Un test de preeclampsie există acum! Sângele poate prezice riscurile gravidei

2 August 2023

de Mihaela Dobre

Sarcina este o perioadă frumoasă și chiar magică din viața oricărei femei, dar în povestea aceasta poate să apară și un test de preeclampsie. Să știi că în corpul tău bat două inimi, să știi că sub pielea ta crește o nouă viață, să simți mișcările copilului tău, să îți imaginezi cum va fi prima voastră întâlnire, să îi auzi bătăile inimii, toate lucrurile acestea și multe altele fac ca perioada sarcinii să fie una specială. Cu toate acestea, nu totul este lapte și miere când ești însărcinată. Corpul tău trece prin multe schimbări, drept urmare nu fiecare zi va fi una de poveste. În perioada sarcinii, femeile pot întâmpina unele dificultăți, mai mult sau mai puțin grave. Printre ele se numără și preeclampsia, care poate fi ușoară sau severă și, în funcție de gravitatea afecțiunii medicul decide dacă sarcina va continua sau bebelușul trebuie să se nască, chiar înainte de termen, pentru ca mama și copilul să fie în siguranță. Din fericire, se poate face și un test de preeclampsie, care vine în ajutorul medicilor pentru ca aceștia să ia cea mai bună decizie pentru femeia însărcinată și pentru copilul pe care îl poartă în pântec.

Ce este preeclampsia

Preeclampsia este o afecțiune care poate să apară după săptămâna 20 de sarcină. De asemenea, boala poate să se declanșeze și după naștere, iar în acest caz poartă numele de preeclampsie postpartum.

Femeile cu preeclampsie au tensiunea arterială mărită, dar în unele cazuri, anumite organe, precum rinichii sau ficatul, nu mai funcționează cum trebuie.

Boala aceasta afectează femei însărcinate din întreaga lume, iar dacă nu este tratată corespunzător, poate avea urmări neplăcute. În astfel de cazuri, pentru ca mama și bebelușul să nu întâmpine probleme de sănătate, nașterea este recomandată, chiar înainte de termen, dacă afecțiunea nu poate fi ținută sub control și amenință viața mamei sau pe cea a copilului.

Vestea bună este că cele mai multe femei care suferă de preeclampsie aduc pe lume bebeluși sănătoși. Dar, dacă nu este tratată sau dacă este tratată necorespunzător, poate duce la probleme de sănătate pentru mamă și pentru copilul ei. Tocmai de aceea femeile însărcinate trebuie să știe care sunt simptomele bolii, să meargă periodic la medic pentru investigații și să țină cont de sfaturile, recomandările și tratamentul primit de la specialist, atunci când este nevoie.

Preeclampsie simptome

Femeile care suferă de preeclampsie pot avea următoarele simptome:

  • Tensiune arterială mare (TA sistolică de 160 mm Hg sau chiar mai mare și TA diastolică egală cu 110 mm Hg sau chiar mai mare).
  • Prezența proteinelor în urină (proteinuria).
  • Dureri puternice de cap.
  • Probleme de vedere, precum vederea încețoșată sau sensibilitatea la lumină.
  • Greață.
  • Vărsături.
  • Amețeală.
  • Creștere bruscă în greutate.
  • Umflături la nivelul brațelor, picioarelor sau la nivelul feței.
  • Respirație îngreunată.
  • Probleme la nivelul rinichilor și la nivelul ficatului.

În timpul sarcinii se fac analize și consultații tocmai pentru a se depista la timp și pentru a se trata problemele de sănătate care ar putea apărea. Dar gravidele trebuie să ia legătura imediat cu medicul care le urmărește sarcina dacă apar simptome precum cele enumerate mai sus sau dacă simt că ceva nu este în regulă. La nevoie se va efectua un test de preeclampsie.

Preeclampsie factori de risc

Nu se știe cu certitudine de ce apare preeclampsia, însă unele femei sunt mai predispuse decât altele să dezvolte această afecțiune. Este important ca femeile însărcinate să cunoască factorii de risc enumerați în lista de mai jos:

  • Sarcina multiplă (gemeni, tripleți etc.).
  • Dacă femeia a mai fost însărcinată în trecut și a fost diagnosticată cu preeclampsie, atunci în timpul următoarei sau următoarelor sarcini s-ar putea confrunta din nou cu această problemă de sănătate. Cu cât preeclampsia a apărut mai devreme în sarcina anterioară, cu atât crește posibilitatea ca și sarcina următoare să ducă la apariția acestei complicații.
  • Dacă gravidele au avut și alte complicații pe lângă preeclampsie în sarcina anterioară, atunci cresc șansele să primească diagnosticul de preeclampsie și la următoarea sarcină.
  • Dacă au deja tensiune arterială crescută, diabet, probleme cu rinichii sau vreo boală autoimună precum lupus sau sindromul antifosfolipidic.
  • Dacă nu au mai fost însărcinate.
  • Dacă au născut cu mai mult de zece ani în urmă.
  • Dacă au peste 35 de ani.
  • Dacă suferă de obezitate.
  • Dacă femeile din familie (mama, sora, bunica) au fost diagnosticate cu preeclampsie în trecut.
  • Dacă bebelușul a fost conceput prin intermediul tratamentelor de fertilizare.

Ce este preeclampsia postpartum

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, preeclampsia poate să apară chiar și după naștere și poartă numele de preeclampsie postpartum. Este o afecțiune rară, care deseori apare în decurs de 48 de ore de la naștere, însă se poate declanșa chiar și după șase săptămâni de la naștere. Boala este la fel de periculoasă ca preeclampsia din timpul sarcinii, iar dacă nu este tratată poate duce la probleme grave de sănătate și poate pune viața în pericol. De aceea este recomandat ca orice simptom să le trimită pe proaspetele mame la medic pentru control. Din fericire, acest tip de preeclampsie nu este foarte comun, însă este bine ca atunci când simțim că ceva nu este în regulă să luăm legătura cu medicul.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele ale preeclampsiei din timpul sarcinii. Nu se știe din ce motiv apare, însă există câțiva factori de risc:

  • Tensiunea arterială mare sau preeclampsia din timpul sarcinii, apărute după săptămâna 20 de sarcină.
  • Obezitatea.
  • Nașterea prin cezariană.

Test de preeclampsie

Boala a fost descoperită cu mai bine de un secol în urmă, iar acum viitoarele mame pot face investigații în urma cărora vor afla dacă suferă sau nu de preeclampsie, ori dacă există șanse ca afecțiunea să apară în timpul sarcinii. Acest test de preeclampsie este

Dacă există suspiciuni legate de apariția sau de existența bolii, medicul poate recomanda anumite analize în urma cărora se poate afla dacă viitoarea mamă suferă de preeclampsie sau dacă există riscul ca pacienta să dezvolte această afecțiune în viitorul apropiat.

Analizele de sânge pot indica dacă pacienta suferă de preeclampsie sau dacă boala se va declanșa în următoarele săptămâni, dacă este nevoie ca viitoarea mamă să fie atent monitorizată și retestată după câteva zile sau după câteva săptămâni, ori dacă boala s-a instalat deja și dacă există sau nu riscul de apariție a unor complicații pe termen scurt, motiv pentru care inducerea travaliului sau cezariana sunt cele mai bune opțiuni și trebuie efectuate cât mai repede. Markerii de preeclampsie pot revela toate aceste informații, și tocmai de aceea la nevoie trebuie efectuate aceste teste.

Și testele de urină pot dezvălui dacă o femeie suferă de preeclampsie sau este predispusă să dezvolte boala, așa cum am menționat în rândurile de mai sus. Creșterea proteinelor din urină poate fi un semn în acest sens.

Preeclampsie tratament

Femeile diagnosticate cu preeclampsie trebuie să fie consultate de un medic specialist, care va stabili gradul de severitate a bolii și dacă este sau nu este necesară internarea.

Este recomandată nașterea în cazul în care preeclampsia se agravează și îi pune în pericol pe mamă și pe făt, iar dacă boala nu este severă, atunci va fi ținută sub control până când bebelușul este dezvoltat suficient pentru a se naște, de preferat cât mai aproape de termen. Decizia va fi luată în funcție de cât de avansată este sarcina, de severitatea bolii și de prezența sau absența altor complicații ale sarcinii.

Dacă preeclampsia este ușoară, atunci medicul recomandă controale regulate, măsurarea tensiunii arteriale chiar și acasă și revenirea la spital dacă apar alte simptome sau dacă se agravează cele deja existente.

Se recomandă tratament pentru preeclampsia ușoară sau moderată?

În cazul femeilor însărcinate diagnosticate cu preeclampsie cu un grad redus de severitate, nașterea are loc în săptămâna 37 de sarcină. Până atunci, medicul poate recomanda:

  • Să se monitorizeze mișcările bebelușului, iar orice schimbare apărută trebuie comunicată medicului.
  • Să se monitorizeze tensiunea arterială a mamei, fie la spital, unde la nevoie va fi internată, fie acasă. Și, desigur, orice schimbare sau valoare ridicată trebuie să fie cunoscută de medic.
  • Trebuie să se facă teste de urină regulat pentru a fi observate schimbări, dacă ele apar.
  • Când sarcina ajunge la 37 de săptămâni, medicul poate recomanda nașterea, deoarece în felul acesta atât mama, cât și copilul vor fi în siguranță.

Se recomandă tratament pentru preeclampsia severă?

În cazul în care gradul de severitate a preeclampsiei este unul ridicat, medicul poate recomanda:

  • Internarea, pentru ca mama și copilul să fie atent monitorizați de către specialiști.
  • Administrarea de corticosteroizi antenatali, pentru a grăbi dezvoltarea plămânilor bebelușului.
  • Administrarea unui tratament care ține sub control tensiunea arterială a mamei, pentru ca bebelușul să aibă cât mai mult timp ca să se dezvolte înainte de naștere.
  • Dacă boala se agravează, nașterea este singura soluție pentru siguranța mamei și a bebelușului și pentru ca afecțiunea să dispară. Bebelușii ai căror mame sunt diagnosticate cu preeclampsie severă înainte ca sarcina să ajungă la 34 de săptămâni au mai multe șanse să fie bine în spital decât să rămână în pântec. Dacă, pe de altă parte, boala poate fi ținută sub control, cu monitorizare atentă și medicație sarcina poate continua măcar până în săptămâna 34 sau cât de mult este posibil, pentru ca bebelușul să fie adus pe lume cât mai aproape de termen.

Poți naște natural dacă ai preeclampsie?

Femeile diagnosticate cu preeclampsie se pot întreba dacă boala le va permite să nască natural sau vor fi nevoite să treacă printr-o cezariană. Ei bine, medicul este cel care va decide care este varianta mai bună pentru mamă și pentru copil, dar nașterea naturală în cazul femeilor cu preeclampsie nu este exclusă. Dacă starea de sănătate a mamei și a fătului este stabilă, iar medicul nu consideră că există vreun impediment, atunci nașterea vaginală poate avea loc.

Preeclampsia este o boală care poate să apară în timpul sarcinii. Tocmai pentru ca mama și bebelușul să ajungă cu bine la termen este ideal ca femeile însărcinate să meargă regulat la medic și să efectueze analizele recomandate de specialist. În plus, de fiecare dată când gravidele simt că ceva nu este în regulă, trebuie să ia imediat legătura cu medicul care le monitorizează sarcina.

Diagnosticul de preeclampsie poate fi unul înfricoșător, însă în colaborare cu medicul se trece mai ușor peste această boală. Se poate face un test de preeclampsie la nevoie, se stabilește diagnosticul sau riscul de apariție a bolii în viitorul apropiat, tratamentul dacă este necesar, iar atunci când sarcina nu mai poate continua din cauza preeclampsiei care amenință mama sau bebelușul, nașterea este singura soluție. Toate lucrurile acestea și multe altele se pot discuta cu medicul, iar cu speranță, optimism și încredere totul va fi bine la final.

Surse:

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close