Moduri bizare prin care femeile își făceau teste de sarcină pe vremuri

18 Decembrie 2019

de Irina Olteanu

Testele de sarcina pe vremuri se făceau în moduri dintre cele mai neobișnuite, începând de la studierea aspectului urinei și până la introducerea de usturoi în vagin. Afla în acest articol care sunt modalitățile ingenioase la care s-au gândit oamenii în acele vremuri să verifice existenta unei sarcini. Depistarea sarcinii fără test se poate realiza foarte ușor de acasă.

Teste de sarcină din trecut

Egiptenii antici foloseau usturoi sau ceapă așezat lângă cervix

Conform surselor istorice, atât în Egipt, cât și în Grecia (inclusiv Hippocrate), o modalitate comună de a depista sarcina consta în folosirea usturoiului sau a cepei. Femeia respectivă se culca cu usturoiul așezat lângă sau chiar în vagin, iar dimineața se verifica dacă mirosul acestuia se simte în respirația să. Dacă respirația sa emana usturoi sau ceapa, însemna că bebelușul din abdomenul mamei bloca circulația mirosului.

Examinarea culorii parților intime ale unei femei

Aceasta metodă a fost descoperită în jurul anului 1836 de către medicul francez Etienne Joseph Jacquemin, fiind vorba despre semnul Chadwick, respectiv decolorarea vaginului și a zonei adiacente – labii, vagin (într-o nuanță albăstruie, observabilă de la 8 săptămâni gestationale), că urmare a fluxului sanguin crescut în zona respectiva.

Stropirea cu urina pe grau și ovăz

Cea mai timpurie metoda de depistare a sarcinii aparținea egiptenilor antici și implica tot urina, fiind folosită în preajma anilor 1350 i.Hr. Femeia trebuia să stropească cu urina semințe de grau și ovăz timp de mai multe zile și să observe daca apăreau culturi. Grâul anunță nașterea unei fete, iar ovăzul indica un băiat. În mod ciudat, acest test s-a dovedit 70% corect în depistarea sarcinii, însă nu era la fel de precis și în ce privește sexul copilului.

Amestecul de urină cu vin


O metodă din secolul 16 pentru determinarea sarcinii consta în amestecul urinei cu vin. Urina se amesteca cu alcool într-un container special și apoi era examinata. În mod surprinzător aceasta metoda era relativ de succes; anumite proteine au reacții chimice cu unele dintre componentele vinului, însemnând că este posibil că amestecul să reacționeze diferit în funcție de prezenta sarcinii.

Profeți ai urinei

Înainte de descoperirea hormonilor din urina, multe persoane apelau la astfel de profeți asemănători cu cititorii în palma, pentru a încercă să prezică viitorul și să depisteze o eventuală sarcină. Ei se ghidau după bulele din urină pentru a încercă să afle dacă o femeie este gravidă sau nu.

Testul mierii

Un alt test, sugerat de Hippocrate, consta în consumul de către femeie a unui amestec de miere și apă înainte de culcare. Daca experimenta balonare și crampe în timpul nopții respective, însemnă că este însărcinată.

Testul mierii

Un alt test, sugerat de Hippocrate, consta în consumul de către femeie a unui amestec de miere și apa înainte de culcare. Daca experimenta balonare și crampe în timpul nopții respective, însemnă că este însărcinată.

Inspectarea culorii, a texturii și a aspectului urinei

La fel că profeții urinei, uroscopiștii examinau și analizau urina. Aceștia priveau la culoarea și la alte caracteristici ale mostrei de urina pentru a determina daca o femeie este însărcinată. Pentru că nu aveau cunoștinte medicale întemeiate, metodele acestora nu erau considerate de încredere.

Injectarea de urina în broaște africane vii

Până în anii 1960 cea mai eficienta metoda de a verifica prezenta unei sarcini (din Europa și America de Nord) se baza pe hormoni. Cercetătorul Lancelot Hogben a descoperit că poatre controla ovulația amfibienilor cu ajutorul hormonilor. Când urina este injectata direct în broasca, aceasta începe să producă oua în decurs de 24 de ore.

Disecția șobolanilor pentru a le inspecta ovarele

Înainte de testarea broaștei, cel mai cunoscut test de sarcină a fost dezvoltat de doi oameni de știință germani, Selmar Aschheim și Bernhard Zondek, care au descoperit că un hormon din urina femeilor gravide afectează și fiziologia șobolanilor. Daca apăreau structuri și excrescențe în organele sexuale după injectarea urinei, sarcina era confirmată. Acesta este primul test care se baza pe prezenta gonadotropinei corionice umane, iar pe lângă șobolani și șoareci se foloseau în experiment și iepuri.

Vreau să știu dacă sunt gravidă: testul cu lacătul în lighean

Și acest test folosea tot urina femeii introdusa într-un lighean, unde se așeză o cheie sau un lacat timp de 3 ore. După acest interval de timp, daca conturul cheii sau al lacătului rămânea în lighean, reprezenta confirmarea sarcinii.

lacat inchis pe usa

Studiul ochilor

Jacques Guillemeau a afirmat în anii 1600 că este posibil să depistezi sarcina doar privind în ochii unei femei. Scriind multe texte despre femei și naștere în cariera să, a ajuns la concluzia că ochii reprezintă cel mai bun indicator al sarcinii deoarece se modifica semnificativ în perioada gestației. Potrivit specialistului, o gravidă ajunge să aibă ochi adânciți cu pupile mici, pleoape moleșite și mici vene umflate în coltul ochiului.

Forțarea femeilor să vomite repetat

Posibil că urmare a observației grețurilor matinale, multe teste în perioada antică implicau forțarea vărsăturilor. Una dintre metode presupunea înmuierea unei panglici în urina femeii și arderea acesteia în fata ei; daca vomita de la miros se consideră că este gravidă. O alta tehnica din Egiptul Antic consta în amestecul mai multor fierturi pe care femeia le bea pentru a verifica sarcina. Greața și vărsăturile erau de obicei un semn pozitiv.

Testul de sarcină cu ulei

Testul de ulei și urina era o varianta istorica excelența pentru femeile care își doreau să discearnă daca sunt sau nu gravide fară a investi mult timp sau bani. Femeia trebuia să urineze într-un recipient și apoi se adăugau doua picături de ulei peste urina. Daca aceste picături se contopeau, însemnă că femeia este gravida. Această metodă era folosită încă din Antichitate însă nici până în ziua de astăzi nu s-a dovedit științific acuratețea acestui test de sarcină.

ulei de masline


Turnarea de sulf în urina și verificarea daca cresc viermii.

Avicenna, un filosof din secolul 10, avea o metoda relativ unica pentru testarea sarcinii. Aceasta presupunea că femeia să urineze pe o suprafață, iar sulful să fie turnat peste urina. Daca ieșeau viermi din acest amestec, însemnă că este gravida.

Testul cu înălbitor de haine

Depistarea sarcinii fără test se poate realiza și cu ajutorul înălbitorului de rufe obișnuit pe care trebuie să îl amesteci cu urină pentru a observa reacția. Dacă acest amestec face spune, există șanse să fii nsărcinată, însă dacă rămâne neschimbat, sarcina nu există. Deși această metodă era folosită cu câteva generații în urmă nu este garantat un rezultat concret.

Testul cu săpunul

Peste o bucată de săpun se picură o cantitate mica de urină pentru a observa dacă apare spumă. În cazul în care există această reacție, există posibilitatea să existe o sarcină. Depistarea sarcinii fără test este mult mai ușoară cu această metodă.

Pasta de dinți și depistarea sarcini

În cazul acesta, pasta de dinți se amestecă cu urina și trebuie să își schimbe urina pentru a fi vorba despre o sarcină. Pasta de dinți trebuie să fie de culoare alba iar dacă aceasta se schimbă într-un albastru deschis, poți lua în considerare o sarcină. Aceste metode nu îți pot garanta existența unei sarcinii.

Testul cu păpădie și urină

Un test pe care femeile din trecut era picurarea unei cantități mici de urină peste flori de păpădie. Dacă după puțin timp pe acestea apar pete roșii, îneamnă că ai putea fi însărcinată.  

Depistarea sarcinii fără test prin intermediul temperature bazale

Temperatura bazală a femeilor este în jur de 37 de grade Celsius. În perioada menstruației, temperatura este în scădere și se poate depista pe cale orală, vaginală sau interactal. Dacă înainte de menstruație temperatua nu scade, înseamnă că ai putea fi însărcinată. Temeratura se poate lua dimineața, în zile consecutive pentru a facilita un răspuns cât mai rapid și concret.

Schimbarea gustului

Schimbarea gustului este un simptom destul de întâlnit mai ales în primul trimestru de sarcină. Gustul de metal în gură este o metodă pentru descoperirea sarcinii fără test pe care femeile din trecut o luau în calcul.

Află dacă ești însărcinată fără test: test de sarcină cu oțet

În cazul în care alegi să faci acest test acasă trebuie să știi că presupune punerea unei cantități de urină peste o cantitate de oțet. Cantitățile exacte în care trebuie să amesteci aceste substanțe nu se cunoaște, însă trebuie să aștepți câteva ore. Dacă după acest timp substanța rezultată îți schimbă considerabil culoarea, se presupune ca ești însărcinată. Depistarea sarcinii fără test nu îți poate garanta un reultat corect însă dacă te regăsești în mai multe situații prezentate poți lua în considerare o sarcină.  

teste de sarcina

Test de sarcină pe telefon: metoda zilelor noastre

În zilele noastre, una dintre cele mai frecvente metode pentru depistarea sarcinii fără test este telefonul mobil. Acesta vine la pachet cu aplicații speciale de monitorizare a ciclului menstrual și cu chestionare speciale pentru a descoperi dacă este posibilă o sarcină. De asemenea, tot prin intermediul telefonului poți lua legătura cu medici speciliști care îți pot analiza situația și îți pot recomanda un control potrivit.

Aplicațiile pe telefon precum Period Tracker, Flo Calendar, Calendar menstrual, Clover îți pot monitoriza simptomele pe care le ai pentru a-ți da seama dacă ești însărcinată. Iată care sunt simptomele care te pot anunța că urmează o sarcină:

  • Întărzierea menstruației pentru o perioadă mai îndelungată
  • Dureri ale sânilor
  • Durere în zon abdominală
  • Stări de oboseala sau irasibilitate
  • Creșterea apetitlui sexual
  • Migrenele de diminiață sunt un simptom destul de frecvent mai ales în prima lună de sarcină
  • Urinare frecventă cauzată de mărirea uterului

Retenția de apă în organism Alături de aceste simptome și de o monitorizare a ciclui menstrual sau contactelor sexuale anterioare poți ține sub control o viitoare sarcină. Aplicațiile pe telefon sunt foarte utile chiar și în afara unei sarcinii și îți pot fi de ajutor atunci când mergi la un control ginecologic. Depistarea sarcinii fără test poate începe de la instalarea unei astfel de aplicații pe telefon.

Test de sarcină de la bunica: cu bicarbonat de sodiu


Depistarea sarcinii fără test se poate realiza și cu ajutorul bicarbonatului de sodiu, un ingredient care se găsește în casa oricărei femei. Peste o cantitate de sodiu poți pune câteva picături de urină. În cazul în care este prezentă o sarcină bicarbonatul va face reacție cu urina și vor apărea bule deasupra. În schimb, dacă nu ești însărcinată, bicarbonatul nu va trece prin nicio schimbare. Această metodă nu îți poate garanta dacă ești sau nu însărcinată însă o poți încerca alături de un test de sarcină din farmacie. Deși bicarbonatul de sodiu este un ingredient foarte folosit în bucătăria femeilor și nu numai, acesta nu poate garanta un rezultat în cee ace privește depistarea sarcinii fără test.

bicarbonat de sodiu

Test de sarcină cu zahăr video

Metoda de depistare a sarcinii cu ajutorul zahărului  era folosită în vremurile trecute când vizitele la ginecolog nu erau prea ușor de realizat. În cazul acesteian căteva linguri de zahăr se vor amesteca cu câteva linguri de urină și se va aștepta până câând acestea se amestecă. Dacă cele două devin omogene și zahărul se topește înseamnă că nu este vorba despre o sarcină. În cazul în care zahărul se face cocoloașe în urină există posibilitatea să fie vorba despre o sarcină.

Testele moderne de sarcina au început să fie fabricate în anii 1960 și până la finalul anilor 1970 au fost vândute în SUA. După cum bine știți, sunt mult mai ușor de folosit și oferă rezultate precise. Depistarea sarcini fără test nu îți garantează un răspuns exact.

https: healthline.com, //www.ranker.com/ https://www.mentalfloss.com/ https://www.ancient-origins.net/, qbebe.ro, nastenatual.ro,

Sursă foto: pixabay.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close