si contractiile dureaza 45-60 de secunde, cu o frecventa la 5 minute. Acum trebuie sa mergeti la spital, caci dilatatia va ajunge de la 3-4 centimetri la 8-9. Aproape de nastere incep contractiile lungi, intense, puternice, cele care raman cel mai mult in memoria gravidei. Sunt mai greu de gestionat, dar este si cea mai scurta perioada. La finalul ei, se simte in mod natural dorinta de a impinge pentru ca se apropie momentul expulziei” subliniaza doamna doctor Denisa Nica.

contractiile

Gestionarea durerii in timpul travaliului si al nasterii

In cadrul unui spital personalul medical efectueaza in primul rand o examinare fizica a abdomenului gravidei pentru a determina marimea si pozitionarea fatului, precum si o examinare a cervixului. In plus, pot fi necesare anumite teste si investigatii precum tensiunea arteriala, greutatea, temperatura corpului, frecventa si intensitatea contractiilor, ritmul cardiac fetal, unele teste de sange si de urina. Este posibila administrarea de linii intravenoase, de obicei inserate cand faza activa a travaliului a inceput. In tot acest timp fatul va fi urmarit cu atentie cu ajutorul unui monitor special amplasat pe abdomenul mamei.

Pentru a tine sub control durerea din travaliu si nastere, sunt disponibile multiple variante de analgezie. Pentru a decide care este cea mai sigura si cea mai eficace, atat pentru mama, cat si pentru bebelus, medicul alaturi de gravida va lua in considerare: preferinta pacientei si a familiei, starea sa de sanatate/starea bebelusului de sanatate, recomandarea medicala. Iata si variantele de analgezie pentru travaliu si nastere:
– Metode nemedicamentoase care ofera senzatie de confort si amelioreaza stresul, fara a apela la medicamente. Printre acestea se numara: relaxarea (gravida invata sa isi relaxeze diverse grupe musculare si invata sa depisteze tensiunea si sa o elimine mai usor), masaj sau jacuzzi (un masaj usor efectuat de un profesionist poate fi de mare ajutor in eliminarea tensiunii; pentru baile fierbinti este necesar acordul medicului), terapie prin cald sau rece (folosita pentru a relaxa zonele tensionate sau dureroase si implica folosirea de prosoape incalzite sau pungi cu gheata), imagerie (folosirea mintii pentru a crea imagini mentale ce ajuta la relaxare), meditatie sau gandire concentrata (concentrarea pe un obiect sau pe o activitate – precum pe respiratie), tehnici de respiratie (folosirea diverselor tipuri de respiratie pentru a schimba perceptia mentala cu privire la durere), pozitionare si miscare (schimbarea pozitiei poate ajuta sau chiar grabi travaliul; de mare ajutor este si mingea de nastere).
– Metode medicamentoase – implica administrarea de medicamente pentru a reduce senzatia de durere; este utilizata cea mai mica doza posibila ca urmare a efectelor adverse asupra fatului-cum este detresa respiratorie.
– Anestezia – medicamente care cauzeaza pierderea senzitivitatii. Aici sunt incluse anestezia epidurala (o combinatie de medicamente sunt introduse ptirn-un cateter in spatiul care inconjoara coloana vertebrala din zona inferioara a spatelui cauzand pierderea senzitivitatii in portiunea inferioara a corpului; se poate administra in nasterea naturala sau cezariana), analgezia epidurala (durerea este ameliorata, dar nu se amorteste corpul si poate fi efectuata miscare; se poate administra in travaliu si nasteri vaginale), anestezia spinala (o singura doza de anestezic este introdusa in lichidul spinal; actioneaza rapid si conduce la pierderea completa a senzitivitatii si a miscarii din zona inferioara a corpului, fiind folosita pentru nasterile prin cezariana), analgezia spinala (o medicatie analgezica este introdusa in lichidul spinal pentru a calma durerea, fara a amorti, putand fi folosita in combinatie cu anestezia/analgezia epidurala, in timpul travaliului) si anestezia generala (un agent anestezic conduce la instalarea somnului si este folosita in cezarienele de urgenta).

Pentru o nastere cat mai aproape de natural exista si analgezia inhalatorie sau Entonox, care se instaleaza si este eliminata din corp la fel de rapid. Aceasta poate fi folosita in orice stadiu al travaliului, nu afecteaza bebelusul, nu persista in corp un timp indelungat, nivelul sau poate fi controlat, te poti misca sau iti poti schimba pozitia intre contractii, te ajuta sa respiri ritmic si amelioreaza durerea semnificatv. Conform unui studiu publicat in 2017, Entonox este o metoda eficienta de analgezie in nasterea vaginala, precum si pentru imbunatatirea scorului Apgar si al gradului de satisfactie materna. Ameliorarea durerii cu ajutorul sau este luata in considerare ca strategie pentru reducerea ratei de cezariene din Iran.

“In fiecare dintre etape, gravida poate beneficia de ajutorul echipei si de tehnici de ameliorare a durerii. La inceput, respiratia ne este de mare ajutor. Lenta si profunda, o respiratie adecvata, chiar exersata la cursuri speciale, face ca muschii mai bine oxigenati sa scada stimulii durerosi. In timpul nasterii, ea se schimba, se inspira adanc si aerul expirat este eliminat mai lent.

Metodele anestezice diminueaza durerea si chiar o elimina, cu mentiunea ca trebuie sa fim capabili de efort si de impingere in ultima faza. Calmantele sunt facute intravenos sau sunt luate in mod direct de catre gravida, depinde de tipul lor. Uneori, in combinatie cu aceste calmante se pot folosi tranchilizante fara rol in managementul durerii, ci cu un bun impact pe starea gravidei.

Anestezia epidurala ramane cel mai des utilizata pentru ca avem efecte foarte bune si gestionarea nasterii este optima. Pe scurt, anestezia epidurala presupune plasarea unui cateter in spatiul epidural din jurul maduvei spinarii, prin care se injecteaza periodic anestezicul care ajuta la amortirea partii inferioare, gravida fiind constienta si capabila sa impinga.

In cazul epiziotomiei, situatia poate fi ceva mai complicata in termen de durere pentru ca incizia perineului si a peretelui vaginal posterior este asociata cu durere intensa si, mai apoi, cu o recuperare ceva mai dificila, cu dureri resimtite cateva saptamani.

Tot ceea ce pot gravidele sa faca este sa se ajute inainte de nastere. Mai exact, sa faca exercitii de respiratie si masaj, chiar si sport daca se poate, precum si sa se informeze despre metodele de ameliorare a durerii. Este mai simplu de gestionat o nastere daca stii la ce sa te astepti si daca stii ce te poate ajuta” concluzioneaza doamna doctor Denisa Nica.

Surse: www.stanfordchildrens.org; www.thewomens.org.au; https://bloomlife.com; www.pregnancybirthbaby.org.au; www.ncbi.nlm.nih.gov

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close