Recuperarea dupa cezariana vs recuperarea dupa nasterea naturala

15 Octombrie 2015

de Irina Olteanu

Desi la prima vedere recuperarea dupa cezariana pare mult mai anevoioasa decat cea dupa nasterea naturala, si cea din urma poate aduce in perioada postpartum o serie de neplaceri proaspetelor mame. Ce implica fiecare tip de recuperare veti afla in detaliu chiar in acest articol.

Despre nastere

In mod concret, fiecare femeie reactioneaza diferit la efectele unei sarcini si respectiv ale unei nasteri. Este dificil de anticipat modul in care va reactiona corpul pana cand veti trece prin ele. Depinde insa foarte mult de gradul de oboseala resimtit la finalul sarcinii, carenta de fier sau de alte nutrimente si de modul in care ati nascut. O provocare inevitabila comuna tuturor mamelor consta insa in oboseala; privarea de cele 7-8 ore de somn pe noapte  constituie una din principalele cauze ale oboselii si ulterior ale instalarii depresiei.

Atat nasterea prin cezariana cat si cea naturala impun un anumit efort fizic organismului. In timp ce recuperarea dupa o nastere vaginala dureaza doar 1-2 saptamani, cea dupa cezariana se poate extinde pana la 6 saptamani. In plus, dupa perioada de recuperare nasterea prin cezariana poate complica sarcinile viitoare, mamele se confrunta cu un risc crescut de probleme de implantare a placentei, rupturi uterine, leziuni ale vezicii si ale intestinelor, o a doua nastere cezariana si necesitatea unei histerectomii, conform unui studiu recent.

vindecare

Recuperarea dupa nasterea naturala

Dupa o nastere pe cale vaginala o proaspata mama poate resimti un oarecare disconfort in zona genitala, in special daca a experimentat o epiziotomie sau ruptura perineala (variaza de la usoara la laceratii de gradul patru care se intind pana la rect), precum si hemoroizi (apar la o treime din femei dupa nastere vaginala). In unele situatii poate aparea si o durere ascutita in portiunea inferioara a spatelui daca coccisul a fost deplasat (10% din femei). Nu in ultimul rand, poate dura mai mult pana veti putea aprecia din nou un raport sexual, dat fiiind faptul ca un procent de 20% din femeile care au suturi in urma nasterii gasesc dureroasa activitatea sexuala dupa nastere.

In timpul sarcinii, greutatea uterului creste de 20-30 ori, odata cu marirea dimensiunii sale impingandu-se in jos vezica urinara. In plus, muschii si ligamentele care sustin in mod normal organele reproducatoare si digestive devin dupa nastere mai slabite sub efectul hormonului relaxina. Nasterea va intinde si destinde acesti muschi si, indiferent cat de mult isi pregateste o mama corpul pentru momentul nasterii, planseul pelvian isi va pierde aproximativ 50% din tonus. Etapa de impingere, eventualele rupturi sau epiziotomii adauga o tensiune suplimentara acestei zone; daca muschii nu isi redobandesc tonusul, sfincterele nu vor mai functiona la capacitate optima si pot cauza unele scurgeri (urinare si chiar anale).

Unele femei se confrunta si cu probleme minore de sanatate, dar destul de deranjante, cum sunt hemoroizi, vene varicoase, sangerari gingivale si pigmentare a pielii care dureaza mai multe luni.

Principalul aspect pozitiv al perioadei de recuperare dupa nasterea naturala este reprezentat in primul rand de faptul ca dureaza mai putin, spitalizarea constand intr-un interval mediu de 24-48 ore si permite in majoritatea cazurilor ca mama sa realizeze un contact piele pe piele imediat dupa nastere, grabind procesul de apropiere si ajutand la initierea alaptarii.

Recuperarea dupa nastere cezariana

In cazul unei nasteri prin cezariana, o proaspata mama poate experimenta disconfort pe masura ce functia sistemului digestiv revine la normal ca urmare a gazelor acumulate (medicatia sedativa din anestezie poate cauza constipatie), dar si simptomele neplacute cu care se confunta femeile care au nascut natural, respectiv angorjarea sanilor, schimbarea de dispozitie si scurgerile vaginale (lohii). Este resimtita si durere la nivel abdominal ce necesita medicatie analgezica deoarece pielea si nervii din jur impun o durata de vindecare ce se intinde pana la 2 luni. De asemenea, cicatricea poate cauza mancarime si senzatie de arsura care pot dura pana la 6-8 saptamani si trebuie sa evitati sa aplicati presiune pe ea; in primele zile aspectul inciziei este usor umflat, pufos si putin mai inchis la culoare decat restul pielii, dar se va micsora treptat. Durata de spitalizare este mai mare decat la nasterea naturala, in medie 2-4 zile. O astfel de nastere impune si o perioada mai lunga de asteptare pentru a relua rutina de activitati fizice, aproximativ 10 saptamani. Cele doua benzi verticale paralele de muschi abdominali (recti) se afla la mai putin de 2 degete distanta una de alta, prin urmare in perioada de recuperare se urmareste cu delicatete repunerea lor in pozitia initiala.

Principalul aspect ce prezinta ingrijorare pentru nasterea cezariana consta in faptul ca, constituind o interventie chirurgicala, presupune riscuri crescute de infectii, dar si cheaguri de snage (este indicat sa mergeti cat de repede va simtiti capabile), existand un risc de deces de trei ori mai mare. De asemenea, sunt asociate si riscuri mai mari de complicatii, cum se intampla de exemplu din cauza anesteziei; efectele sale adverse includ de la migrene, greata si varsaturi (cel mai adesea este vorba de ameteala si greata-poate dura pana la 48 ore) pana la pneumonie in cazul unei anestezii generale (veti fi invatate exercitii de respiratie pentru a reduce riscul aparitiei acesteia). Trebuie sa consumati multe lichide si sa urinati des pentru a evita constipatia si a nu imprima presiune asupra abdomenului. O nastere cezariana intarzie cel mai adesea si abilitatea de a alapta deoarece majoritatea spitalelor/maternitatilor nu dispun de sistem de rooming-in si nu se poate realiza contact direct cu bebelusul.

vindecare1

Durata de refacere a organismului

Intrebarea pe care cele mai multe mame si-o adreseaza este: cat dureaza de fapt sa redobandesti silueta de dinainte de sarcina? Primele 6 saptamani reprezinta o perioada de vindecare, reechilibrare si recuperare. Dureaza intre 6 saptamani-2 luni ca organele genitale sa isi revina la marimea si functia originala. Hormonul relaxina produs in sarcina care contribuie la cresterea in marime si elasticitate a tesuturilor conjunctive (ligamente si muschi) va ramane in corpul mamei pana la 5 luni. Din acest motiv articulatiile unei proaspete mame sunt extrem de fragile (50% experimenteaza durere de spate) si orice activitate solicitanta fizic imprima o sarcina importanta pe planseul pelvian si pe organele abdominale. Hormonul prolactina (responsabil de producerea laptelui matern) dispune de un efect similar. Separarea muschilor abdominali mentionata la nasterea prin cezariana apare si in nasterea naturala, in procent de 66%. De aceea, este important sa se amane rutina de exercitii fizice si sa se reia treptat dupa minim 2 luni de la nastere (10 saptamani pentru cezariana).

Menstruatia va reveni la normal in functie de prezenta alaptarii. Daca nu alaptati, prima menstruatie va aparea la aproximativ 2 luni dupa nastere, insa nu se stie cand veti incepe sa ovulati din nou (90% din femei nu vor ovula inainte de prima menstruatie). Daca nu doriti un al doilea copil, trebuie sa folositi mijloace contraceptive; alaptarea nu este o metoda sigura. Practic, suptul trasmite un mesaj catre creier care suprima hormonul ce stimuleaza ovulatia, dar eficacitatea supresiei depinde de puterea si frecventa suptului (bebelusul ar trebui sa suga realmente incontinuu pentru a functiona).

In ceea ce priveste greutatea corporala, aceasta depinde de cea pe care o aveati inainte de sarcina; astfel, o treime din mamele care erau subponderale si au acumulat 11-13 kg in sarcina, vor reveni la greutatea normala dupa aproximativ 3 luni. Mamele care au mai nascut de 3-4 ori sau cele care sunt supraponderale vor scapa de excesul ponderal intre 3-6 luni pana la 9 luni postpartum, iar alaptarea le este extrem de benefica. De retinut insa ca multe femei gasesc faptul ca aspectul general al corpului se modifica permanent-modul in care este distribuita grasimea, marimea la pantof, marimea cupei la sutien sau calitatea fibrei capilare.

Doamna doctor Adela Serban, medic specialist obstetrica – ginecologie cu supraspecializare in medicina materno-fetala si fondatoarea clinicii de medicina fetala Fetal Care ne completeaza cu urmatoarele informatii:

“In majoritatea cazurilor recuperarea post cezariana este buna, in sensul ca mobilitatea (deplasarea pe jos) ne–o recapatam din a doua zi a operatiei, mictiunile din a doua zi a operatiei, tranzitul intestinal in general in 2 3 zile. In general confortul post operator in primele zile este realizat medicamentos antialgic. Trebuie sa tinem cont de faptul ca interventia implica o incizie a peretului abdominal, durerea postoperatorie si recuperarea dupa cezariana fiind influentate in mare masura de refacerea lui. In afara de partea organica ce tine de corp in sine, psihicul persoanei respective are un rol important. De obicei tinerele mamici la vederea bebelusului sunt stimulate in sens pozitiv, atentia fiind concentrata asupra acestuia, durerea si greutatile legate de mobilizare fiind depasite mai usor.Nu trebuie insa sa neglijam cazurile de depresie postpartum, de multe ori nerecunoscute ce amprenteaza negativ refacerea postoperatorie imediata si pe termen lung.Ele au nevoie de o atentie deosebita si consiliere psihologica adecvata.

Pentru a avea parte de o recuperare cat mai eficienta trebuie sa urmam pentru inceput sfaturile medicului in privinta regimului pentru reluarea tranzitului, sa ne mobilizam cat mai mult, la inceput cativa pasi cu ajutor si apoi o crestere a efortului graduala, lucru care ne ajuta musculatura, dar mai ales impiedica formarea trombilor la nivelul vaselor de sange. In primele 6 saptamani, aceasta insemnand perioada de lauzie, pacienta trebuie sa se prezinte la controalele obligatorii la medicul specialist pentru a se asigura de o evolutie buna in continuare. Trebuie avute in vedere mai multe lucruri: modul de alaptare – examinarea sanilor, control local genital cu aspectul lohiilor si o involutie in parametrii buni a aparatului genital cu revenirea lui la normal, aspectul plagii postoperator cu vindecarea corecta a cicatricii.

O reluare a efortului fizic in conditii normale poate fi realizata dupa perioada de lauzie, dar o recuperare totala a musculaturii abdominale este reala dupa 6 luni. Exercitii fizice la acest nivel sunt binevenite dupa acest interval, fara a face exagerari.”

Recuperarea dupa cezariana este diferita de cea de dupa nasterea naturala, insa ambele sunt la fel de dificile si depind de starea fizica si emotionala a mamei.

Multumim doamnei doctor Adela Serban pentru informatiile oferite.

Surse:

babycenter.com, livescience.com, womenshealth.about.com, babycenter.com, drayalonobgyn.com, womenshealthcaretopics.com, livescience.com, womenshealthmag.com

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close