9 schimbari ciudate ale sanilor in sarcina de care nu trebuie sa te sperii

14 Ianuarie 2019

de Irina Olteanu

Dupa cum stii, sanii sufera o serie de schimbari in timpul sarcinii, cea mai cunoscuta fiind cresterea in volum. Exista insa si multe alte modificari care ti se pot parea ciudate. Iti explicam mai jos in detaliu aceste schimbari ale sanilor, pentru ca sunt normale si nu trebuie sa te sperii.

Sarcina aduce cu sine multiple modificari ale corpului, precum si schimbari ale sanilor, pentru a se pregati de venirea pe lume a bebelusului. In cazul sanilor modificarile se datoreaza hormonilor estrogen, progesteron si prolactina.

Cand incep sa te doara sanii in sarcina se produc si schimbari importante la nivelul lor:

  1. Lichid galbui care curge – Sanii tai incep sa produca un lichid de culoare galbuie si chiar portocalie, cu aspect gros si lipicios, denumit colostru, inca din trimestrul al doilea de sarcina (mai exact din saptamana 16 gestationala). Sanii tai se pregatesc pentru alaptare. Vei observa asadar schimbari ale sanilor, anume ca incep sa curga spre finalul sarcinii; daca nu se intampla acest lucru nu inseamna ca nu produc colostru. In momentul nasterii, dupa eliminarea placentei, nivelul de progesteron scade, ceea ce inseamna ca in locul colostrului va aparea laptele matur. Unele femei pot sa observe un material ca o crusta galbena pe mameloane fara a realiza ca este vorba despre colostru.
  2. Mancarime a pielii si vergeturi – Odata cu cresterea in volum a sanilor, vei observa si aparitia vergeturilor, precum si a senzatiei de mancarime de la nivelul pielii. Cu timpul acestea se estompeaza, iar multe mame se mandresc cu ele deoarece prin aceasta schimbare au putut sa isi hraneasca micutii. Medicul Sherry Ross subliniaza ca poate fi vorba si de o eczema care confera un aspect uscat, solzos, rosu si insotit de prurit; se trateaza cu creme, steroizi topici, crema cu lanolina, ulei de cocos extravirgin, produse pe baza de petroleum si bai cu ovaz.
  3. Modificarea semnificativa a dimensiunii sanilor – Sunt sanse maxime sa observi schimbari ale sanilor in marimea lor, faptul ca au crescut cu 1-2 numere, chiar mai mult daca este prima ta sarcina (schimbarea aceasta poate aparea gradual sau intermitent); atunci cand marirea este subita vei observa aparitia unei senzatii de mancarime odata cu intinderea pielii – ajuta o hidratare sporita. Este vorba despre cantitatea suplimentara de lichid din organism si cresterea ponderala specifica sarcinii, dar si deoarece retelele de canale galactofore si alveolele din sani se maresc pregatindu-se de alaptare. Unele femei sunt multumite de aceasta schimbare in aspectul corporal, care le avantajeaza, in vreme ce altele, care au deja sani de dimensiuni mari, ar putea fi deranjate. Identificarea unui sutien potrivit de sustinere reprezinta principala modalitate de a te putea acomoda in mod confortabil. Medicul Sherry Ross sustine ca sanii se maresc de 2-3 ori in timpul sarcinii si de 4-5 ori in timpul alaptarii. Din punctul de vedere al greutatii, 900 g-1300 g din timpul sarcinii este reprezentat de tesutul mamar.
  4. Mameloane si vene de culoare inchisa – Nuanta uzuala a mameloanelor poate sa se inchida cel putin cu cateva nuante; exista pareri care sustin ca astfel devin mai vizibile pentru bebelus cand va dori sa suga la san. Si venele de pe sani se pot inchide la culoare, crescand fluxul sanguin de la nivelul sanilor care se pregatesc de lactatie. Modificarea culorii se datoreaza nivelului crescut de hormoni; de obicei, dupa ai incheiat alaptarea, culoarea revine la normal atat in cazul mameloanelor, cat si al venelor (exista si mame ale caror mameloane nu revin la culoarea initiala). Medicul Sherry Ross subliniaza ca vei observa aceasta modificare incepand din al doilea trimestru, datorandu-se cresterii de estrogen si progesteron care determina pigmentarea pielii.
  5. Dureri ingrozitoare la nivelul sanilor – Ca termen de comparatie pentru a intelege gradul de intensitate al acestor dureri, te poti gandi la cele pe care le experimentezi in timpul perioadei premenstruale. Iar apoi sa le inmultesti cu o mie. Simti ca si cum ai avea sticla in sani, motiv pentru care nu tolerezi niciun tip de atingere, cat de delicata ar fi. In general aceasta durere este mai grava in primul trimestru de sarcina, inainte ca placenta sa se dezvolte si ca nivelul hormonilor din organism sa se uniformizeze.
  6. Glande Montgomery proeminente – In perioada sarcinii vei observa in jurul mamelonului mici umflaturi de culoare rosie care nu sunt nici cosuri si nici negi, ci glande Montgomery, reprezentand un aspect normal. Conform La Leche League, aceste glande produc o substanta care lubrifiaza mamelonul si il protejeaza de germeni. Unii cercetatori sunt de parere ca glandele secreta un lichid care il directioneaza pe bebelus catre san in timpul alaptarii.
  7. Umflaturi pe sani ca urmare a unor glande mamare marite – Desi neobisnuit, si acest aspect este perfect normal in sarcina. Odata cu instalarea lactatiei poti observa unele umflaturi pe sani dovada cresterii in dimensiuni a glandelor mamare. Unele femei pot sa isi palpeze chiar alveolele si canalele galactofore marite prin piele. De obicei nu reprezinta niciun motiv de ingrijorare, insa poate fi vorba despre chisturi, fibroadenoame (tesut fibros) si galactoceli (chisturi umplute cu lapte); pentru lamuriri complete apeleaza la medicul ginecolog, mai ales daca observi si alte simptome.
  8. Pot sa apara fire de par inestetice – Desi nu este neobisnuit sa observi fire fine de par in jurul areolei, in timpul sarcinii sanii vor deveni mult mai parosi decat erai obisnuita, putand aparea chiar smocuri de par negru inchis. Nu este recomandat sa il smulgi deoarece poti cauza aparitia unei infectii sau a parului crescut sub piele; daca te deranjeaza atat de mult poti folosi un aparat de ras.
  9. Sanii se umplu de vene – Poti observa o harta cu vene proeminente de culoarea albastruie pe masura ce sarcina evolueaza. Venele sunt mai vizibile sub piele deoarece se dilata pentru a se acomoda fluxului sanguin crescut, completeaza doctor Sherry Ross.

Dupa nastere pregateste-te sa exprimentezi si alte schimbari ale sanilor, care te vor preocupa zilnic daca alaptezi. Nu poti decat sa apreciezi miracolul pe care il face corpul unei femei ca sa se pregateasca de hranirea bebelusilor. Este important sa continui autoexaminarile sanilor in sarcina si sa apelezi la medic daca observi ceva iesit din comun.

De când încep să te doară sânii când ești însărcinată

Probabil cel mai căutat răspuns de către viitoarele mămici este de când încep să te doară sânii când ești însărcinată. Trebuie să ști faptul că durerea de sâni este semn de sarcină și chiar unul evident. Cel mai adesea sânii încep să doară încă din prima lună de sarcină, mai exact la trei săptămâni de la concepție. Motivul pentru care sânii la începutul sarcinii sunt foarte dureroși este legat de hormonii care îți „invadează” corpul, aceștia determinând o creștere a fluxului de sânge și schimbări la nivelul țesutului glandular.

femeie-insarcinata-care-se-se-palpeaza-la-sani-pentru-a-vedea-schimbari-ale-sanilor-in-sarcina

Hormonii sunt esențiali în sarcină tocmai pentru a crea mediul propice pentru dezvoltarea embrionului. Pe lângă faptul că estrogenul și progesteronul au grijă ca uterul să fie pregătit pentru bebe, ei acționează și la nivelul sânilor, pregătindu-i pentru alăptarea ce va urma în câteva luni. Sânii în sarcină nu sunt doar dureroși, ci și se măreasc cu măcar una sau două cupe, venele devin mai proeminente, mameloanele se închid la culoare, iar pielea se întinde ceea ce provoacă adesea măncărimi. De asemenea, sânii în sarcină sunt foarte sensibili, de aceea multe femei nu suportă să fie atinse absolut de loc în acea zonă.

În ultimul trimestru de sarcină sânii vor începe să producă așa-numitul colostru, un lapte special pentru primele zile de alăptare ale puiul tău. Colostrul este un lichid gălbui apărut înaintea laptelui care este sărac în grăsimi și zahăr, dar foarte bogat în anticorpi. Dacă încă nu ești însărcinată, dar îți dorești curând un bebe poți căuta poze cu sânii în sarcină, cu ajutorul cărora poți vedea exact prin ce transformări urmează să treacă și corpul tău.

Sânii moi în sarcină

Sarcina este o perioadă diferită pentru fiecare femeie în parte, deși simptomele care o însoțesc sunt mereu generalizate. De aceea, nu este exclus ca tu să nu ai probleme cu volumul sânilor. Într-adevăr, sânii moi în sarcină sunt specifici pentru un număr mai mic de femei, dar acest fapt nu indică vreo problemă anume. Indiferent de cât de tari sau moi sunt sânii în sarcină, hormonii din corpul tău vor avea grijă de partea cea mai importantă, anume producerea colostrului pentru bebe. Așa că nu te îngrijora dacă sânii în sarcină nu s-au modificat vizibil față de perioada dinainte. De asemenea, mai există și întrebarea dacă am sânii moi sunt însărcinată, iar răspunsul este da. Poți trece prin schimbări mai puțin vizibile față de alte gravide, iar tu, al rândul tău, să ai un bebe pe drum. Așa cum am spus anterior fiecare sarcină este diferită, iar dacă ai vreo nelămurire poți discuta în orice moment cu doctorul tău.  

Poți fi însărcinată fără să te doară sânii?

Da, poți fi însărcinată fără să te doară sânii. Toate simptomele asociate cu sânii în sarcină pot să apară mai devreme sau mai târziu, în funcție de organism. De exemplu, femeile care suferă de sindromul ovarelor polichistice nu vor avea deloc simptome de sarcină sau poate doar unele minore, dar acest lucru nu indică că va exista vreo problemă cu dezvoltarea fătului. Astfel, dacă unele gravide simt durere de sâni încă din primele trei săptămâni de sarcină, altele pot să nu aibă niciun simptom până la cel puțin șase sau șapte săptămâni de sarcină.

Primele luni de sarcină sunt confuze oricum pentru majoritatea gravidelor, așa că nu este exclus ca tu să ai o sarcină fără simptome chiar până la prima mișcare a bebelușului. Pe de altă parte, dacă bănuiești că ești însărcinată, dar nu ai niciun simptom, recomandat este să faci unul sau mai multe teste de sarcină. Dacă rezultatul este pozitiv, atunci trebuie să mergi la medic pentru ca acesta să confirme oficial faptul că vei avea un bebeluș.

Nu mă mai dor sânii în sarcină forum

Pe lângă multe alte schimbări de care au parte femeile însărcinate, durerea de sâni este și ea pe listă, dar nu este o regulă ca aceasta să țină toată sarcina. Ține cont de faptul că hormonii care se află în organismul tău pe timpul sarcinii, pregătesc sânii și pentru momentul când bebe va fi alăptat. Astfel că, sânii în sarcină sunt un subiect de interes pentru multe viitoare mămici, mai ales că majoritatea observă transformări la nivelul sânilor chiar din primele săptămâni. Iată mai jos povești ale mămicilor care au scăpat de durerea de sâni chiar în timpul sarcinii.

femeie-insarcinata-care-sta-pe-canapea-avand-un-maiou-galben-si-care-se-palpeaza-la-piept-pentru-schimbari-ale-sanilor

„De două zile nu mă mai dor sânii în sarcină atât de tare, ci îi simt doar foarte puțin dureroși. Nu am sângerări sau crampe. Ultimul control a fost acum câteva zile și totul era bine, îi bătea inimioara și era dezvoltat normal.” – forum.desprecopii.com

„Încă de acum câteva săptămâni, de când am aflat că sunt însărcinată, m-am mirat că nu am durerile de sâni de care se plâng graviduțele pe forumuri. Unele dintre ele au probleme cu sânii în sarcină chiar de la patru sau cinci săptămâni.” – forum.desprecopii.com

„Eu am pățit să mă doară sânii în sarcină, dar acum nu mă mai dor. Nu vei avea dureri de sâni toată sarcina. Bucură-te de sarcină și nu te îngrijora de aceste schimbari ale sanilor. Nu este nimic grav.” – forum.desprecopii.com

Sânii în sarcină nu mă mai dor de câteva zile. Timp de câteva luni au fost mai sensibili și mai umflați. Au rămas mai mari decât de obicei, dar fără să simt nici un disconfort la ei.” – forum.infertilitate.com

Nu mă dor sânii deși sunt însărcinată în ultimul trimestru. Sânii mei au fost dureroși doar în primele două luni de sarcină, iar de atunci nu mă mai dor. De o lună au început să mi se mai mărească sânii, dar nu am niciun disconfort. Asta este singura schimbare a sânilor în ultimele șase luni, dar nici vorbă de vreo durere.” – ro-mamma.com forum

Nu mă mai dor sânii în sarcină și nici umflați nu mai sunt. Acum sunt însărcinată în săptămâna 17.” – ro-mamma.com forum

Sânii în sarcină suferă numeroase schimbări, de la creșterea în volum, durerea sau apariția colostrului. Durerea de sâni este un simptom normal al sarcinii, așa că nu trebuie să ai motive de îngrijorare. Toate schimbările pe care le observi la corpul tău în sarcină fac loc pentru venirea pe lume a lui bebe, iar disconforturile de la nivelul sânilor sunt legate de momentul alăptării care va urma curând. Pe de altă parte, nu este ieșit din comun ca unele gravide să nu aibă deloc schimbari ale sanilor, mai ales în ceea ce privește durerea. Pentru orice nelămurire pe care o ai cu privire la ce se întâmplă cu sânii în sarcină este recomandat să discuți cu medicul tău.

Surse: mom.me, womenshealthmag.com, yummymummyclub.ca, healthline.com, whattoexpect.com, reginamaria.ro, babystem.ro, daciamedicalcenter.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close