Fast-food in sarcină? Iată ce preparate ai voie și nu ai voie să mănânci

6 Mai 2023

de Andreea Guica

Ai poftă de mâncare fast-food în sarcină? În general, nu se recomandă femeilor însărcinate să consume acest tip de mâncare, deoarece conține multă sare, zahăr și grăsimi nesănătoase. Totuși, dacă ai poftă de mâncare tip fast-food, uite care sunt preparatele pe care le poți și pe care nu le poți mânca.

mancare fast-food

Shaorma în sarcină

Rareori avem poftă de salate sau de mâncare sănătoasă. Mai degrabă ni se trezesc poftele atunci când simțim miros de mâncare fast-food, tocmai pentru că e un miros atât de pregnant, iar creierul nostru asociază acest tip de mâncare cu starea de bine. 

Ce se întâmplă însă, când ai poftă de shaorma în timp ce ești însărcinată? Păi, nimic grav, mai ales dacă nu mănânci în fiecare zi. 

Dacă este consumată în mod frecvent, shaorma favorizează acumularea de kilograme în plus, care și așa se adună rapid în sarcină. 

Dacă vrei să-ți cumperi o shaorma, ai grijă ca locația să fie una curată și igienizată!

Burger în sarcină

Burgerul este, poate, cel mai cunoscut tip de mâncare fast-food și ca să fim sinceri, este greu să-i reziști uneori.

Potrivit pregnancyfoodchecker.com, femeile însărcinate pot mânca burgeri, atât timp cât carnea este gătită corespunzător (făcută bine).

Totuși, la fel ca și în cazul shaormei, burgerii nu trebuie consumați frecvent, mai ales dacă ești însărcinată, pentru că au foarte multe grăsimi.

O cantitate prea mare de grăsimi saturate în sarcină pot pune în pericol atât sănătatea mamei, cât și sănătatea bebelușului, dezvăluie un studiu din 2015.

„Consumul regulat de grăsimi saturate favorizează apariția astmului, bezității și a diabetului la bebeluși. Dieta memi trebuie să fie cât mai echilibrată și să conțină carbohidrați, proteine și grăsimi sănătoase”, avertizează medicul Giovanni Piedimonte, potrivit parents.com

KFC în sarcină

Mâncarea de la KFC poate fi consumată în sarcină cu moderație și cu atenție, ca puiul să fie bine gătit. Carnea crudă de pui poate conține numeroase bacterii periculoase atât pentru mamă, cât și pentru făt.

De asemenea, ia aminte că mâncarea de la KFC este picantă (deși există și variante nepicante). Mâncarea picantă nu face rău bebelușului, însă îți poate da ție bătăi de cap, mai ales dacă nu ești obișnuită să mănânci picant.

Mâncarea picantă poate duce la arsuri stomacale, indigestie și/sau alte tulburări gastrointestinale.

Cartofi prăjiți în sarcină

Atunci când vine vorba despre fast-food în sarcină, probabil că una dintre cele mai la îndemână opțiuni este servirea cartofilor prăjiți.

Cartofii prăjiți și chipsurile ar trebui limitate la mai puțin de 2 ori pe săptămână, din cauza grăsimilor pe care le conțin. Aceste grăsimi cresc nivelul colesterolului și al sodiului din sânge, ceea ce nu e bine pentru mamă sau făt.

cartofi prajiti

Mâncare chinezească în sarcină

În cea mai mare parte, mâncarea chinezească este sigură în timpul sarcinii. Cu toate acestea, trebuie să ții cont că unele tipuri de mâncare asiatică conțin prea multă sare sau chiar zahăr.

Potrivit sursei citate mai sus, este bine te orientezi către mai multe legume și în același timp, să eviți să pui prea mult sos de soia în mâncarea ta.

Un studiu din 2016 indică faptul că sistemul imunitar al bebelușului poate fi afectat (slăbit) dacă mama consumă prea multă soia în timpul sarcinii. De asemenea, același studiu menționează consumul de soia ca fiind corelat cu o greutate prea mică la naștere.

Sushi în sarcină

Sushi este delicios și cine l-a încercat o dată, cu siguranță va vrea să-l încerce de mai multe ori. Poți consuma sushi în sarcină, cu condiția să fie gătit bine, adică să nu fie făcut cu pește crud.

Poți consuma sushi cu pește crud după ce ai născut.

Peștele crud poate afecta bebelușul, din cauză că poate conține numeroși paraziți, bacterii sau mercur.

Una dintre tulburările pe care le poți dezvolta în sarcină, dacă ai consumat pește crud, este listerioza – care te poate pune în pericol pe tine și pe cel mic.

Fructe de mare în sarcină

În primul rând, trebuie să știi că fructele de mare crude nu sunt sigure în sarcină pentru că pot conține paraziți precum tenia. Însă e recomandat să le consumi atunci când sunt gătite bine.

Daca preferi stridiile, midiile sau alte crustacee crude, ar trebui sa eviți să le mai consumi în timpul sarcinii. Acestea pot fi contaminate cu bacterii care pot provoca toxiinfectii alimentare, la care ești mai predispusă în timpul sarcinii, decât de obicei.

Dacă vrei să gătești fructe de mare acasă, urmează instrucțiunile de mai jos pentru a te asigura că le pregatesti în siguranță:

  • Dacă gătești pește întreg sau file de pește, verifică cu un cuțit dacă este gata: introdu vârful ascuțit al cuțitului și dă la o parte o bucata de pește. Carnea trebuie sa fie opacă, cu bucăți mari care încep sa se separe;
  • Odată ce ai luat peștele din cuptor, lasă-l să mai stea încă 3-4 minute pentru finalizarea gătitului;
  • Creveții și homarii devin roșii când sunt gata, iar carnea devine alb-perlată;
  • Scoicile gătite devin alb-lăptoase sau opace și ferme;
  • Scoicile, midiile și stridiile sunt gata atunci când se desprinde cochilia. Aruncă orice crustacee care rămâne închisă după gătire;
  • Când gătești la microunde fructele de mare, verifică în mai multe puncte pentru a te asigura că au fost preparate suficient. Poți folosi un termometru de bucătărie pentru a verifica dacă temperatura a ajuns la 63 grade celsius, ceea ce înseamnă că preparatul este gata pentru a fi consumat.   

Creveți în sarcină

Un tip de fast-food în sarcină sunt delicioșii creveți pane. Se recomandă ca femeile însărcinate să consume aproximativ 350 de grame de fructe de mare cu conținut scăzut de mercur pe săptămână.

Creveții se află pe lista fructelor de mare pe care este bine să le consumi în sarcină, fiind surse minunate de proteine, vitamine și acizi grași Omega 3.

De asemenea, creveții și alte fructe de mare contribuie la dezvoltarea sănătoasă a bebelușului încă de când se află în burtica mamei.

creveti pane

Conservă de ton în sarcină

La fel ca și în cazul fructelor de mare, poți consuma ton de 2-3 ori pe săptămână; nu mai mult, pentru că acesta conține mercur. O cantitate prea mare de mercur îi poate face rău bebelușului.

Mercurul poate afecta sistemul nervos al copilului, iar o cantitate prea mare de ton și alte alimente bogate în mercur, poate duce la:

  • Probleme de auz și/sau de vedere;
  • Dificultăți de învățare;
  • Întârzieri în dezvoltarea motricității fine și grosiere;
  • Limbaj, memorie și atenție deficitară;
  • Coeficient scăzut de inteligență;
  • Tensiune mare și probleme cardiace.

Evită să mănânci ton crud (spre exemplu, cel care se află în sushi) și optează pentru tonul la conservă.

Tu consumi mâncare fast-food în sarcină? Care este felul tău preferat?

Surse:

  • https://www.babycenter.com/pregnancy/diet-and-fitness/your-best-fast-food-options-during-pregnancy_10396623
  • https://www.pregnancyfoodchecker.com
  • https://www.medicinenet.com
  • www.nhs.uk
  • www.reginamaria.ro
  • www.parents.com
  • www.healthline.com
  • https://imark.ro

Surse foto: www.pexels.com


Menu