Vergeturi pe sâni? De ce apar în sarcină și oare dispar după naștere?

2 August 2023

de Mihaela Dobre

Vergeturi pe sâni pot să-ți apară în sarcină, dar și dacă nu ești însărcinată. De fapt, vergeturile pot să apară în diferite zone de pe corp, le apar și bărbaților, dar și femeilor, fie că sunt sau nu sunt viitoare mame.

Vergeturile apărute în timpul sarcinii sunt un lucru cât se poate de firesc, chiar dacă nu tocmai plăcut, și mai mult de jumătate din femeile însărcinate observă la un moment dat că pe corpul lor au apărut astfel de semne.

Pe lângă vergeturi pe sâni, femeile care urmează să aducă pe lume un copil mai pot avea vergeturi pe abdomen, fese, coapse, partea de sus a picioarelor, brațe. Și chiar dacă nu au un aspect tocmai plăcut, ele sunt dovada (sau una dintre dovezi) că în corpul acela crește o nouă viață.

Ce sunt vergeturile?

Vergeturile sunt semne care apar pe piele, ca niște cicatrici, atunci când aceasta fie se întinde foarte mult și brusc, fie se micșorează brusc. Acestea sunt o problemă frecvent întâlnită în cazul femeilor, dar și al bărbaților. Ele nu pun viața în pericol, iar în timp se pot estompa. Sunt ca niște linii sau dungi pe piele și pot fi albe, roșii, rozalii, maronii, negre, violet. Apar în diferite zone ale corpului. Motivele pentru care pot să apară sunt următoarele:

  • Sarcina
  • Pubertatea
  • Creștere bruscă în greutate
  • Scădere bruscă în greutate
  • Obezitatea
  • Ereditatea
  • Folosirea unor creme sau pastile cu steroizi

În cazuri foarte rare, vergeturile pot apărea din cauza unei boli, cunoscută ca sindromul Cushing.

De ce apar vergeturile pe sâni?

Te întrebi de ce apar vergeturile pe sâni și dacă este normal să ai astfel de semne în acea zonă a corpului? Ei bine, probabil că nu ești singura persoană care are curiozități legate de acest subiect.

Vergeturile apar pe sâni din diferite motive, iar ele diferă de la o persoană la alta. Iată care sunt cauzele apariției acestor semne în zona sânilor:

  • Pubertatea
  • Sarcina
  • Scăderea sau creșterea în greutate
  • Chirurgia estetică
  • Factorii genetici
  • Anumite probleme de sănătate

Pubertatea. Schimbările hormonale care apar la pubertate pot declanșa creșterea rapidă a țesutului mamar. Pe măsură ce crește țesutul mamar, pielea se întinde, ceea ce poate duce la apariția vergeturilor. Acestea sunt o parte firească a pubertății pentru multe fete.

Sarcina. Și sarcina este un motiv comun pentru apariția vergeturilor pe sâni. În această perioadă, sânii femeilor cresc și se pregătesc pentru alăptat. Creșterea aceasta rapidă poate avea ca rezultat apariția vergeturilor.

Scăderea sau creșterea în greutate. Femeile care iau rapid în greutate pot observa că au pe sâni astfel de semne, deoarece și sânii cresc atunci când te confrunți cu probleme de acest gen, deci când corpul trece prin schimbarea asta, brusc, pielea se întinde și rezultă vergeturile. Dar și când slăbești poți observa că te-ai ales cu niște vergeturi, iar acest lucru se întâmplă pentru că se pierde colagen, deci și elasticitatea pielii.

Chirurgia estetică. Femeile care apelează la astfel de proceduri prin care se pot mări sânii pot observa că au vergeturi în zona aceea.

Factorii genetici. Vergeturile în sine nu se moștenesc, dar dacă părinții tăi au astfel de semne pe corp, atunci cresc șansele ca și tu să ai unele la fel.

Anumite probleme de sănătate. Vergeturile de pe sâni sunt o problemă pe care multe femei o au și în majoritatea cazurilor motivul pentru care apar nu este unul legat de probleme de sănătate. Cu toate acestea, unele afecțiuni pot fi responsabile pentru apariția vergeturilor.

Sindromul Cushing, de exemplu, poate duce la apariția acestor semne. Afecțiunea are ca rezultat creșterea producției de cortizol din corp.

În anumite cazuri, unele medicamente folosite pentru tratarea anumitor afecțiuni pot crește riscul apariției vergeturilor. Corticosteroizii, spre exemplu, se folosesc pentru tratarea unor boli, cum ar fi astmul sau bolile autoimune.

Diabetul poate afecta formarea colagenului și, astfel, se poate ajunge la apariția vergeturilor, inclusiv în zona sânilor.

Vergeturi roșii

Vergeturile sunt rupturi superficiale de la nivelul pielii. Când acestea au culoarea roșie, înseamnă că au apărut recent pe corp. Ele sunt mult mai ușor de tratat decât cele de culoare albă, deoarece vergeturile roșii indică prezența unor vase de sânge sub piele, care răspund bine la tratament.

Vergeturi albe

Vergeturile albe sunt la fel de comune ca cele de culoare roșie. Culoarea lor albă indică faptul că aceste rupturi de la nivelul pielii sunt unele mai vechi. Din păcate, ele nu răspund bine la tratament deoarece vasele de sânge de sub piele s-au îngustat în timp.

Tratament pentru vergeturi pe sâni

Vestea bună este că există tratament pentru vergeturile de pe sâni. Vorbim despre tratamente care pot fi aplicate acasă, sunt ușoare, nu implică costuri ridicate, iar în cazul acestora, riscul apariției efectelor secundare este mai mic comparativ cu procedurile chirurgicale. Pe de altă parte, dacă aceste tratamente ușoare, aplicate acasă, nu funcționează, mai există și alte proceduri care pot fi încercate, în funcție de recomandarea dermatologului. Dar să le luăm pe rând, să aflăm ce presupune fiecare.

Tratamente pentru acasă:

  • Masajul. Ajută la creșterea fluxului sangvin și stimulează creșterea producției de colagen, ceea ce ajută în cazul vergeturilor, care astfel se pot estompa. Pentru rezultate bune, este recomandat ca fiecare sân să fie masat pentru cel puțin 30 de secunde. Pentru masaj pot fi folosite creme special concepute pentru tratarea vergeturilor.
  • Exfolierea. Se recomandă folosirea unei perii fine și a unui exfoliant pentru a crește producția de colagen. Este important ca femeile care recurg la acest tratament să folosească un singur exfoliant, pentru că altfel riscă să își irite pielea. Exfolierea nu se face zilnic, ci o dată la două zile.
  • Unt de cacao sau unt de shea. Le poți aplica pe piele ca atare sau poți folosi creme care conțin unt de cacao sau de shea. Ambele sunt hrănitoare pentru piele și conțin vitamina E, care are grijă de sănătatea pielii.
  • Creme pentru vergeturi. Se găsesc cu ușurință și ar trebui să ajute la diminuarea sau la dispariția vergeturilor și să îmbunătățească elasticitatea pielii.

Dacă tratamentele de mai sus nu funcționează deloc sau nu dau rezultatele dorite, mai există și alte tratamente folosite în cazul vergeturilor care nu vor să dispară. La recomandarea dermatologului, pot fi încercate următoarele:

  • Tratament cu laser. O evaluare din anul 2017 a arătat că această procedură funcționează în 50% și până la 75% din cazuri. În acest caz, dermatologul folosește un laser care nu dăunează pielii, rupe țesutul cicatricial, stimulează țesuturile afectate să se repare și stimulează fluxul sangvin din zona aceea.
  • Peeling chimic. În cazul acesta, se apelează la exfoliere pentru a se îndepărta celulele moarte aflate în straturile pielii. Pentru aplicarea acestui tratament sunt folosite anumite substanțe speciale, care atunci când sunt absorbite în totalitate de piele stimulează celulele să se regenereze, au ca efect hidratarea pielii și, implicit, estomparea vergeturilor.
  • Microdermabraziunea. Este o metodă puternică de exfoliere e pielii, care are ca rezultat îmbunătățirea producției de colagen și reducerea vizibilității vergeturilor.
  • Creme și unguente pe bază de prescripție medicală. Acestea pot conține acid glicolic, care exfoliază pielea, silicon sau colagen care ajută pielea să devină mai elastică.

Dintre toate tratamentele menționate mai sus, cel cu laser s-a dovedit a fi singurul eficient în tratarea vergeturilor. Desigur, tratamentul va fi stabilit împreună cu dermatologul, care va recomanda un tratament sau altul în funcție de fiecare persoană.

Poți preveni apariția vergeturilor pe sâni?

Deși uneori, orice ai face, vergeturile tot apar, sunt câteva lucruri simple pe care le poți face pentru a scădea șansele ca pielea ta să treacă printr-o astfel de schimbare. Iată ce ar putea fi de ajutor:

  • O alimentație sănătoasă și echilibrată se poate dovedi de mare ajutor. Astfel, substanțele nutritive care ajung în corpul tău pot avea grijă de sănătatea pielii. În plus, scad șansele să te confrunți cu probleme de greutate, deci scad și șansele de a avea vergeturi.
  • Sportul ajută, de asemenea. Sportul are numeroase beneficii, după cum știm, iar printre ele se numără și menținerea greutății la o anumită valoare, ceea ce este un lucru benefic pentru piele.
  • Cremele împotriva vergeturilor pot fi aplicate preventiv, dacă știi că există șanse să îți apară astfel de semne pe sâni. Bineînțeles, înainte de a le aplica este bine să discuți cu medicul pentru a afla dacă se pot folosi în perioada sarcinii sau când alăptezi.
  • Bea apă suficientă, pentru ca pielea ta să fie în permanență hidratată.

Vergeturi pe sâni în timpul sarcinii

După cum am aflat deja, în timpul sarcinii, când corpul se pregătește pentru venirea pe lume a bebelușului, cresc șansele de apariție a vergeturilor pe sâni.

Dacă te deranjează și ți se par foarte inestetice, este bine să discuți cu un dermatolog pentru a afla ce este de făcut, iar dacă încerci anumite tratamente în timpul sarcinii sau în timp ce alăptezi, stabilește planul de tratament împreună cu medicul, așa încât să te asiguri că tratamentele nu afectează bebelușul sau laptele matern.

În timp, aceste vergeturi își schimbă culoarea și se pot estompa, iar dacă vrei să scapi de ele și nu reușești prin tratamente ușoare, aplicate acasă, poți încerca, la recomandarea doctorului, și unul din tratamentele enumerate mai sus.

Vergeturile apărute în timpul sarcinii sunt un indiciu că acolo, în acel corp, mai crește o viață, mai bate o inimă, iar sânii aceia se pregătesc pentru a hrăni un puiuț de om.

Știm deja că în timpul celor nouă luni de sarcină corpul trece prin multe schimbări, iar apariția vergeturilor se poate număra printre ele.

Masaj pentru vergeturi

Când vrei să scapi de vergeturi, masajul poate fi o modalitate prin care să faci lucrul acesta. Nu este foarte eficient, însă le-ar putea face mai puțin vizibile. De asemenea, masajul îmbunătățește elasticitatea pielii și reduce senzația de mâncărime, care poate apărea atunci când se formează vergeturile.

Pentru masaj se pot folosi creme speciale pentru vergeturi sau uleiuri precum cel de shea sau cel de cacao, dar atunci când folosești orice fel de tratament în timpul sarcinii sau în perioada în care alăptezi, întreabă medicul înainte dacă este sau nu este sigur pentru tine și pentru bebeluș.

Nu trebuie să folosești vreo tehnică specială de masaj, ci doar să faci masajul, așa cum poți și așa cum simți că este mai bine pentru tine.

Masajul trebuie să fie făcut regulat pentru a crește șansele ca efectele lui să apară. Și nu uita că fiecare corp este diferit, că vergeturile sunt diferite, nu toate răspund la tratament și nu orice tratament are același grad de eficiență.

Multe femei au vergeturi pe sâni în timpul sarcinii, deci este o problemă comună și, din fericire, nu este cauzată de vreo afecțiune gravă sau mai puțin gravă. Desigur, nu sunt prea plăcute și ai vrea să scapi de ele, însă în perioada sarcinii folosește tratamente recomandate de medic, nu orice tratament. Același lucru este valabil și în timpul alăptării.

Să ai vergeturi pe sâni în sarcină înseamnă că în corpul tău se produc multe schimbări, că el se pregătește pentru ceea ce va urma după naștere, că se pregătește să îi ofere hrană copilului tău. Deci iubește-ți corpul așa cum este, chiar și cu vergeturi, ai răbdare cu el, fii blândă cu el, pentru că îți oferă o minune, pentru că face minuni.

Surse:

  • https://www.nhs.uk/conditions/stretch-marks/
  • https://www.healthline.com/health/do-stretch-marks-go-away#improving-stretch-marks
  • https://www.medicalnewstoday.com/articles/white-stretch-marks#treatments
  • https://www.pampers.com/en-us/pregnancy/pregnancy-symptoms/article/pregnancy-stretch-marks

Menu

Gestionarea modulelor cookie pe site-ul Naste Natural Informatii Suplimentare

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close