22 super alimente pentru primul trimestru de sarcina

24 Octombrie 2019

de Irina Olteanu

In perioada sarcinii este extrem de importanta alimentatia, cu atat mai mult cu cat nu este vorba doar despre propriul corp, ci de faptul ca in interiorul tau creste o alta fiinta. Urmatoarele sunt considerate super alimente, fiind deosebit de importante pentru dezvoltarea bebelusului tau.

Super alimente pentru primul trimestru de sarcina

1. Iaurt – daca nu tolerezi mesele fierbinti, iaurtul reprezinta o alternativa potrivita. Poti sa il consumi alaturi de fructe sau cu mar glazurat pentru a nu te confrunta cu probleme de stomac.
2. Spanacul – este o leguma cu frunze verde inchis, bogata in folat, aspect important deoarece previne spina bifida, un defect de tub neural. De asemenea, este bogat in fibre, fier, vitaminele A, C, E si K si mangan si magneziu.
3. Legume cu frunze verzi – nu doar in primul trimestru de sarcina, legumele cu frunze verzi sunt intotdeauna o alegere potrivita pentru tine. Sunt pline de vitamine si nutrimente si reprezinta o modalitate buna de a te satura si au putine calorii si grasime. Ajuta la digestie datorita continutului ridicat de fibre.
4. Cartoful dulce – este bogat in vitamina C, folat, fibre, vitamina B6 si potasiu. Aceste vitamine sunt extrem de benefice in primul trimestru de sarcina
5. Banane – aceste fructe sunt considerate super alimente. Tu si copilul tau veti obtine o multime de vitamine B6 si potasiu din gustarea formata din banane. Vitamina B6 este esentiala pentru dezvoltarea neurologica a bebelusului
6. Ghimbir – are puteri vindecatoare incredibile. Poti sa il adaugi in diverse preparate sub forma de condiment sau sa il fierbi si sa bei ceai. Verifica insa cu medicul ginecolog sau cu moasa pentru a te asigura ca este potrivit pentru tine deoarece poate fi contraindicat in unele situatii medicale.
7. Leguminoase – aici se includ naut, linte, fasole si mazare. Leguminoasele contin grupul de vitamine B, fier, acid folic, magneziu, zinc, potasiu si fosfor.
8. Fructe de mare – fructele de mare sunt excelente atata timp cat sunt bine gatite. Contin fier si o cantitate importanta de proteine.
9. Branza de vaci – acest aliment ajuta in combaterea starii de oboseala si contine vitamina A, vitamina D, dar si calciu, fier, magneziu, potasiu, precum si zinc. Este excelenta pentru primul trimestru de sarcina
10. Peste gras – somonul sau macroul sunt excelente pentru ca contin acizi grasi omega 3, extrem de benefici in sarcina
11. Supa de legume – supa este un mod perfect de a te bucura deodata de o varietate mare de legume. Opteaza pentru supa relativ fada, care va fi usor de digerat.
12. Avocado – un aliment excelent de consumat in primul trimestru de sarcina. Este plin de grasimi bune, bogat in fibre vegetale si o sursa excelenta de folat. Folatul este deosebit de important in prima parte a sarcinii deoarece poate reduce riscul de defecte la nastere. Conform unui studiu publicat in revista Nutrimente, care a analizat rolul pe care il joaca avocado in alimentatia gravidelor si a femeilor care alapteaza „avocado sunt niste fructe si legume unice prin faptul ca, datorita greutatii contin mult mai multe nutrimente cheie folat si potasiu, care sunt consumate in mod normal in alimentatia materae. Avocado contin de asemenea cantitati mai mari de mai multi compusi non-esentiali, precum fibre, grasimi mono-nesaturate si antioxidanti liposolubili, care au fost toate asociate imbunatatirii sanatatii materne, rezultatelor bune la nastere si/sau calitatii laptelui matern”.

femeie-gravidă-care-zâmbește-și-mănâncă-dintr-o-salată-ca-super-alimente

13. Cereale fortifiate – cerealele nu reprezinta cea mai sanatoasa optiune comparativ cu alte alimente, deoarece pot contine mult zahar. Insa daca nu poti digera bine alimentele fierbinti sau daca ai repulsie fata de diverse mirosuri, acest aliment reprezinta solutia pentru a primi vitaminele de care ai nevoie.
14. Fructe proaspete – fructele proaspete servite ca gustari reprezinta o alegere perfecta in locul meselor satioase. Contin putina grasime si nu contin colesterol, precum si grupul de vitamine B, acid folic si fibre.
15. Seminte chia – sunt un super aliment in sarcina. Doua linguri din acestea ofera 138 de calorii, 8.5 grame de grasime (in principal acizi grasi omega 3), 4.5 grame de proteine, 11 grame de carbohidrati si 9 grame de fibre. Semintele acestea au o sursa de calciu, fier si vitamina A. o portie ofera unei gravide peste 15% din necesarul de proteine, peste o treime din necesarul de fibre si aproape toate caloriile suplimentare pentru primul trimestru de sarcina.
16. Oua – sunt femei care le tolereaza si simt ca le ajuta la greata si un excelent punct de pornire in zi. Acestea contin proteine, colina si vitamina B12.
17. Nuci – sunt intotdeauna o gustare sanatoasa, in special daca incerci sa mananci mese regulate. Contin acizi grasi sanatosi si colina.
18. Carne rosie – este bogata in proteine, fier si vitamina B12
19. Lapte – un alt produs lactat, bogat in proteine, grasimi bune, colina si vitamina B12.
20. Pui – puiul contine proteine, vitamina B6, vitamina B12 si colina. Puiul este o sursa buna, relativ fada de proteine care pot adauga aroma preparatelor si cu putina grasime
21. Seminte de in – semintele de in contin vitamina B12 si sunt excelente pentru a le adauga la iaurt, ovaz sau cereale. Iti confera satietate si sunt bogate in nutrimente.
22. Struguri congelati – strugurii sunt absolut perfecti pentru sarcina. Iata cateva dintre beneficiile pe care ti le ofera: ajuta la dezvoltarea bebelusului, reduce inflamatia din corp, creste elasticitatea pielii si fortifica sistemul imunitar. Vitaminele minunate continute de struguri sunt: fibre, acid folic, omega 3 si DHA, calciu, vitamina A,C si B1.

Alimentație în primul trimestru împotriva stărilor de greață

În primul trimestru de sarcină, aciditatea gastrică îți va da bătăi de cap. Tocmai de aceea, trebuie să consumi doar alimente care să nu-ți înrăutățească starea. Alimentele simple precum ovăzul, pâinea prăjită, orezul, legumele fierte, supele, legumele și salatele reprezintă cea mai bună variantă de alimentație în primul trimestru de sarcină atunci când simți greață sau ai stări de vomă.

femeie-gravidă-care-ține-un-platou-cu-fructe-în-brațe

Un remediu foarte eficient pentru a diminua grețurile matinale este ghimbirul. Evită să consumi ghimbirul în stare naturală, deoarece îți va da senzație de arsură la stomac, dar poți găsi acest produs în biscuiți, capsule, siropuri sau în ceaiuri. De asemenea, ori de câte ori simți că ți se face greață bea puțină apă rece cu un strop de lămâie. O alimentație sănătoasă trebuie adoptată pe tot parcursul sarcinii și nu uita că stările de rău se vor diminua semnificativ odată cu intrarea în al doilea trimestru.

Ce alimente sunt contraindicate în primul trimestru de sarcină?

Primul trimestru cuprinde, de fapt, primele 3 luni de sarcină. Corpul tău trece prin niște schimbări majore, iar burtica începe să devină vizibilă. Între grețurile matinale și poftele bruște de tot felul de produse, trebuie să ți cont de faptul că este foarte important să ai o alimentație sănătoasă. Alimentația în primul trimestru de sarcină este esențială și în ceea ce privește dezvoltarea fătului. Unele alimente sunt dăunătoare și pentru tine, dar și pentru bebelușul tău.

femeie-gravidă-care-ține-un-hamburger-în-mână-ca-super-alimente

În primul trimestru de sarcină sunt contraindicate următoarele alimente:

  • Anumite tipuri de pește: care sunt bogate în mercur. Consumul ridicat de pește cu mercur poate duce chiar la intoxicarea cu acest element. De asemenea, o parte din mercurul pe care tu îl ingerezi se poate transmite prin placentă către bebeluș. Mercurul este un metal care care poate întârzia dezvoltarea bebelușului, adică îi poate afecta creierul, ochii sau chiar auzul. Peștele-spadă, macroul regal (de mare), tilefish, tonul alb sau merluciul sunt cei mai contaminați pești cu mercur.
  • Carnea sau peștele insuficient gătite sau crude: conțin bacterii care duc la toxiinfecții alimentare periculoase pentru tine și bebeluș. Consumul de fructe de mare sau peștele crud poate crește riscul de toxoplasmoză. De asemenea, restul cărnurilor insuficient gătite pot fi purtătoare de Salmonella sau Listeria. Femeilor gravide nu le este recomandat consumul de sushi, pate, fructe de mare afumate sau carnea crudă din delicatese.
  • Ouă crude sau insuficient gătite: deoarece pot conține Salmonella. Evită să guști aluatul crud pentru torturi și prăjituri, omletele moi sau sosurile de salată cu maioneză.
  • Lactatele nepasteurizate: în cele mai multe cazuri, lactatele sunt pasteurizate tocmai pentru a ucide bacteriile. Însă, lactatele nepasteurizate pot conține bacteria Listeria care duce la listerioză, o infecție care afectează dezvoltarea fătului. Pe lângă laptele nepasteurizat alimentația în primul trimestru de sarcină presupune și evitarea brânzeturilor moi precum gorgonzola, feta, brie sau camembert.
  • Legumele și fructele nespălate: pot conține germeni periculoși. Legumele și fructele sunt o parte importantă din alimentația în primul trimestru de sarcină, dar înainte de a le consuma trebuie să te asiguri că sunt curățate corespunzător.
  • Alcoolul și cafeina: excesul de cafeină crește riscul de avort spontan, în primul trimestru. Pentru a nu exista vreun risc asupra bebelușului, trebuie să te limitezi la mai puțin de 200 de mg de cafeină pe zi. Ține cont și de faptul că există ceaiuri sau deserturi care pot conține, la rândul lor, cafeină. În schimb, alcoolul este complet interzis în timpul sarcinii. Alcoolul afectează dezvoltarea bebelușului și poate duce la apariția sindormului alcoolic fetal.

Mâncați cât pentru două persoane: mit sau adevăr?

Ideea conform căreia în timpul sarcinii trebuie să mânânci pentru doi este falsă. Acest mit a fost popularizat de-a lungul timpului de către femeile care aveau impulsul de a mânca excesiv. În realitate, în timpul sarcinii ai nevoie de doar 300 de calorii în plus pe zi, față de o perioadă normală. Aceste calorii trebuie obținute din alimente sănătoase, care să-ți asigure aportul de vitamine, minerale, fibre și proteine.

Mâncatul în exces are efecte dăunătoare pentru tine și bebeluș. Alimentația în primul trimestru de sarcină nesănătoasă duce la acumularea de kilograme în plus. Acest lucru are efecte dăunătoare asupra fătului, deoarece crește riscul de diabet gestațional, copilul fiind predispus la obezitate și pe parcursul vieții. Mama, la rândul ei, poate avea dureri de spate din cauza greutății. Totodată, dacă dezvolți diabet gestațional, riscul de a fi necesară cezariana la naștere crește, deoarece copilul va fi mai mare.

Surse: habitatformom.com, motherandbaby.co.uk, bbcgoodfood.com, healthline.com, webmd.com, medicinenet.com, medicover.ro, reginamaria.ro, baby.unica.ro, medlife.ro, nhs.uk, copilul.ro, doc.ro, totuldespremame.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close