Care sunt drepturile unei femei insarcinate

1 Iulie 2019

de Irina Olteanu

Femeile insarcinate reprezinta o categorie aparte de angajati, care se bucura prin prisma legislatiei in vigoare de o serie de drepturi. Care sunt in mod concret aceste drepturi, ce masuri pot fi luate atunci cand sunt incalcate, vei afla alaturi de specialistul in resurse umane.

Drepturile femeii insarcinate in 2019

  • 1. Un prim drept care trebuie mentionat este acela ca gravidele nu pot fi obligate sa presteze munca de noapte. Pentru a evita incalcarea acestui drept, are loc in prealabil un examen medical ce va reprezenta dovada clara ca angajatorul a fost informat despre situatia femeii respective.
  • 2. Un alt drept important este acela ca maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare. Astfel, daca o femeie doreste sa obtina un loc de munca, angajatorul nu are permisiunea legala de a solicita un test de sarcina sau un angajament ca nu va ramane insarcinata/nu va naste pe durata derularii contractului de munca.
  • 3. Este interzisa concedierea pe durata concediului de maternitate, singurele exceptii fiind situatiile in care unitatea este dizolvata sau intra in faliment. Contractul de munca nu poate inceta nici pe durata perioadei de proba.
  • 4. Atunci cand concediul de maternitate inceteaza, salariata se poate intoarce la ultimul loc de munca sau la unul echivalent, avand si dreptul de a beneficia de imbunatatirea conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
  • 5. Angajatorul trebuie sa pastreze confidentialitatea cu privire la starea de graviditate a salariatei, cand sarcina nu este vizibila. Daca doreste sa anunte alti salariati are nevoie de acordul scris al gravidei.
  • 6. Angajatorii trebuie sa ofere salariatelor gravide conditii de lucru care sa nu le expuna unor riscuri ce le pot afecta securitatea si sanatatea.
  • 7. Concediul postnatal obligatoriu dureaza 42 de zile, in cadrul concediului de sarcina si lauzie ce dureaza 126 de zile. In cazul concediului de risc maternal se asociaza o indemnizatie cu valorea de 75% din media veniturilor lunare realizate in ultimele 10 luni anterioare datei din certificatul medical prin care s-a dispus concediul. Perioada acestuia din urma nu poate depasi 120 zile calendaristice.
  • 8. Gravidele care au o activitate profesionala in pozitie ortostatica sau asezata au dreptul la pauze la intervale regulate de timp pentru repaus si miscare si amenajari specifice. In cazul in care nu sunt posibile, gravida are dreptul la schimbarea locului de munca.
  • 9. Pentru efectuarea investigatiilor prenatale se pot acorda lunar 16 ore in timpul programului de munca, care nu vor diminua veniturile salariale.
  • 10. Dreptul de a beneficia de mai putine de ore de munca se acorda la recomandarea medicului, in situatia in care nu poti indeplini norma intreaga de munca din motive de sanatate. Veniturile salariale nu se vor reduce, ramanand la acelasi nivel (se suporta din fondul de salarii al angajatorului).
femeie insarcinata la munca, gravida la munca, femeie gravida la birou cu laptop in mana

Sfatul specialistului despre drepturile femeii insarcinate

Crenguta Nicolae – Admin Consultant Resurse Umane – Manpower completeaza:

”Protectia maternitatii la locurile de munca este reglementata prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 96 din 14 octombrie 2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.Acest act normativ a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 750 din 27 octombrie 2003.In cadrul OUG 96/2003 sunt reglementate masurile de protectie sociala pentru:

  • a) salariate gravide si mame, lauze sau care alapteaza, de cetatenie romana ori a unui stat membru al Uniunii Europene si din Spatiul Economic European, care au raporturi de munca sau raporturi de serviciu cu un angajator;
  • b) cetateni ai altor state si apatrizi, care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, daca fac parte din categoriile de salariate prevazute la lit. a).

Cea mai cunoscuta interdictie adresata angajatorului, cu privire la protectia maternitatii la locul de munca este cea referitoare la incetarea raporturilor de munca sau de serviciu, conform art. 21 din OUG 96/2003: mai pe scurt, angajatorul nu poate concedia o salariata insarcinata din motive ce au legatura cu starea sa, care se afla in risc maternal, in concediu de lauzie, in concediu crestere copil, care se afla in concediu de ingrijire a copilului bolnav sau cu handicap.

Salariatele gravide, care au nascut recent sau care alapteaza, nu vor fi constranse sa efectueze sarcini care sunt daunatoare sanatatii sau starii lor de graviditate ori copilului nou-nascut, dupa caz.Angajatorii sunt obligati sa realizeze evaluarea riscurilor specifice de expunere la agenti, procese sau conditii de munca.

De asemenea, angajatorul trebuie sa evalueze natura, gradul si durata expunerii salariatelor prevazute la art. 2 lit. c) -e) in intreprinderea si/sau unitatea respectiva si, ulterior, la orice modificare a conditiilor de munca, fie direct, fie prin intermediul serviciilor de protectie si prevenire prevazute la art. 8 si 9 din Legea nr. 319/2006.

Atentie la faptul ca angajatorii sunt obligati sa informeze in scris salariatele cu privire la rezultatele evaluarii privind riscurile la care pot fi expuse la locurile lor de munca. De asemenea, salariatele in cauza trebuie informate cu privire la masurile care se vor lua cu privire la securitatea si sanatatea in munca, precum si cu privire la drepturile lor, conform OUG 96/2003.

Un aspect pe care numerosi angajatori il neglijeaza este urmatorul: In termen de 10 zile din momentul in care o salariata a instiintat angajatorul asupra starii de graviditate, daca alapteaza sau a nascut recent, angajatorul trebuie sa instiinteze medicul de medicina muncii, precum si precum si inspectoratul teritorial de munca pe a carui raza isi desfasoara activitatea.

De la data instiintarii, medicul de medicina muncii si inspectoratul teritorial de munca trebuie sa verifice conditiile de munca ale salariatei la termenele si conform cu normele de aplicare a OUG 96/2003. Mai mult, angajatorul este obligat sa pastreze confidentialitatea asupra starii de graviditate a salariatei.
In situatia in care medicul de medicina muncii stabileste ca postul pe care salariata este angajata, prezinta riscuri, angajatorul trebuie sa ia masurile necesare pentru ca, printr-o modificare temporara a conditiilor de munca si/sau a programului de lucru al salariatei in cauza, sa fie evitata expunerea acesteia la riscurile evidentiate, conform recomandarii medicului de medicina muncii sau a medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale.

In cazul in care nu se pot modifica respectivele conditii de munca si/ sau programul de lucru, atunci angajatorul va lua masuri pentru repartizarea salariatei pe un alt post care nu prezinta riscuri SSM. Repartizarea pe un alt post va tine cont de recomandarile medicului de medicina muncii sau ale medicului de familie, cu mentinerea veniturilor salariale. In situatia in care angajatorul nu poate indeplini obligatia de a transfera salariatele pe un alt post, atunci acestea au dreptul la concediu de risc maternal, dupa cum este prevazut in OUG 96/2003, la articolul 10.

Din motive de sanatate a salariatei gravide sau a fatului sau, medicul de familie/ medicul specialist poate recomanda acesteia un program de lucru diminuat cu o patrime, cu mentinerea veniturilor salariale. Acestea se suporta integral din fondul de salarii al angajatorului, conform reglementarilor legale.
Salariatele gravide au dreptul la pana la maximul 16 ore pe luna, pentru efectuarea de consultatii prenatale, atunci cand acestea nu pot avea loc in afara programului de lucru. Nu se diminueaza drepturile salariale nici in acest caz. Salariatele care primesc dispensa pentru consultatii prenatale beneficiaza de toate drepturile salariale cuvenite.

Angajatorilor le revine obligatia de a acorda salariatelor care alapteaza, in cursul programului de lucru, doua pauze de alaptare de cate o ora fiecare, pana la implinirea varste de un an a copilului. Nu conteaza daca mama solicita cele doua pauze separate sau unite. Daca mama solicita acest lucru, pauzele pentru alaptare vor fi inlocuite cu reducerea duratei normale a timpului sau de munca cu doua ore zilnic. Nu se diminueaza veniturile salariale nici in acest caz, chiar daca salariata are program redus cu 2 ore zilnic.

De asemenea, categoriile de femei de mai sus, nu pot fi obligate sa desfasoare munca de noapte. Astfel, la cererea acestora, angajatorului ii revine obligatia de a le oferi un loc de munca cu program de zi. De asemenea, angajatorul are obligativitatea de a nu expune salariata la: agenti fizici, chimici, biologici, etc. In cazul in care locul/programul de munca nu se poate modifica, aceasta va beneficia de concediu de risc maternal.

Sanctiuni pentru incalcarea drepturilor femeilor insarcinate in 2019

Potrivit art. 27 alin. 1 din OUG nr. 96/2003, incalcarea urmatoarelor dispozitii constituie contraventie si se sanctionează astfel:

  • a. incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 4, 5, 6, art. 7 alin. 1, art. 8, art. 12 alin. 1 si 2, art. 17, 18 si art. 26 alin. 1, cu amenda de la 2500 lei la 5000 lei;
  • b. incalcarea dispozitiilor prevazute la art. 9, 10, 11, art. 12 alin. 3, art. 13, 14, 15, 19, art. 20 alin. 2 si 4, art. 21 alin. 1 si 2, cu amenda de la 5000 lei la 10.000 lei.

O femeie insarcinata/care a nascut/care alapteaza si careia i s-au incalcat drepturile mentionate mai sus, se poate adresa

  • Inspectoratelor teritoriale de munca (ITM) pe a caror raza teritoriala se afla sediul sau, dupa caz, domiciliul angajatorului si, respectiv, Agentiei Nationale a Functionarilor Publici, pentru contraventiile la dispozitiile prevazute la art. 6, art. 7 alin. 1, art. 8, 9, art. 12 alin. 3, art. 13, art. 17 alin. 1, art. 18, art. 19 alin. 1 si 4, art. 20 alin. 2 si 4, art. 21 alin. 1 si 2 si art. 26 alin. 1 din OUG nr. 96/2003;
  • Directiilor de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti, conform legislatiei sanitare in vigoare, pentru contraventiile la dispozitiile prevazute la art. 4, 5, 10, art. 12 alin. 1 si 2, art. 14, 15, art. 17 alin. 2 si art. 19 alin. 2 din OUG nr. 96/2003.

Surse: https://blog.avocatoo.ro; www.kreston.ro; https://cariera.ejobs.ro

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close